Coneix El Palmar de València: La màgia de les barraques valencianes i el paisatge natural en un enclavament únic
Un paradís natural situat a la vora del Parc Natural de L’Albufera, envoltat d'extensos cultius d'arròs i de l'horta que compon el rebost de la capital
El turisme en El Palmar, València, ha patit un notable impacte degut a la DANA. Encara que la zona no va ser directament aconseguida per la riuada, l'activitat de restauració, que era molt concorreguda abans del temporal, ara a penes rep reserves ni visites. Segons els habitants locals, això es deu en part al fet que molts dels seus clients habituals procedien de municipis afectats pel desastre, però també a les impactants imatges de devastació que han circulat en l'últim mes.
El Palmar de València: cor de l’Albufera
El Palmar no és només una xicoteta pedania de 800 habitants a pocs quilòmetres de València. Cultural i mediambientalment, és el nucli i ànima de la L'Albufera, un paradís natural situat a la vora del Parc Natural de L’Albufera, envoltat d'extensos cultius d'arròs i de l'horta que compon el rebost de la capital.
El Palmar de València: un poc d'història
Per a entendre el caràcter del Palmar, és interessant conéixer els seus orígens, que es remunten a l'ocupació musulmana l'any 711 d. C.
Allà per l'any 1.238, el rei Jaume I conquesta el Regne de València i el repartix entre els repobladors cristians menys L’Albufera i la seua Devesa, que li'ls reserva a si mateix i concedix el dret d'explotació de la pesca, activitat que allí ja es practicava, com és de suposar.
Des de llavors El Palmar es va convertir en un centre d'activitat pesquera i en una població on vivien habitants de pobles pròxims com Catarroja o Silla, que van construir les primeres barraques. Es tracta d'una mena de construcció típica de la zona, amb teulades de palla de dos aiguavessos de les que encara es conserven algunes.
Encara que ja es cultivava, la collita de l'arròs es va tornar important en el S. XIX per ser més rendible que la pesca. A partir d'ací, es milloren les connexions per carretera entre els municipis de la zona i la capital i acaba de consolidar-se com un bell i valuós lloc reconegut internacionalment per les seues privilegiades naturalesa i gastronomia.
El Palmar de València: com arribar
El Palmar està a 20 quilòmetres de la capital. L'ideal per a respectar l'entorn és anar en transport públic amb el bus 25 de l'EMT que és gratuït si tens la València Tourist Card. Hi ha carril bici fins a la Devesa, però no fins al Palmar i a més no és recomanable perquè la carretera és estreta i en alguns trams només pot passar un vehicle, així que el nostre consell és agafar sempre el bus.
Les barraques valencianes de l'El Palmar
Les barraques formen part de l'ADN valencià, per això són tan reconegudes i una de les peculiaritats que veure en El Palmar. Per això i perquè veure-les sobre una superfície reflectora com l'aigua, és una preciositat.
Si bé és cert que l'incendi de 1.883 es va encarregar de reduir-les en número perquè estaven construïdes amb materials tan inflamables com la palla, queden algunes que pots contemplar encara i totes elles han sigut declarades bé de rellevància local.
La més antiga és la barraca de l'Oncle Aranda (carrer Francisco Monléon, 26), que a més ha sigut restaurada recentment. A més d'esta veterana, hi ha més barraques que pots albirar en el paisatge en moure't per la zona. En molts casos no podràs veure-les de prop, perquè són propietat privada, però és una delícia fer-se una passejada per l'entorn.
La que sí que es pot gaudir en primera persona és La Barraca del Palmar, també coneguda com a Barraca Amparo. Allí se celebren esdeveniments i showcookings i et pots apuntar a un passeig amb barca i altres activitats en grup.
El Palmar de València: un passeig amb barca des del seu embarcador
Un dels millors plans que fer en El Palmar és veure el capvespre des del seu embarcador o, millor encara, des d'una barquita enmig del llac.
Una estona en l'embarcador del Palmar de València et permet experimentar la sensació que el temps ha quedat suspés en este pedacito del planeta perquè no ha canviat a penes en dècades, una cosa bastant difícil de trobar hui dia.
No és d'estranyar que el seu peculiar estètica, especialment en caure el sol, haja sigut escenari de sèries i pel·lícules com, per exemple, L'Embarcador.
Senderisme: ruta El Palmar – L’Estell
Recórrer a peu el terme municipal del Palmar és sempre bona idea. La ruta 5 El Palmar – L’Estell és molt bona opció perquè, a més de recórrer el poble, et porta per arrossars i la seua longitud és per a tots els públics. 6 quilòmetres âanada i tornadaâ perfectes per a fer amb bicicleta o a peu, amb zero desnivell i amb un valor paisatgístic impressionant.
On menjar en El Palmar
Com era d'esperar, un dels majors encants del Palmar i voltants és la gran oferta gastronòmica que es pot gaudir. I és que clar, no és només que L’Albufera siga el bressol de la llorejada paella valenciana, que bastant és, sinó que la varietat de peixos, verdures i hortalisses del territori al costat de l'arròs amb Denominació d'Origen, donen lloc a receptes delicioses.
Plats molt del Palmar que no et pots perdre són el all i pebre i la llisa adobada, tots dos a base de peix: el primer amb anguila âtranquil·litat que, si no t'atrevixes, es fa amb altres peixos, però et recomanem que provesâ i el segon amb l'autòctona llisa âmújolâ.
Si eres cocinitas, també et pots acostar a la Llotja de Peixos del Palmar (Caudete, 13) al matí i portar-te producte fresc de la zona pescat de manera artesanal i sostenible en L’Albufera.
També pots prendre paella en la seua recepta més clàssica o en alguna de les variants de carn o peix que es cuinen en qualsevol dels establiments del Palmar, que hi ha molts.