VALENCIA PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Diputació utilitza la música i la dansa de ‘Formosíssima’ per a previndre la violència masclista entre els joves

ELPERIODIC.COM - 22/07/2022

La corporació provincial activa el diàleg sobre este greu problema social, secundant-se en manifestacions artístiques com la representació del Carmina Burana de Carl Orff en el Teatre Principal

La Diputació de València ha presentat este divendres el projecte artístic i educatiu ‘Formosíssima’, que té com a objectiu sensibilitzar i reflexionar sobre les diferents expressions de l'amor en l'adolescència, tractant de previndre la violència de gènere entre els joves.

‘Formosíssima’ és un projecte interdisciplinari que recull diferents vessants i especialitats artístiques i educatives, i que compta amb la col·laboració de diverses institucions, cas de la Conselleria de Cultura. La iniciativa de l'àrea d'Educació provincial que dirigix Empar Folgado inclou la realització de cinc espectacles escènics a València, Xàtiva, Alzira, Torrent i Almussafes, amb música i dansa sobre el Carmina Burana de Carl Orff. La primera posada en escena serà este dissabte, 23 de juliol, en el Teatre Principal de València a les 19.00 hores.

L'acte de presentació ha tingut lloc al pati del Palau dels Scala de la corporació provincial amb la presència de la diputada d'Educació, Empar Folgado, la diputada d'Igualtat, Eli Garcia, la diputada autonòmica Rosa Peris i el coreògraf i director escènic, Joan Crespo.

Tal com ha explicat la diputada Folgado, es tracta d'un projecte “artístic, educatiu, compromés i reivindicatiu que busca ajudar als adolescents de la província de València a visibilitzar el que està passant en estos moments a les aules de Secundària. Els joves s'enamoren cada vegada més prompte, i hi ha relacions tòxiques, per això, cal atorgar-los les eines necessàries perquè tinguen bones relacions”.

Així mateix, la diputada d'Educació ha explicat que el projecte arranca amb la representació del Carmina Burana, amb Joan Crespo en la direcció escènica, “com a punt de partida per a començar a treballar a les aules de la província de València”. En este sentit, ha avançat que “posteriorment s'elaborarà el documental ‘Estime que t’estime’, que es complementa amb una guia amb material educatiu i material per als ajuntaments perquè, a través dels agents d'igualtat dels consistoris i de les escoles i instituts, es treballe amb els adolescents”.

Educació en igualtat

La diputada d'Igualtat, Eli García, ha posat l'accent en la importància de l'educació en matèria d'igualtat: “Els que treballem en el sector educatiu sabem que existix violència de gènere en menors d'edat, i per desgràcia va en augment. Per això, es fa necessari més que mai incidir en el concepte de coeducació, incidir en l'educació afectiva sexual, i contrarestar la imatge que transmet la pornografia, ja que fa molt de mal a la societat”.

Per part seua, la diputada autonòmica Rosa Peris ha apuntat que “és molt important posar sobre la taula l'existència de violència de gènere en l'adolescència, ja que és una cosa que no ix en les estadístiques però sabem que existix, i que les víctimes necessiten el suport de la societat i de les institucions”.

Per al director escènic, Joan Crespo, es tracta d'un projecte que “engloba la dansa, el cant i la música per a posar en escena una temàtica tan dura com esta, amb l'objectiu que els joves que vegen l'espectacle visualitzen a través del cos i l'expressió corporal esta problemàtica de la societat”.

Proposta artística i didàctica

La iniciativa, que fa ús de diferents eines artístiques que promouen la interpretació racional i emocional, visibilitza les relacions i conflictes que porten a situacions d'assetjament o violència en l'adolescència. Per a això, s'empra una proposta musical i coreogràfica així com un documental protagonitzat per joves d'entre 12 i 16 anys, a més de material didàctic que pretén informar el públic adolescent de les principals variables que componen una relació tòxica.

La proposta musical que es presenta este dissabte 23 de juliol en el Teatre Principal de València viatjarà a les poblacions de Xàtiva, Alzira, Torrent i Almussafes. Esta serà la proposta inicial per a desenvolupar el treball didàctic i educatiu, que inclou també el documental sobre l'amor ‘Estime que t’estime’, protagonitzat per joves adolescents. Participaran principalment els municipis on es representarà l'espectacle.

El documental, al costat d'una guia didàctica, serà compartit en els centres educatius a través dels ajuntaments, com un recurs pedagògic i audiovisual per a previndre la violència de gènere, i com a eina que permeta al professorat introduir la temàtica en les classes.

MÉS FOTOS