La Diputació impulsa la formació en perspectiva de gènere en el sector turístic
La inclusió de la perspectiva de gènere de manera transversal en totes les à rees de gestió ha sigut una de les mà ximes d'aquesta legislatura en la Diputació de València. Amb el Pla Integral d'Igualtat de Gènere en el Sector TurÃstic, que es va posar en marxa en 2017 a través de les à rees d'Igualtat i Turisme, aquesta visió arriba al sector turÃstic i als municipis valencians.
A través d'aquestes jornades formatives es pretén donar coneixements i eines bà siques en Igualtat als professionals del sector turÃstic, tant a nivell internacional com local. Més d'una trentena de professionals de 14 ajuntaments han rebut una formació de 25 hores per part de ponents de la talla de Lucy Ferguson, consultora internacional i col·laboradora d'ONU Dones.
Durant el procés formatiu s'ha presentat el Pla Integral i s'han abordat els reptes actuals del sector, com la precarietat laboral, la falta de formació o les dificultats a l'hora d'emprendre amb les que es topen les dones. En finalitzar la formació, les persones assistents hauran de crear i presentar a l'aula un producte turÃstic que incloga la visió de gènere, tant en els continguts, com en el llenguatge.
La diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel GarcÃa, ha destacat la importà ncia d'aquest tipus de formació ja que "en el diagnòstic inicial detectem que la perspectiva de gènere en aquest sector brillava per la seua absència". Per la seua part, Lucy Ferguson considera aquestes trobades "necessà ries perquè les dones puguen ocupar el seu lloc i deixar de patir discriminació en un dels sectors econòmics més rellevants al nostre paÃs".
Dos anys d'Igualtat en el Turisme
El primer Pla Integral d'Igualtat de Gènere en el Turisme 2020 es va crear el 8 de març de 2017, amb una aposta clara i transversal per aplicar accions igualità ries mitjançant la formació i conscienciació en el sector turÃstic.
L'objectiu principal del programa, pioner en l'administració pública valenciana, és sensibilitzar a les i els professionals del sector turÃstic municipal en matèria d'igualtat de gènere i respecte a la diversitat, tenint en compte aspectes fonamentals com la utilització de "llenguatge no sexista" en la promoció turÃstica municipal segons la Llei orgà nica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.
En el diagnòstic previ a la posada en marxa del pla, les xifres mostraven que un 60% de fullets turÃstics tenen un impacte apreciable en perspectiva de gènere, majorità riament negatiu, i tan sols en un dels fullets analitzats es va observar atenció a la diversitat i orientació sexual. També es va concloure que la majoria dels materials de promoció turÃstica local no utilitzava el llenguatge inclusiu.