Descobrir la Safor en família: plans amb xiquets a la comarca
La Mancomunitat es presenta com el destí idoni per a gaudir amb els més xicotets en qualsevol època de l'any
Naturalesa, gastronomia, oci, aventura, rutes i joies patrimonials distribuïdes per tota la comarca des de la seua costa fins a l'interior
La Mancomunitat de Municipis de la Safor continua treballant amb el propòsit de convertir-se en tot un referent en turisme familiar en la Comunitat Valenciana.
Després d'aconseguir una afluència consolidada de visitants durant els mesos estivals en localitats costaneres com Oliva, Gandia o Tavernes de la Valldigna, la comarca manté el seu compromís tant amb l'oferta de turisme de costa com d'interior, perquè les famílies puguen visitar la Mancomunitat de Municipis de la Safor en qualsevol estació de l'any.
"Seguint amb el nostre Pla de Dinamització i Governança Turística que s'està duent a terme aquest 2022, des de la Mancomunitat de Municipis de la Safor volem convidar als futurs visitants tant locals com nacionals al fet que troben a la Safor un destí familiar que puguen visitar en qualsevol moment de l'any, siga primavera, estiu, tardor o hivern. La comarca presenta una infinitat de possibilitats des de rutes, excursions, parcs, castells i pobles, on els més xicotets es divertisquen al mateix temps que aprenguen sobre la història i patrimoni d'aquesta zona de la Comunitat Valenciana", assenyala la Presidenta de la Mancomunitat de la Safor i Consellera de Turisme, Assumpta Domínguez.
La naturalesa de la Safor en família
La Via Verda del Serpis i la Via Verda de la Safor que uneix Gandia i Oliva, són dues de les rutes més demandades i idònies per a fer en família, amb els més xicotets de la casa. La seua distància inferior de menys de 15 quilòmetres, el seu poc pendent i la seua linealitat, es converteix en reclams per a fer-la a peu o amb bicicleta.
La Via Verda del Serpis és una ruta lineal que uneix les localitats de Gandia i Alcoi que segueix el camí de l'antic 'tren dels anglesos', una via ferroviària que unia la localitat d'Alcoi amb el port de Gandia. Els seus quaranta quilòmetres es redueixen a tretze en el tram més conegut entre les localitats de l'Orxa i Vilallonga amb una gran bellesa i un alt valor ecològic, destacant punts com la serra de la Safor o el Barranc de l'Infern.
La Via Verda de la Safor uneix els municipis de Gandia i Oliva seguint l'antic traçat del ferrocarril de Carcaixent i Dénia, considerat el tren de via estreta més antic d'Espanya que data de 1864. Set quilòmetres d'anada i set quilòmetres de tornada, en total un trajecte de catorze quilòmetres replets de mandariners i tarongers, de fàcil accés -a peu o amb bicicleta- per als més xicotets i on també poden ser acompanyats per les mascotes de la casa.
L'horta de la Safor deu la seua condició a l'existència d'una antiquíssima xarxa de séquies i elements que divideixen i distribueixen l'aigua del riu Serpis. És per això que al llarg de tota la Safor, existeixen boniques rutes de l'aigua on es mescla història i patrimoni en un museu etnològic a l'aire lliure. Exemple d'això és la ruta de l'aigua de Potries.
La comarca de la Safor destaca per les seues zones humides de gran valor paisatgístic, el parc natural de la Marjal de Pego-Oliva i la Marjal de la Safor de Gandia són dos espais naturals on els aiguamolls cobren gran protagonisme i es converteixen en el reclam per a famílies i amants de la naturalesa. Aquestes reserves de fauna i flora amb un gran valor ecològic i botànic, engloba els termes municipals de la Safor d'Oliva, Tavernes de la Valldigna, Xeraco, Xeresa i Gandia.
En la marjal de la Safor, destaquen les llacunes dels Ullals de l'Estany i La Perla, on es troba el Centre d'Interpretació Aula Natura de Gandia, en el qual els més xicotets i majors poden conéixer més a fons la fauna i flora típica de les marjals i quin és el seu valor territorial.
El parc natural de Pego-Oliva és un espai natural protegit des de 1994 amb un sistema dunar que s'estén en el sud del riu Serpis. Es tradueix en un dels majors espais de biodiversitat del Mediterrani constituint una extensió uniforme de cañizales amb nombroses basses d'aigua neta sent travessada per una xarxa d'antigues séquies. Les grans protagonistes d'aquest recorregut de fàcil accés són l'aigua i la diversitat de fauna. Punts com la Font Salada o el Blau de Calapatar en la Muntanyeta Verda són parades imprescindibles i l'albirament d'ocells -com l'arpella, l'àguila calçada, àguila pescadora, les garses o l'acolorit blauet- el passatemps preferit en la zona, principalment en els mesos d'hivern.
Activitats de turisme actiu
A més dels passejos a peu o amb bicicleta per la Mancomunitat de Municipis de la Safor, també existeixen altres activitats per a realitzar amb els més xicotets de la casa. La zona ofereix opcions com el windsurf, paddlesurf, surf, pàdel, surf, submarinisme Tavernes de la Valldigna, Piles Xeraco i Oliva; les rutes a cavall pel Mondúver entre Xerasa, Gandia i Xeraco o per la serra de Barx; la cova del Parpalló a Gandia o la cova de Bolomor a Tavernes de la Valldigna amb visites i tallers didàctics d'arqueologia per als més joves que ensenyen com es vivia en aquella època.
A Almoines, el Parc del Trenet, recrea el recorregut que en el seu moment feia el desaparegut tren entre Alcoi i Gandia, amb les seues respectives estacions. Al costat del parc, l'antiga estació que alberga en l'actualitat el museu i on es pot apreciar una àmplia col·lecció museogràfica de la Generalitat Valenciana. Obert al públic tots els diumenges en horari de matins.
Per a tindre una experiència més immersiva i ampliada en totes les activitats que es poden realitzar a la Safor, els visitants compten amb l'aplicació Inventrip. Aquesta serveix per a acompanyar les seues rutes i activitats de dades rellevants i informació d'interés de totes les fites dels recorreguts proposats, on hi ha contingut detallat de cada ruta i punts clau a tindre en compte en aquest viatge per la Mancomunitat de Municipis de la Safor.