‘Els Debats del Magnànim’ reflexionarà sobre el fenomen del populisme i la seua ambivalència
Cristóbal Rovira, politòleg de la Universidad Diego Portales de Xile, protagonitzarà el dilluns, 11 de març, una nova sessió de 'Els Debats del Magnà nim' amb el tÃtol Populismo. Rovira, que serà presentat per Oscar Barberà (professor de Ciència PolÃtica de la Universitat de València), és l'autor, junt amb el politòleg holandés Cas Mudde, del llibre Populisme. Una molt breu introducció, recentment publicat pel Magnà nim dins de la col·lecció Debats. Es tracta de la traducció d'un llibre que es va publicar en primer lloc en la prestigiosa editorial Oxford University Press. Tenint en compte l'actualitat del tema i l'interés del text, publicat pels brità nics en una col·lecció divulgativa, el Magnà nim va decidir fer una versió en valencià . El debat tindrà lloc a les 19 hores, al Saló d'Actes del Col·legi Major Rector Peset. L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala i els assistents podran adquirir el llibre, també a la venda en llibreries i a la web del Magnà nim.
Populisme: un concepte central en l'actualitat
El populisme és un concepte central en els actuals debats medià tics sobre polÃtica i eleccions. No obstant això, com la majoria dels mots polÃtics, el terme sovint oscil·la d'un significat a un altre, i tant els sociòlegs com els periodistes l'utilitzen per denotar diversos fenòmens. ¿Què és realment el populisme? ¿Qui són els lÃders populistes? ¿I quina és la relació entre populisme i democrà cia? Aquest llibre respon aquestes preguntes d'una manera simple i persuasiva, oferint una guia rà pida del populisme en la teoria i la prà ctica.
Cas Mudde i Cristóbal Rovira Kaltwasser presenten el populisme com una ideologia que divideix a la societat en dos bà ndols antagònics, el "poble pur" front a " l'elit corrupta", i que privilegia la voluntat general del poble por damunt de tot. Il·lustren el poder prà ctic d'aquesta ideologia mitjançant una revisió dels moviments populistes representatius de l'era moderna: partits populistes de dreta europeus, presidents populistes d'esquerres en América Llatina i el moviment del Tea Party en els Estats Units. Els autors aprofundeixen en les personalitats ambivalents de lÃders carismà tics i populistes com Juan Domingo Perón, H. Ross Perot, Jean-Marie Le Pen, Silvio Berlusconi i Hugo Chávez. Tot i que el llibre tracta el lideratge masculà encarna la forma principal del populisme, el llibre també reflexiona sobre dones com Eva Perón, Pauline Hanson i Sarah Palin, les quals han aconseguit construir un estatus populista, sovint explotant les nocions de gènere de la societat.
Encara que el populisme és en última instà ncia part de la democrà cia, les forces populistes constitueixen un desafiament cada volta major per la polÃtica democrà tica. Comparant les tendències polÃtiques en diferents països, este llibre discuteix quines podrien ser les conseqüències a llarg termini d'aquest desafiament, centrant-se tant en els efectes positius como negatius que el populisme té sobre la democrà cia. En resum, es tracta d'una lectura obligada per a tots qui volen comprendre què és el populisme, com afecta al règim democrà tic i de quina manera està transformant la polÃtica a nivell mundial.
Cristóbal Rovira Kaltwasser és professor titular en la Escuela de Ciencia PolÃtica de la Universidad Diego Portales en Santiago de Xile. Ãs coautor de Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy?
Cas Mudde és Stanley Wade UGAF Shelton Profesor en l'Escola d'Assumptes Públics i Internacionals de la Universitat de Georgia i professor en el Centre per a la Investigació sobre Extremisme en la Universitat d'Oslo. Ãs l'autor de Populist Radical Right Parties in Europe i coautor de Populism in Europe and the Americas: Threat or Corrective for Democracy?