VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

La Diputació aprova 860.000 euros d'ajudes per a 183 ajuntaments de la seua Xarxa contra la violència de gènere

ELPERIODIC.COM - 03/10/2024

Natàlia Enguix destaca “la implicació i el paper actiu que juguen els municipis” i “la major aportació feta per la Diputació de València per a fer front a la violència exercida contra les dones”

L'àrea d'Igualtat de la Diputació de València ha aprovat 183 sol·licituds d'altres tants ajuntaments membres de la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, amb una inversió global de 861.790 euros. Esta quantitat, la major de la història de la Xarxa, es destinarà a subvencionar les activitats proposades pels consistoris en matèria d'igualtat i per a fer front a la violència exercida contra les dones.

La Junta de Govern de setembre ha donat llum verda a una partida que s'ha incrementat en 200.000 euros respecte a l'any anterior, la qual cosa suposa “la major aportació realitzada per la institució per a sensibilitzar i combatre esta xacra social”, insistix la vicepresidenta Natàlia Enguix.

La mateixa Enguix, vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, ha destacat “la implicació i el paper actiu que juguen els municipis valencians a l'hora de treballar conjuntament per la igualtat d'oportunitats i fer front a qualsevol tipus de violència exercida contra les dones”. “Els ajuntaments són les institucions més pròximes a la ciutadania, a les víctimes -ha continuat Enguix-, i des de la Diputació continuarem donant-los suport i facilitant-los els recursos per a treballar entre tots per una societat més justa i igualitària”.

Les sol·licituds presentades pels consistoris proposen majoritàriament la realització de campanyes de sensibilització amb motiu de dates assenyales com el 8M, Dia Internacional de la Dona, o el 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, així com tallers de coeducació i educació en igualtat dirigits a la infància i l'adolescència. Alguns municipis aposten per ampliar estes iniciatives a l'àmbit familiar, amb contacontes i activitats en obert encaminades a la prevenció i la detecció d'este tipus de violències. Entre els objectius que es treballen destaca el de desmitificar l'amor romàntic i diferenciar entre relacions saludables i tòxiques.

Altres activitats destacables entre les sol·licituds aprovades són les iniciatives que visibilitzen l'aportació de les dones a la ciència, cas del projecte ‘Científiques ocultes’, i la formació que els ajuntaments realitzen a professionals de l'àmbit sanitari, educatiu i policial a través de les seues àrees de servicis socials.

Repartiment per comarques

Les subvencions oscil·len entre els 12.058 euros que li han sigut assignats a Xàtiva i els prop de mil que rebran Chelva i Almiserà. A més, municipis com Catarroja, Gandia, Moixent i Puçol superen els 10.000 euros per a finançar els projectes aprovats en esta convocatòria d'ajudes a la Xarxa provincial contra la violència de gènere.

Per comarques, els 19 municipis amb sol·licituds aprovades de l'Horta Sud es repartiran més de 128.000 euros; 22 municipis de la Ribera Alta disposaran en el seu conjunt de 114.000 euros; 20 consistoris de l'Horta Nord rebran en total 106.000 euros; 19 ajuntaments de la Vall d'Albaida destinaran 84.000 euros a estes polítiques d'igualtat; i 24 municipis de la Safor podran invertir una mica més de 81.000 euros en estes polítiques.

A més, la Costera disposarà de 55.700 euros per a repartir entre 12 ajuntaments; a la Serranía li corresponen 54.500 euros per a 14 consistoris; l’Hoya de Buñol té assignats 44.500 euros en huit localitats; el Camp de Túria més de 43.000 euros en nou pobles; la Ribera Baixa uns 35.000 euros en altres nou municipis; el Camp de Morvedre 31.000 euros en set consistoris; i la Canal de Navarrés prop de 30.000 euros en huit ajuntaments.

El repartiment es completa amb els 18.000 euros que tenen assignats tres consistoris de la plana Utiel-Requena; i els 12.500 euros amb els quals se subvencionaran els projectes de quatre consistoris del Rincón de Ademuz.

Xarxa en continu creixement

La vicepresidenta Enguix assegura que l'àrea d'Igualtat que dirigix “està a la disposició de tots els membres de la Xarxa i dels que encara no ho són per a treballar conjuntament i facilitar-los els recursos que necessiten per a continuar avançant en matèria d'Igualtat”.

En eixe sentit, recorda que s'ha modificat el reglament de la Xarxa per a poder incloure a les mancomunitats i consorcis, que començaran a sumar-se a la plataforma a partir de la pròxima assemblea. El nou text adapta el reglament a la nova normativa europea i canvia l'estructura d'alguns organismes interns com el comité d'expertes. La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València va ser creada en 2018 i compta ja amb 237 ajuntaments adherits dels 266 consistoris i les tres entitats locals menors de la província.

Els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa són disposar d'una Regidoria i un Pla d'Igualtat o contra la violència de gènere propis, estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d'atenció i protecció a les víctimes (en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants l'adhesió a ATENPRO s'ha de realitzar a través de la Diputació) i comptar amb una Unitat d'Igualtat (els de més de 20.000 habitants) o garantir-se esta per les persones de l'àrea de Servicis Socials en els de menys de 20.000 habitants.

MÉS FOTOS