La Diputació inverteix en 2017 més de 20 milions d'euros en prevenció d'incendis i gestió forestal sostenible als municipis
ELPERIODIC.COM - 10/01/2018La Diputació de València ha reforçat al llarg del 2017 el seu compromÃs amb la preservació de la massa forestal i els entorns naturals dels municipis de les comarques valencianes. Una aposta que s'ha traduït en una inversió global de 20.850.000 euros, mitjançant la concessió d'ajudes directes als ajuntaments perquè puguen escometre intervencions de prevenció d'incendis i gestió forestal sostenible i la materialització de treballs orientats a la recuperació d'espais degradats i Paratges Naturals Municipals. Unes lÃnies d'actuació de l'à rea de Medi Ambient de la Diputació que se sumen, dins la mateixa à rea, als treballs realitzats per part de les brigades forestals i la Direcció Operativa en prevenció forestal per part del Consorci Provincial de Bombers.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha lamentat «la situació d'abandonament en polÃtiques de prevenció i gestió forestal sostenible que durant els darrers anys han afectat el territori valencià . Un fet que ha deixat el món forestal en una situació precà ria». Ãs per això que Bort ha advocat per «realitzar un gran esforç que ens permeta gestionar els recursos naturals de forma sostenible, aprofitant el seu potencial per generar ocupació local i per augmentar la resiliència dels territoris». Una gestió en matèria mediambiental, per tant, «capaç de garantir les oportunitats econòmiques per combatre el despoblament i aconseguir que els ecosistemes forestals siguen rendibles mitjançant un aprofitament diferencial dels recursos naturals», ha subratllat.
En aquest sentit, el diputat de Medi Ambient ha incidit en la necessitat de «destinar un major volum de recursos a la gestió forestal i a la prevenció d'incendis, perquè aquestes aportacions puguen revertir a mitjà i llarg termini en una reducció de la inversió directa en extinció d'incendis».
Per tal d'abastar aquests objectius, des de l'Ãrea de Medi Ambient s'ha posat a l'abast dels ajuntaments de les comarques valencianes ajudes per valor de 3.450.000 euros, amb el propòsit d'afavorir la inversió municipal en gestió forestal sostenible i prevenció d'incendis (1.600.000 euros), a més de procedir a la rehabilitació mediambiental de zones deteriorades que atresoren un elevat potencial paisatgÃstic (1.000.000 euros) âa través del programa de Recuperació d'Espais Degradatsâ i actuar en la protecció, ordenació, conservació i millora dels Paratges Naturals Municipals (850.000 euros) per tal de preservar-los per a les generacions futures i posar-los en valor com a recurs ambiental.
Més d'un centenar de municipis han estat beneficiaris durant el 2017 de les ajudes per a la conservació, millora i aprofitament forestal, aixà com per a la prevenció d'incendis. D'entre l'ampli catà leg de possibilitats que tenien al seu abast per poder destinar el muntant econòmic d'aquestes subvencions, les localitats han prioritzat aquelles actuacions dirigides, justament, a la prevenció d'incendis âadequació d'elements de la xarxa vià ria forestal i la reparació de camins, el manteniment de tallafocs i treballs selvÃcolesâ; intervencions destinades al manteniment i implementació de les à rees recreatives; desenvolupament de plans tècnics de gestió forestal; o l'adquisició d'eines, maquinà ria i complements forestals per a la realització de tasques de prevenció.
Nou model de gestió forestal
Durant el passat exercici l'Ãrea de Medi Ambient va implementar un nou procediment de planificació per a la prevenció d'incendis forestals. L'harmonització d'aquest nou model de gestió forestal ha derivat en la professionalització del servei que proporcionen les brigades forestals, la seua eficiència i l'establiment de mecanismes de control i avaluació. Aixà mateix, s'ha procedit al trasllat de la Direcció Operativa de les brigades forestals al Consorci Provincial de Bombers de València. Un fet que contribueix a millorar la planificació i pal·liar, en cas de que es produïsquen, l'impacte dels incendis sobre la massa forestal del territori valencià .
En paral·lel, s'està treballant de forma coordinada en tasques de prevenció per part de les brigades de la Diputació i les brigades d'emergències. De la mateixa manera que s'ha procedit a la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la constitució de la Comissió de Treball de Municipis Forestals dintre de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat amb el clar propòsit de contribuir a la millora de la gestió forestal i la prevenció d'incendis a les comarques valencianes.