VALENCIA PROVINCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La Diputació llança les ajudes Smarts Cities 2020

ELPERIODIC.COM - 11/06/2020

La diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, anuncia que enguany s'ha augmentat la quantia de les subvencions a un milió d'euros per a arribar al màxim de beneficiaris

La Diputació de València ha anunciat la III edició de la convocatòria de subvencions de Ciutats Intel·ligents amb l'objectiu de “continuar apostant per a augmentar i millorar l'estratègia smart city i aconseguir un territori intel·ligent”, ha destacat la diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, qui ha afegit que el propòsit és “millorar la qualitat de vida de la ciutadania i l'estalvi econòmic i energètic que ens pot aportar la tecnologia en serveis que tots els municipis, independentment de la seua grandària, han d'oferir als seus ciutadans”.

Esta tercera edició compta amb un pressupost d'1.000.000 euros per a enguany, amb un màxim de 20.000 euros per iniciativa i un percentatge mínim d'aportació del 80% per part de Diputació. Estos imports estaran destinats a la compra, instal·lació, configuració i integració de dispositius intel·ligents que envien les seues dades a la plataforma de la Diputació.

Segons ha explicat la diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, l'augment del pressupost es deu “a l'èxit de les anteriors convocatòries, per la qual cosa hem anat incrementant cada any la quantia. De 250.000 en 2018 a 750.000 en 2019 i enguany a un milió”. Així mateix, en esta edició s'ha pres la decisió de reduir l'import màxim de subvenció per projecte per a poder arribar al major nombre de beneficiaris possible. Cal recordar que en 2018 es van presentar 18 sol·licituds i 91 projectes en 2019.

La diputada Mentxu Balaguer també ha aclarit que “enguany s'ha introduït una novetat en la modalitat de sol·licitud de subvenció, i és que esta sol·licitud no implicarà cap compromís d'acceptació de la subvenció”. Serà en el moment de la publicació dels beneficiaris, quan les entitats decidiran si accepten o no, sense cap mena de penalització perquè l'import concedit a esta entitat passarà al següent de la llista.

El termini de presentació de projectes estarà obert fins al 9 de juliol i es podran presentar projectes Smart de qualsevol tipologia, amb l'únic requisit que s'envien les dades a la plataforma de la Diputació i que el manteniment dels dispositius siga assumit per l'entitat local durant un termini mínim de 5 anys.

“Els ajuntaments volen ser propietaris de les dades generades pels seus serveis per a no lligar-se a proveïdors i la Diputació de València vol proporcionar-los la tecnologia per a aconseguir-ho”, apunta la diputada de Modernització. “La recollida de gran quantitat de dades permetrà analitzar-los i comparar-los en conjunt per a facilitar i millorar la presa de decisions. Poder comparar l'eficiència d'un mateix servei entre tots els municipis d'una mateixa província és un repte que fins ara no s'ha aconseguit, i que permetrà replicar bones pràctiques, aconseguint millors serveis, millorant cost, sostenibilitat i orientació a la ciutadania”.

“Però per a aconseguir realment un territori Smart, són les pròpies entitats locals les que han de tindre la iniciativa i iniciar la seua transformació cap a una ciutat intel·ligent, iniciativa que a vegades no pot ser escomesa per falta de recursos econòmics”, destaca Balaguer. És per aquest motiu que, per a fomentar l'estratègia Smart de les entitats locals de la província de València, la Diputació ha posat en marxa la tercera edició d'esta línia de subvencions destinada a l'adquisició de dispositius intel·ligents que envien les seues dades a la plataforma de la Diputació.

Mitjançant esta convocatòria de subvencions la Diputació de Valéncia pretén assistir als ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors perquè puguen dotar-se de la tecnologia adequada per a optimitzar els serveis que ofereix la plataforma Smart posada en marxa per la Diputació, i convertir-los així en serveis Smart.