La Diputació de València completa la seua aportació de 60 milions al Fons de Cooperació amb una nova entrega de 20 milions
La corporació provincial reduïx l'assignació als grans municipis per a augmentar la de la resta de pobles en este segon lliurament, que es transferirà abans d'acabar el primer trimestre de l'any
La diputada de La Vall ens Uneix Natalia Enguix pren possessió del càrrec en substitució del seu company Joan Sanchis, en un ple que aprova una moció conjunta en defensa de la dona per al 8 de març
La Diputació de València ha aprovat en el ple de febrer una nova entrega de 20 milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal, amb la qual completa l'aportació de 60 milions al programa conjunt amb la Generalitat que els ajuntaments poden destinar a inversió i despesa corrent. La transferència d'estes ajudes als consistoris, amb una reducció per als grans municipis en favor dels xicotets, es realitzarà abans de finalitzar el primer trimestre de l'any.
El diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, ha instat la corporació a “no passar com a ordinàries estes aportacions històriques que constituïxen la consolidació d'un fet inèdit, tant per la quantia de les ajudes com per l'agilitat amb la qual la institució les transferix als ajuntaments dels 266 municipis i les tres entitats locals menors de la província”. Tots els grups amb representació provincial van votar a favor d'este segon lliurament amb el qual la Diputació triplica l'assignació del Consell al Fons de Cooperació a la província.
Per comarques, l'Horta Sud rebrà 2.875.000 euros en este últim repartiment (nou milions en total); l'Horta Nord 2.587.000 (7,6 milions en total); la Ribera Alta 2.750.000 (7,8 milions en total); i la Safor disposarà d'una mica més de dos milions d'euros, que sumats al primer lliurament superen els sis milions per als seus 31 municipis.
A més, la Vall d'Albaida, amb 1.711.000 euros, i el Camp de Túria, amb 1.657.000 euros, s'acosten als cinc milions cada comarca en l'aportació provincial al Fons, mentre que els municipis de la Costera es repartiran 1.150.000 euros que eleven a més de tres milions i mig l'assignació de la Diputació. Completen el repartiment la Ribera Baixa, amb 1.065.000 euros (tres milions en total); el Camp de Morvedre, amb 973.000 euros (prop de tres milions); La Serranía amb 750.000 euros (2,1 milions); la Hoya de Buñol-Chiva amb 675.000 euros (1,9 milions); Requena-Utiel amb 560.000 euros (1,6 milions); la Canal de Navarrés amb 420.000 euros (1,2 milions); el Valle de Ayora-Cofrentes amb 320.000 euros (prop del milió d'euros en total); i el Rincón de Ademuz amb 218.000 euros i un total de 640.000 euros.
Nova diputada i moció del 8 de març
La sessió plenària de febrer va arrancar amb la presa de possessió de Natalia Enguix com a diputada, en substitució del seu company de La Vall ens Uneix Joan Sanchis, qui va renunciar a l'escó provincial per a reorientar la seua carrera professional. Enguix va reivindicar “el noble art de la política municipal” en la seua primera intervenció com a diputada, posant en valor el municipalisme que emergix com “la primera defensa a peu de carrer enfront dels extremismes”.
Natalia Enguix, primera tinenta d'alcalde a l'Ajuntament d'Ontinyent i referent en polítiques d'Igualtat, ha pres la paraula en la seua estrena precisament en una moció sobre la commemoració del 8 de març i el manifest que prepara la Diputació arran de la moció conjunta aprovada este dimarts, amb l'únic vot en contra de Vox. El text consensuat, sobre la base de la declaració institucional de la FEMP, posa en valor el treball de la corporació en matèria d'Igualtat, qüestiona la llei del ‘Solo sí es sí’ per les reduccions de condemna als agressors i proposa mesures per a acabar amb la bretxa salarial.
La diputada d'Igualtat, Eli García, ha destacat el paper de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació i les mesures posades en marxa per la institució per a reforçar les polítiques d'igualtat als pobles de menys de 3.000 habitants, dos de les iniciatives que es recolliran en el manifest del 8-M, que portarà per títol ‘Nosaltres els dones volem decidir’.
En la mateixa línia es va expressar la portaveu de Ciudadanos, Rocío Gil, qui va celebrar les “polítiques públiques responsables allunyades de les trinxeres i la confrontació”, al mateix temps que va considerar que enguany la commemoració del 8 de març “no es pot entendre sense la petició al Govern que modifique una llei que està reduint les condemnes a agressors sexuals”.
Per part seua, la diputada del grup Compromís, Dolors Gimeno, ha apostat per “empoderar a homes i dones per igual en el marc d'una economia sostenible i d'una igualtat transversal des de tots els àmbits de la gestió”. El grup popular també ha votat a favor de la moció conjunta, si bé “no entenem que no s'haja aprovat tal qual la declaració institucional de la FEMP signada per tots els partits”, ha assenyalat la diputada Carolina Mengual. En el següent punt, el seu company de partit, Javier Montero, ha demanat la dimissió de la ministra i la secretària d'Estat d'Igualtat per la llei del ‘Solo sí es si’ que “ha provocat que 500 agressors sexuals vegen rebaixades les seues penes”.
En un altre ordre de coses, la sessió plenària de febrer ha donat llum verda al Pla de Formació provincial del present exercici, que com a principal novetat duplica tant les accions formatives com les places disponibles, i ha finalitzat amb un missatge de solidaritat cap al poble ucraïnés, a través de la condemna ferma a la invasió russa i l'exigència de la retirada de les tropes per a restituir la pau en la zona. La Diputació reconeix el dret d'Ucraïna a la legítima defensa i recolza l'ajuda prestada per España a este país europeu en el marc del conflicte.