VALENCIA PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

La Diputació reuneix un centenar d'agents locals per a coordinar la promoció econòmica dels municipis

ELPERIODIC.COM - 13/03/2019

Amb l'objectiu de conéixer les línies de treball del Servei de Desenvolupament Local de Divalterra, i també diferents experiències relacionades amb el treball diari de les ADL exposades per la Universitat de València i les Diputacions de Barcelona i València, s'ha donat cita en el MuVIM un centenar d'Agents de Desenvolupament Local que presten els seus serveis en més de 200 municipis del territori valencià.

La jornada de coordinació de la xarxa ADL, organitzada per la Diputació de València, va comptar també amb la presència de la presidenta del Consell d'Administració de Divalterra, Mercedes Berenguer, la directora general d'Ocupació i Formació de LABORA, Rocío Briones, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, així com tècnics i directius de la Universitat, l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, l'oficina Pateco del Consell de Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de València, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i CEEI València.

Les responsables institucionals van insistir en la necessitat d'innovació i formació constant per a les pimes. Berenguer considera "clau" l'aposta que fan els agents de desenvolupament local, que "estan en contacte directe amb les persones, empreses locals i administracions". Per part seua, Briones va incidir en què "el treball conjunt fa que el resultat es multiplique de forma exponencial", i va destacar el paper dels ADL's com a "agents fonamentals en el desenvolupament de les polítiques d'ocupació".

Ponències

La primera ponència, a càrrec del responsable del Servei de Desenvolupament Local de Divalterra, Fidel García, va exposar les principals línies de treball d'aquest departament. Entre aquestes destaquen, d'una banda, les que se centren en el suport a les Agències de Desenvolupament Local (ADL) de la província amb eines telemàtiques de gestió i assessorament tècnic per a la posada en marxa i execució d'iniciatives de promoció socioeconòmica a través de la Xarxa ADL, i la col·laboració amb els grups d'acció local (GAL) de les zones rurals.

D'altra banda, es van presentar iniciatives com la Plataforma d'Anàlisi i estudis que permet la consulta de dades estadístiques demogràfiques, econòmics i laborals a nivell local i provincial, o la participació activa de l'equip tècnic de Divalterra en projectes Smart City com Connecta València, així com la gestió del Pacte de les Alcaldies per l'Energia i el Clima, que es duu a terme des de Divalterra de manera coordinada amb la Diputació de València i les entitats locals.

Finalment, es van donar a conéixer diverses accions formatives d'interés per a les ADL que es realitzaran durant 2019, tant de formació per a personal tècnic municipal com dirigides a les empreses, com és el cas de les xarrades sobre immersió digital a les pimes comercials que Divalterra imparteix gratuïtament als municipis interessats, amb més de 20 sessions ja realitzades en diverses localitats.

Altres experiències

La trobada d'Agents de Desenvolupament Local va servir també per a conéixer de primera mà altres experiències relacionades amb el desenvolupament local, i que poden ser d'interés per als tècnics municipals coordinats a través de la Xarxa ADL.

Així, el professor de la Universitat de València Ricard Calvo va explicar les particularitats del programa que ha emprés el Grup d'Investigació en Desenvolupament Territorial (*GRIDET) de la UV, en col·laboració amb Divalterra, per a posar en marxa una eina que detecte els territoris amb majors possibilitats per al desenvolupament local.

Per a això, s'analitzen recursos econòmics i financers, productius, humans i espacials així com els actors presents en el territori i les dinàmiques que els connecten amb la finalitat d'escometre noves accions a partir de la publicació d'una guia d'autoavaluació.

D'altra banda, el Cap del Servei de Teixit Productiu de la *Diputació de Barcelona, Roger Pumares, va donar a conéixer el projecte ReEmpresa, "un nou model de'emprenedorisme i de creixement empresarial que s'implementa a través de la creació d'un mercat ben estructurat, definit i format on es troben l'oferta i la demanda per a la cessió d'empreses", va explicar.

Pumares va tractar les claus més importants d'aquest programa, i va apuntar que "a través d'aquest, una persona emprenedora pot prendre el testimoni de la gestió d'una empresa ja existent, comprant-la íntegrament per a continuar amb l'activitat, salvaguardant, d'aquesta manera, el patrimoni empresarial individual i col·lectiu".

La jornada va finalitzar amb la intervenció del Cap de la Secció de Serveis innovadors i sostenibles de la Diputació de València, José Domingo Martínez, en la qual va explicar les particularitats de la Xarxa Talent Jove. Aquesta iniciativa de la Diputació serveix de canal de comunicació, col·laboració i cooperació entre entitats públiques i privades per a donar visibilitat a les actuacions que s'estiguen realitzant o es programen en un futur en matèria de gestió, retenció i impuls del talent jove valencià.

MÉS FOTOS