El darrer número de la revista Debats analitza la transició democràtica espanyola
Debats. Revista de cultura, poder i societat de la Institució Alfons el Magnà nim, depenent de l'Ãrea de Cultura de la Diputació de València, dedica a la transició democrà tica espanyola el monogrà fic del seu últim número, el 132/1, que correspon al primer dels dos que eixiran en 2018. Amb el tÃtol Les altres transicions. Experiències i relats oblidats, alternatius i resistents als relats hegemònics de la transició a la democrà cia, el volum ha estat coordinat per Josepa Cucó, catedrà tica d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat de València, i Joaquim Rius, director de la revista i també professor a la Universitat de València. Els articles que recull tenen com a autors a especialistes del nivell de la pròpia Josepa Cucó, Jordi Borja (Universitat Oberta de Catalunya), Pilar Toboso (Universidad Autónoma de Madrid), Jaime Pastor Verdú (UNED), BenjamÃn Tejerina (Universidad del PaÃs Vasco), Arnaud Dolidier (Université Bordeaux III) i Pere J. Beneyto Calatayud (Universitat de València). Alguns dels temes que es tracten són les il·lusions, frustracions i esperances de les transicions; el moviment feminista amb els seus assoliments i renúncies; els moviments socials durant la dècada de 1970 o les mobilitzacions obreres entre 1976 i 1978. La revista, amb edicions en valencià i castellà , pot adquirir-se en paper per 6 euros a les llibreries i està disponible també en format digital de manera gratuïta al web del Magnà nim.
Una Transició elitista i amb un règim oligà rquic
El monogrà fic analitza com els relats hegemònics sobre el canvi de règim han obviat la forma en què es va desenvolupar la Transició a l'Estat espanyol, començant per "l'absència de trencament jurÃdic, polÃtic i cultural amb el règim anterior". Destaca alguns dels aspectes socials i polÃtics que quedaren silenciats, com "el discurs de l'esquerra revolucionà ria, de l'anarquisme o dels moviments socials anticapitalistes, que criticaven el nou règim per oligà rquic i per defraudar expectatives d'un canvi democratitzador i d'una descentralització de més abast". Aixà mateix, analitza el paper dels "nous moviments socials ecologistes, feministes i LGTB, deixats de costat en la Transició, que ha tornat a ésser recuperat en l'actualitat, confluent les antigues generacions de militants amb les noves fornades d'activistes". Aquest monogrà fic tracta, per tant, de corregir aquest dèficit en l'anà lisi de la Transició.
Entrevista a tres bandes
A més de l'article de Llum Quiñonero sobre la Transició a Alacant i del d'Ernest Garcia âEl progrés i els lÃmits del planeta: algunes lliçons per al segle XXI del debat entre Godwin i Malthusâ, aquest número se completa amb una entrevista de Joan Canela que té com a protagonistes Rosa Solbes, Guillem MartÃnez i David Fernà ndez. Com en altres números de la revista, les il·lustracions que obrin cada una de les seccions han sigut encarregades a un dibuixant valencià , en aquest cas Diego Mir. El número tanca amb tres ressenyes: Socialistes d'un paÃs imaginat. Una història del Partit Socialista del PaÃs Valencià (1974-1978), de Joan Martà Castelló, feta per Josepa Cucó; Crónicas de la transición valenciana (1972-1985), de Jaime Millás, per Joanjo Garcia Navarro i Notes d'un desficiós, de Joan Fuster, per Joan Canela.
La importà ncia dels espais en el camp literari
El pròxim número de la revista, 132/2-2018, contindrà un monogrà fic dedicat a Ciutats i literatura i la coordinadora és MarÃa Patricio Mulero (Université Paris 8 Vincennes-Saint-Dénis). En ell participaran, entre d'altres, Jesús Peris, Clara Lévy, Joan Ramon Resina i Antoni Martà Monterde. Aquesta vegada, donada la temà tica del volum, es barrejaran els articles cientÃfics amb textos més literaris i en la secció Perfils es publicarà una entrevista amb l'escriptor francés Mathias Enard.
Â