“Dimecres Violeta” relata la vida de la primera dona transgènere, Lili Elbe
El “Dimecres Violeta”, que ha preparat la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals per a aquesta setmana, es centra en la figura de la pintora danesa Lili Elbe, qui va ser la primera dona transgènere en sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe.
La chica danesa és una pel·lícula biogràfica dirigida per Tom Hooper. La cinta està basada en la novel·la homònima de David Ebershoff del 2000 i que va guanyar el premi literari Lambda de Ficció Transgènere. Per la seua banda, Ebershoff es va inspirar en “Man into Woman”, el llibre sobre Lili Elbe que publicaria un dels seus amics en 1933 i que recull les experiències de la mateixa Lili, qui al 1930 va ser la primera dona transgènere a sotmetre's a una cirurgia de reassignació de sexe.
A la pel·lícula es ficciona la relació que va mantindre Lili Elbe, un artista danés nascut en 1882 com Einar Wegener, amb la seua dona, també artista, Gerda Wegener. Einar i Gerda s'havien conegut a l'Escola d'Art de Copenhaguen i es van casar en 1904. Einar es va veure sempre com una dona, però, tal com conta la pel·lícula, no és fins que es prova unes calces, per a posar per a un retrat que pinta Gerda, quan es destapa el seu costat femení. El que sembla ser una mera disfressa es converteix en el principi d'un anhel: reafirmar-se com a dona.
En 1930, Lili pren la decisió més important de la seua vida. La intervenció la realitza el metge Magnus Hirschfeld, fundador de la primera organització pels drets dels homosexuals. Lili Elbe tenia quasi 50 anys quan li extirpen els genitals. Les complicacions arriben en la següent operació, quan rebutja un trasplantament d'ovaris, la qual cosa provoca que s'haja d'operar diverses vegades. Un any després mor en intentar trasplantar-li un úter, ja que Lili sempre va tindre la intenció de quedar-se embarassada. Abans de la seua mort, Lili va aconseguir el passaport oficial en el qual apareixia amb el seu nom i el cognom que va triar. Com a tal va viure 14 mesos, “tal vegada no és molt de temps”, va escriure a la seua germana, “però m'han semblat una vida sencera i feliç”.
Lili Elbe va morir el 13 de setembre de 1931 i està enterrada en Dresden. Ella continua sent motiu d'inspiració i orgull en el moviment transgènere mundial.