VALENCIA PROVINCIA | POLÍTICA

La Diputació de València celebra a Villar del Arzobispo el primer congrés de solucions per al medi rural

ELPERIODIC.COM - 17/02/2022

La trobada ha reunit emprenedors, institucions públiques i mitjans de comunicació amb l'objectiu d'analitzar propostes noves per a fer front al problema demogràfic

El president Toni Gaspar reclama una legislació que aborde de manera efectiva la desigualtat territorial i les necessitats dels pobles d'interior

La Diputació de València, a través de l'àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, ha celebrat este dijous al municipi de Villar del Arzobispo el I Congrés de Solucions Intel·ligents per al Medi rural, amb més de 400 inscrits, en el qual s'han analitzat a fons i s'han posat en comú les accions que cal dur a terme des dels diferents sectors per a dinamitzar les economies dels municipis rurals i lluitar així contra la despoblació.

Dirigit pel periodista Manuel Campo Vidal, responsable de la Cátedra de Reto Demográfico y Despoblación de Next Educación, la trobada ha reunit personalitats procedents de diferents àmbits com són les institucions, l'empresa i els mitjans de comunicació, tots ells amb una gran capacitat de veu i experiència en el camp de la despoblació.

La celebració d'un congrés d'estes característiques, en el qual s'han exposat exemples concrets d'èxit, suposa un pas fonamental per a posar en marxa l'impuls i el desenvolupament d'aquelles zones castigades pel declivi demogràfic. D'aquesta manera, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha afirmat que “és urgent passar de les paraules als fets. Hem d'impulsar una legislació que aborde d'una vegada i de manera efectiva la desigualtat territorial i les necessitats dels pobles d'interior, i per a això les institucions hem de coordinar-nos i donar-nos suport per a ser més efectives”.

La unió d'estos factors és i serà determinant per a revertir el fenomen de l'España despoblada. Per a això resulta essencial la cooperació entre tots els actors implicats, la qual es fomenta amb iniciatives com esta. “Cal crear una gran aliança entre totes les parts”, ha emfatitzat Campo Vidal. El periodista ha afegit que “comencem a observar el tema de la despoblació amb esperança, a la fi forma part de l'agenda política i ja es comencen a vore exemples que es poden exportar a altres llocs, però juguem amb el temps en contra”.

En eixe sentit, el diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera, ha destacat que “analitzar un fenomen tan complex com el de la despoblació des de diferents perspectives permet dissenyar accions globals per a donar respostes pràctiques a les necessitats de les persones que habiten estos pobles”.

D’altra banda, la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra la Despoblació, Elena Cebrián, ha remarcat que “per a la Generalitat el repte demogràfic és una prioritat transversal de tots els departaments. És molt important legislar amb perspectiva rural, i cal fer-ho des de ja”.

Taules de debat

Un dels conceptes sobre els quals ha girat la jornada ha sigut el de territori rural intel·ligent. Els municipis que aconseguisquen comptar amb este tret diferenciador tindran moltes més possibilitats d'atraure persones i empreses que aquells que no l'obtinguen. Raúl Santos, de la companyia SWIT, ha definit el concepte basant-se “en tres factors: la connectivitat, els serveis essencials, i el factor humà des del punt de vista de la formació”.

La jornada s'ha iniciat amb una taula en la qual s'han posat en comú noves solucions intel·ligents d'aplicació al medi rural. Entre elles ha destacat la proposta de la companyia COMITAS sobre la medicina per satèl·lit. El seu representant, Aquilino Antuña, ha subratllat la revolució que pot suposar el desenvolupament de la medicina per satèl·lit per a pal·liar l'absència de serveis sanitaris en l'àmbit rural.

L'arribada dels fons europeus i les esperances posades en ells com una ajuda que pot suposar un canvi de model econòmic per a les poblacions més xicotetes, ha sigut analitzada per les eurodiputades Inmaculada Rodríguez Piñero, Isabel Benjumea i Susana Solís. Saber canalitzar correctament els recursos i aconseguir que els diners s'injecten de manera directa al medi rural són els dos reptes que comporta el repartiment de les ajudes.

A continuació, tres emprenedors rurals valencians han relatat la seua experiència a l'hora de tirar endavant els seus negocis en localitats amenaçades per la despoblació. Juan José Martínez Palmero, de Bodegas Terra d’Art (Chelva), Davinia Gómez Arcas, de Nora Norita Nora (Enguera), i Javier Hernández Bosch i Álvaro J. Pérez Pérez, de la Clandestilería (Beniflà), són clars exemples que és possible tindre èxit en l'àmbit rural.

Finalment, el paper que juguen els mitjans de comunicació en la lluita contra la despoblació s'ha demostrat clau per a conscienciar a la societat sobre esta problemàtica i les conseqüències que pot tindre per a tota la ciutadania. D'això han parlat els periodistes Chema López Juderías, de la Xarxa de Periodistes Rurals i Diari de Teruel; Javier Blanco, de La 8 Mediterránea TV; Arturo Checa, de Las Provincias; Isabel Olmo, del Levante; i Iván Esteve, d'À Punt.

El I Congrés de Solucions Intel·ligents per al Medi rural s'ha tancat amb la intervenció de Francesc Boya Alòs, secretari general per al Repte Demogràfic al Ministerio de Transición Ecológica, que ha llançat un missatge d'optimisme gràcies a la gran quantitat d'iniciatives d'este tipus que s'estan duent a terme.

MÉS FOTOS