La Diputació de València aprova el pressupost més alt de la seua història amb un ampli consens
ELPERIODIC.COM - 21/12/2021El ple de la institució provincial dona llum verda als 592 milions d'euros de pressupost
La Diputació de València ha aprovat este dimarts el Pressupost per a 2022 amb els vots a favor dels 18 membres de l'equip de govern compost pel PSPV i Compromís més el vot favorable del diputat de la Vall ens Uneix; l'abstenció dels set diputats del PP i el diputat no adscrit; i els vots en contra dels tres parlamentaris de Ciutadans i el de VOX. D'esta manera, el ple de desembre en la institució provincial dona llum verda, amb un ampli consens, als 592 milions d'euros amb els quals compta el pressupost més alt de la història de la Diputació.
L'encarregat de defensar els comptes provincials ha sigut el diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, qui va destacar la “consolidació d'un projecte de legislatura que duplica la inversió en els municipis i permet que siguen els responsables locals els que decidisquen el destí d'eixes ajudes directes, que l'any vinent superaran els 160 milions d'euros”. En paral·lel, Mascarell va esbossar altres claus de la gestió contemplades en el pressupost, cas de la simplificació d'ens dependents, l'eliminació de burocràcia i l’avançament en la convocatòria d'ajudes “per a guanyar en eficiència”.
El responsable d'Hisenda va agrair el treball dels tècnics en l'elaboració dels comptes i dels grups de l'oposició per les seues aportacions, al mateix temps que va deixar clar que este pressupost “és un inici per a fer front al pròxim exercici, però està obert a modificacions i aportacions que donen resposta a les necessitats de cada moment, especialment en este temps incert en el qual vivim condicionats per la pandèmia”. Vicent Mascarell va concloure la seua exposició assenyalant que el nou pressupost és “expansiu en la inversió sense descurar la contenció del deute, que al final de l'any se situarà entorn del 25%, molt lluny del límit estatal fixat en el 75%”.
Debat pressupostari
El diputat no adscrit, Carlos Gil, ha obert el debat sobre el pressupost provincial després de la presentació dels comptes per part del diputat Mascarell. En la seua opinió, “per a ser un pressupost històric hauria d'incloure un component innovador i no el té”. “El problema és que no es pot creure en un document que tindrà successives modificacions i una baixa execució, que s'oblida del patrimoni de la província i que inclou un pla Reacciona que incorpora ajudes dirigides a fins concrets i no vertebra el territori”, ha afegit Gil.
Per contra, el diputat de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, s'ha mostrat absolutament favorable a un pressupost que “continua aprofundint en l'autonomia municipal, amb una injecció importantíssima als pobles sense condicions, la qual cosa suposa un baló d'oxigen per als ajuntaments”. “La sensibilitat d'esta administració per la inversió en els municipis és un exemple per a altres institucions”, ha insistit Sanchis, qui ha destacat les ajudes per a projectes previstos a la Vall d'Albaida com el Museu Tèxtil d'Ontinyent, el trajecte de ciclovianants a Bufali, inversions concretes en Aielo i Beniatjar i polítiques socials en tota la comarca”.
El següent a intervindre ha sigut el representant de VOX, Joaquín Alés, contrari a uns comptes que “no han atés les reivindicacions que ha fet este grup, principalment la conciliació laboral, a la qual només s'ha destinat un 0,01% del pressupost, i la reactivació econòmica a través de la modernització dels polígons”. Per a finançar estes partides, Alés proposava “eliminar l'assignació als grups polítics, l'aportació a la Federació de Municipis i la inversió en normalització lingüística, que utilitza la llengua com a font de conflictes”.
També en contra han votat els tres diputats de Ciutadans. La portaveu, Rocío Gil, ha insistit durant la seua intervenció que “estos no són els nostres pressupostos ni en la forma ni en el fons”. Agraïx la líder provincial de C’s que es mantinga la partida extra de 20 milions per al Fons de Cooperació, insuficient per a recolzar uns comptes en les quals pretenien incloure “huit milions bianuals per als polígons, en la línia de la Diputació de Barcelona; la reimplantació de la Dipu te Beca amb una dotació de 1,3 milions; el manteniment dels 17 milions d'euros del Pla Resistir per a autònoms; i la rebaixa del tram provincial de l'IAE, assumible per a una institució amb un superàvit de 30 milions d'euros”.
Canvi de paradigma
El diputat popular Juan Ramón Adsuara va argumentar l'abstenció del seu grup al pressupost del pròxim any, després de felicitar el servei d'Intervenció pel seu treball i agrair la predisposició de l'equip de govern per a incorporar les seues aportacions. En un to reflexiu, Adsuara va qüestionar l'agilitat i l'eficiència en la concessió de les ajudes, ja que “els ajuntaments sempre van escassos de temps”. El responsable del PP va considerar que “la inversió ha de portar aparellada l'execució” i es va mostrar crític amb l'Estratègia Reacciona, amb “un repartiment discrecional que xoca amb l'autonomia municipal de la qual parla l'equip de govern”. En este sentit, Adsuara va proposar traslladar 13 milions d'euros del Reacciona al Pla d'Inversions, a través d'una esmena rebutjada en el ple al costat de les de Ciutadans i VOX.
La vicepresidenta i responsable de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, va respondre al diputat del grup popular que les bases del Pla Reacciona “es fan amb els tècnics de l'àrea, i els criteris per a la seua distribució no estan renyits amb l'autonomia municipal que va implantar este equip de govern”. Per part seua, el portaveu del grup Compromís, Xavier Rius, va celebrar l'aprovació d’uns “pressupostos continuistes que reforcen l'autonomia dels municipis, una prioritat per a este executiu en la línia de la gestió del Consell del Botànic”.
El responsable d'Hisenda va tancar el debat recordant el “canvi de paradigma” que ha dut a terme en els últims anys l'executiu provincial, que va decidir “incloure els xicotets plans dispersos en un gran pla d'inversions en el qual els ajuntaments són els que decidixen, cosa que no significa que hagen desaparegut eixes ajudes”. “Eixe criteri polític que té en compte la igualtat o els objectius de desenvolupament sostenible és perfectament compatible amb l'autonomia dels municipis, als quals deixem, des de la discreció, un ampli marge de llibertat”, ha conclòs Vicent Mascarell.
Els comptes
El pressupost de la Diputació per a 2022 ascendix a 592.301.397,84 euros, 42 milions més que en l'exercici anterior. A més de l'increment de les inversions en infraestructures, serveis, carreteres i transformació digital i ecològica en els municipis, la partida més alta de la sèrie històrica de la institució contempla la reducció de l'endeutament i les despeses necessàries per al tancament definitiu de Divalterra i la posada en marxa d'un Pla Estratègic de Recursos Humans.
En xifres, la Diputació injectarà l'any vinent en els municipis 70 milions d'euros del Pla d'Inversions 2022-23; mantindrà els 42,5 milions inicials per al Fons de Cooperació Municipal i els seus apèndixs de turisme i despoblació; i incrementarà en 19,7 milions d'euros les transferències corrents; en 14,3 milions la partida de Medi Ambient; en 5,1 milions el capítol d'inversions; en 4,2 milions els recursos per a Carreteres; i en altres dos milions l'assignació per a Serveis Socials, que supera els 24 milions d'euros.
L'anàlisi del pressupost deixa una inversió superior als 160 milions d'euros en ajudes directes als municipis, el destí dels quals decidiran els alcaldes i alcaldesses. Al marge dels 134 milions que es transferiran a l'Hospital General, l'àrea de Cooperació Municipal i la de Medi Ambient superen els 100 milions d'euros i la d'Hisenda, que s'encarrega de les aportacions al Fons de Cooperació Municipal, frega els 90 milions.
L'àrea de Medi Ambient que dirigix la vicepresidenta Mª Josep Amigó arriba als 111 milions, tenint en compte que de la secció depén el Consorci Provincial de Bombers i que del consorci dependran els brigadistes de la Diputació, una vegada completada la dissolució de Divalterra. En conseqüència, 56,6 milions aniran destinats a polítiques mediambientals, 14,3 milions més que en l'anterior exercici, i 54,6 milions al Consorci de Bombers. A més, s'inclouen 600.000 euros en previsió de despeses ocasionades pel procés de tancament de Divalterra, en mà de l'empresa liquidadora.
L'àrea de Cooperació Municipal que dirigix el vicepresident Carlos Fernández Bielsa comptarà amb un pressupost de 102 milions d'euros, quasi una quarta part del total si deixem al marge els 134 milions que van directes a l'Hospital General com a transferència corrent. El departament de Bielsa s'encarrega de coordinar el Pla d'Inversions, dotat amb 70 milions d'euros en 2022, així com d'ajudar als ajuntaments en la redacció dels projectes, amb una assignació que passa d'un a cinc milions d'euros. També inclou altres partides com els sis milions d'euros per a Turisme, que creix 1,5 milions en el seu primer exercici després de l'absorció del Patronat per part de la Diputació; els 5,5 milions per a Assessorament Municipal; els 2,7 milions per a Desenvolupament Rural; i el milió i mig de Cooperació al Desenvolupament i la col·laboració amb diferents ONG’s.
La dotació de l'àrea de Carreteres que dirigix el vicepresident Rafa García supera els 50 milions d'euros, 4,2 més que en l'anterior exercici, en el qual, entre altres actuacions de manteniment i millora de la seguretat viària, va destacar la posada en servei de la Variant Nord de Bétera, la infraestructura més ambiciosa de la legislatura amb una inversió pròxima als 20 milions d'euros, la segona fase dels quals s'executarà l'any entrant.
Junta General de Divalterra
Amb anterioritat al ple, s'ha celebrat la Junta General de Divalterra, en la qual s'ha aprovat el pressupost per a la liquidació de l'ens durant l'exercici 2022, amb els vots a favor del PSPV i Compromís, l'abstenció de la Vall ens Uneix i Ciutadans, i el vot en contra del PP, Vox i el diputat no adscrit.
El pressupost de Divalterra ascendix a 600.000 euros, una partida que servirà per a fer front a les despeses ocasionades pel procés de tancament en el qual està immersa, una vegada subrogada la plantilla en la Diputació i en el Consorci Provincial de Bombers. Durant la Junta General, també s'ha adonat de l'informe de liquidació a 30 de novembre de 2021, i s'ha nomenat l'auditor de comptes de la societat per als exercicis 2021 i 2022.
“Un any difícil”
El president de la corporació, Toni Gaspar, ha acomiadat la sessió plenària de desembre agraint el treball de tot el personal de la Diputació i dels grups polítics en “un any difícil en el qual, en primer lloc, vull fer una abraçada a tot el personal sanitari que estos dies, quan estiguem gaudint de les vacances, continuaran enfrontant-se a la pandèmia”.
En referència al Pressupost aprovat en l'últim ple de l'any, l'agraïment del president Gaspar s'ha fet extensible a l'abstenció del principal partit de l'oposició i també als qui han decidit votar en contra. A tots ells anima a “continuar treballant junts perquè les grans decisions que es prenen en esta institució isquen per unanimitat”.
El màxim responsable provincial va insistir en eixa política de consens i va proposar a les diputades i diputats “inspirar-se en l’esperit dels municipis, que tots coneixem en la nostra condició d'alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores”. Només restava tancar la sessió, que va arrancar amb l'habitual crit de ràbia de Gaspar contra la barbàrie masclista i els recents assassinats de dones a les mans de les seues parelles i ex parelles, i va finalitzar amb la felicitació nadalenca del president a tot el personal de la Diputació.