elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís Vall d'Albaida proposa que la Mancomunitat es constituïsca en entitat d'àmbit comarcal per reforçar-la tècnicament

Compromís Vall d'Albaida proposa que la Mancomunitat es constituïsca en entitat d'àmbit comarcal per reforçar-la tècnicament
  • Nico Calabuig, Josep Albert i Julio Biosca plantegen un procés de diàleg amb totes les forces polítiques i municipis per tal de "passar de la queixa a les solucions"

Aquest dimecres, Compromís per la Vall d'Albaida ha presentat en roda de premsa una proposta important per al present i el futur de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida. El portaveu comarcal de Compromís i regidor de l'Ajuntament d'Ontinyent, Nico Calabuig, el Vicepresident de la Mancomunitat i alcalde d'Albaida, Josep Albert, i el portaveu de Compromís a l'entitat, conseller de Medi Ambient i alcalde de Fontanars dels Alforins, Julio Biosca, han exposat les principals línies d'aquesta proposta, que busca dotar la Mancomunitat d'una estructura tècnica més forta que millore la prestació de serveis a la ciutadania i done resposta a les diferents necessitats dels municipis que integren l'entitat.

D'aquesta manera, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida es constituiria com a entitat d'àmbit comarcal a l'empara de la Llei de Mancomunitats de 2018, promoguda pel Govern Valencià del Botànic amb la intenció de donar impuls a les mancomunitats com a eix vertebrador del territori, consolidar el paper d'aquestes entitats i reforçar l'estructura tècnica per a abordar amb major solidesa els serveis i àrees que es treballen de forma mancomunada.

En paraules del portaveu comarcal de Compromís per la Vall d'Albaida, Nico Calabuig, "la Mancomunitat necessita aquest nou impuls per mantindre la cooperació i treball conjunt entre els diferents municipis que ha caracteritzat la política comarcal durant més de 30 anys i ha donat sentit a aquesta entitat. Dotar d'una estructura tècnica més forta a l'entitat permetrà millorar-ne l'eficiència i donar solució als problemes que es venen arrossegant des de fa temps, així com modernitzar i oferir serveis de qualitat a tots els municipis. L'objectiu és donar certeses als ajuntaments de cara a continuar la fonamental tasca per la vertebració comarcal a través de la Mancomunitat".

"Per això hem decidit fer un pas endavant i liderar aquesta proposta, que plantegem a totes les forces polítiques, per tal d'obrir un procés de diàleg que trobe les solucions més adequades que beneficien a totes les parts, tal com venia fent-se en l'àmbit comarcal fins ara. Assenyalar les deficiències és necessari, però buscar solucions i proposar camins alternatius és una obligació i una responsabilitat. Més enllà de defensar amb paraules la Mancomunitat i l'esperit comarcalista, cal traslladar-ho als fets. El camí ha de ser buscar solucions i propostes en lloc de trencar la col·laboració comarcal que tants anys ha costat construir. A més, des d'Ontinyent no podem viure d'esquenes a la comarca, i ens hem d'implicar en la solució per seguir cooperant per una Vall d'Albaida viva i amb futur, més encara tenint en compte que amb aquesta proposta hi hauria una representació més proporcional en relació amb el número d'habitants. En el cas d'Ontinyent passaríem dels 2 representants actuals als 6 que contempla la Llei", ha exposat Calabuig.

Per la seua banda, el Vicepresident de la Mancomunitat, Josep Albert, ha apuntat que "amb aquesta proposta també volem donar resposta al compromís de millorar la gestió que vam adquirir quan vam decidir formar part del govern de la Mancomunitat. És la nostra obligació dotar d'utilitat a l'entitat, ja que qualsevol servei que es delega ha de ser ben gestionat i eficient de cara a la ciutadania. I això ho reclamem ara i ho hem dit sempre. En eixe sentit, un organisme que aglutina a 34 pobles i ciutats ha de comptar amb una estructura tècnica suficient, que done garanties de cara a treballar àrees com els residus, els serveis socials, la inclusió, etcètera. I això cal millorar-ho des de dins, cooperant entre tots i totes pel bé de la nostra comarca".

"Cal remarcar que aquesta proposta no naix hui, ni és una qüestió aïllada, ja que ha format part de diferents converses amb el nostre soci de govern a la Mancomunitat, el Partit Socialista, des de la negociació per constituir l'actual govern de l'entitat fins ara. És moment de fer partícips a tots els ajuntaments i forces polítiques que formen part de la Mancomunitat, i treballar consensuadament una nova forma de gestió que consolide el projecte comarcal", ha subratllat Albert.

Pel que fa al portaveu de Compromís a la Mancomunitat de Municipis, Julio Biosca, ha explicat que "reforçar el paper i capacitat de gestió de la Mancomunitat és imprescindible. Hem de tindre present que 24 dels 34 municipis de la Mancomunitat tenen menys de 1.000 habitants, i en eixe context, l'entitat té un paper clau per a facilitar la vida quotidiana dels veïns i veïnes, i donar resposta a les seues necessitats. La nostra Mancomunitat ha sigut referent per a altres organismes en el passat, i volem recuperar eixe esperit i forma de treballar a través d'aquesta proposta, que permetrà repensar la Mancomunitat i servir com a base per a estructurar-la de manera més eficient".

Biosca també ha assenyalat que "a més, l'aplicació efectiva de la Llei de Mancomunitats de 2018, a través de la constitució com a entitat d'àmbit comarcal, també donarà resposta a una situació que s'ha debatut moltes vegades, relativa a la representativitat, aplicant el criteri de la quantitat d'habitants que té cada municipi. D'aquesta manera, per exemple en el cas d'Ontinyent, es passaria de 2 a 6 representants, complint una de les principals reivindicacions de l'Ajuntament. Així mateix, altres municipis de la comarca que tenen més població, com L'Olleria, Albaida, Benigànim, Aielo de Malferit o Bocairent, també veurien reflectida de manera més precisa la seua proporció de representació".

Calabuig, Albert i Biosca han conclòs incidint que "esperem que la resposta dels ajuntaments i les diferents forces polítiques siga positiva. Necessitem un canvi ambiciós que permeta fer passos endavant per dotar d'estructura i agilitat tècnica a una Mancomunitat tan necessària com la nostra. En eixe sentit, la via que ens obri la Llei de Mancomunitats dona resposta a aquesta aspiració, i per tant hem de treballar col·lectivament per reforçar el marc comarcal i la seua capacitat de vertebrar els nostres pobles i ciutats".

Pujar