VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

La Diputació premia a associacions i personalitats en la IV edició dels Celia Amorós contra la violència masclista

ELPERIODIC.COM - 23/11/2019

L'àrea d'Igualtat de la corporació reconeix el treball de la jurista Pilar Gil Cabedo, l'Ajuntament de Xàtiva, la Associació per la Coeducació i el projecte ‘Sororidad Serranía’ de Hilando Vidas

El president, Toni Gaspar, destaca l'aportació dels premiats en la lluita per la Igualtat i el dia a dia d'una corporació que “aplica el feminisme en cadascuna de les seues polítiques”

La Diputació de València ha entregat este divendres els premis Celia Amorós, que reconeixen el treball de col·lectius, institucions i personalitats en la lluita per la Igualtat i contra la Violència de Gènere. En esta quarta edició, els premiats han sigut la jurista de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte, Pilar Gil Cabedo, l'Ajuntament de Xàtiva, la Associació per la Coeducació i el projecte ‘Sororidad Serranía’ del col·lectiu Hilando Vidas.

En una emotiva gal·la celebrada a la sala Goerlich del Centre del Carme, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha volgut deixar “un missatge de satisfacció i optimisme, malgrat les amenaces que s'amaguen darrere d'algunes sigles o pròpies d'un altre segle”. Gaspar ha posat en valor “el treball imparable al nostre país en favor del feminisme, que ha aconseguit una consciència majoritària d'injustícia per la desigualtat de gènere”. “Només és un primer pas, però ferm i sense marxa arrere possible”, ha afegit.

El president, acompanyat pel delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, i la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, ha ressaltat el treball de la ex diputada Isabel García, que va demostrar que “l'àrea d'Igualtat en les administracions públiques no pot ser un departament sinó una manera de concebre la institució que aplica el feminisme en cadascuna de les seues polítiques”. I també de la seua successora i actual responsable provincial d'Igualtat, la seua homònima Isabel García, que ha assumit “el repte de fer de la nostra casa el referent institucional en polítiques en favor de les dones”.

L'actual diputada ha donat l'enhorabona a tots els guardonats i ha assenyalat que “els Celia Amorós són els premis del reconeixement i la visibilitat de les aportacions que han fet les dones en tots els àmbits i sabers”. Uns premis que “eren i continuen sent necessaris”, ha rematat Isabel García abans de donar pas al tancament musical amb la veu de Naira Rodrigo.

Els premiats

El comité d'expertes de l'àrea d'Igualtat de la Diputació ha reconegut el treball de l'Ajuntament de Xàtiva, que ha introduït la perspectiva de gènere en tots i cadascun dels plecs que s'han signat durant la legislatura; la Associació per la Coeducació i el seu programa ‘Curtmetratges per la Igualtat’, que porta 11 anys seleccionant i creant materials audiovisuals per a la sensibilització i conscienciació en l'erradicació de la violència contra les dones; el projecte ‘Sororidad Serrania’ d'art col·laboratiu, basat en la visió femenina del món, amb una intenció reivindicativa; i Pilar Gil Cabedo, jurista de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte de València, lletrada especialista en violència de gènere i víctimes especialment vulnerables.

Començant pel final trobem un dels moments més emotius de la gala, amb l'ex diputada d'Igualtat, Isabel García, entregant el Celia Amorós a Pilar Gil Cabedo, una dona que porta 18 anys en contacte diari “amb dones destrossades pel masclisme, de les quals he aprés la seua valentia i capacitat per a la supervivència, al mateix temps que he comprés que les dones som poderoses”.

Gil Cabedo considera també que “no hi ha volta arrere per a la revolució de les dones” i aposta per “aplicar la llei amb una visió de gènere”. La seua lluita és la lluita de les dones víctimes de la violència masclista que cada dia “es perden en l'entramat burocràtic, en un sistema judicial que les jutja, víctimes de les seues pròpies pors i a càrrec de filles i fills que també pateixen aqueixa violència”.

L'actual diputada d'Igualtat, Isabel García, ha entregat els guardons a les institucions i associacions que enguany han destacat per la seua lluita contra esta xacra social. En primer lloc a l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i la regidora de Dona i Igualtat, Lena Baraza, representants d'un ajuntament que des de 2015 contempla la perspectiva de gènere en tots els seus plecs i que destaca per “l’esforç polític i econòmic en favor de les dones”. L'alcalde veu fonamental l'impuls de les associacions feministes i la creació de la Casa de les Dones, mentre que la regidora creu que la Igualtat real s'aconseguirà quan no siga necessària l'àrea que dirigix.

En esta ocasió, el premi en la categoria de col·lectius ha sigut per a la Associació per la Coeducació, que té com a principal objectiu “la formació en Igualtat del professorat i l'alumnat”. Ho diu Paqui Méndez, la seua presidenta, que defensa “el paper de les dones que cada dia s'enfronten a les aules al masclisme més tòxic i que lluiten per convertir els centres educatius en espais més iguals i equitatius”. La coeducació, en definitiva, “és una qüestió d'Estat” per a esta promotora de l'educació afectiva-sexual.

Finalment, ‘Sororidad Serranía’ ha sigut el projecte premiat per la Diputació en esta quarta edició dels Celia Amorós. Es tracta d'un programa d'art col·laboratiu en el qual participen “650 dones serranes, treballadores, compromeses i valentes”. Ho explica Mª José Cabanes en representació d'este col·lectiu que dignifica el paper de la dona rural a través de l'art, teixint façanes d'edificis públics amb una fi reivindicativa, en contra de l'explotació sexual i en defensa de la igualtat de gènere i la maternitat.

No han volgut perdre’s la gal·la celabrada a la sala Goerlich del Centre del Carme, amb l'assistència de més de 200 persones, les diputades provincials Pilar Sarrión, Amparo Orts i Rocío Gil, així com el diputat Andrés Campos i el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, que ha assegurat, en clau estatal, que la violència de gènere “ha d'encapçalar la nostra llista de prioritats”, i ha instat a fer realitat la frase “Ni una menys”.