Compromís: "El PSOE d’Albaida fa populisme per a explicar el seu vot en contra dels pressupostos 2020"
Els pressuposts del 2020 contemplen partides de projectes participatius amb la ciutadania i mecanismes per incrementar la participació de totes i tots
El Col·lectiu Local de Compromís per Albaida mostra la seua sorpresa pels arguments esgrimits pels Socialistes de la ciutat a l’hora de justificar el seu vot en contra als pressupostos de l’Ajuntament el passat 27 de desembre. Especialment en allò que fa referència a l’increment de les despeses de personal, les quals suposen un increment del 8% respecte a 2019 i que respon a una millora de les condicions laborals i dels serveis prestats a la ciutadania.
En aquest sentit, el portaveu del grup Compromís a l’Ajuntament, Alejandro Quilis, ha volgut recordar que “encara no fa ni 8 anys el govern municipal va haver d’amortitzar 38 llocs de treball a l’Ajuntament d’Albaida, a més dels que s’extingiren a la Fundació i a GESTIONA”, això va suposar que “es deixaren en mínims la majoria dels serveis municipals, els quals s’han pogut seguir prestant amb dignitat gràcies a l’esforç i la implicació dels treballadors i treballadores de la casa”. Per a Quilis “una vegada assolits els objectius econòmics bàsics de l’Ajuntament, es fa necessari recuperar, en alguns casos, personal per a poder millorar els serveis”. És per això que en 2017 es va negociar una nova Relació de Llocs de Treball, partint del que s’havia heretat de governs anteriors, i que posava els fonaments d’una nova estructura laboral per a l’Ajuntament i fixava unes condicions laborals més ajustades a la realitat actual.
L’increment de les despeses de personal s’explica per diferents factors, en primer lloc per la pujada salarial que marca l’Estat per als funcionaris, la qual cosa ja suposa quasi la meitat de l’increment total. Pel que fa a nou personal se centra en la contractació d’un Arquitecte/a, en el 2020 deixarem de tindre personal extern per un de municipal (això fa que siga major el capítol 1 i menor el capítol 2 al pressupost d’enguany). Així mateix l’increment també ve degut a l’acompliment de la legislació vigent pel que fa a la millora de les condicions laborals del personal de neteja d’edificis, que actualment suposen l’escalafó més dèbil de la plantilla, la contractació d’un Agent de Desenvolupament Econòmic, un administratiu per a cobrir al cedit a l’oficina de recaptació, un tècnic/a de comunicació i l’ampliació de jornada del servei de Dependència, el qual, a més, ve finançat totalment per la Diputació.
“Ens sorprèn que siga precisament el Partit Socialista, qui qüestione la necessitat de contractar persones per a prestar els serveis necessaris”, ja que “no poden fer un al·legat al plenari a favor de la importància de la cultura, del turisme i dels sectors econòmics, i al mateix temps justificar el vot en contra precisament per la contractació de personal per a realitzar eixos serveis” explica Quilis, qui també lamenta que “la seua actitud resulta bastant contradictòria, per no dir una altra cosa, i ens preguntem si potser està motivada perquè el PSOE prefereix l’opció de la privatització dels serveis a la gestió pública”.
La participació ha de ser recíproca
Respecte a l’argument de la manca de participació l’alcalde, Josep Albert, ha volgut ser taxatiu i ha expressat que “per a comptar amb la participació de l’oposició es fa necessari que aquesta també vulga participar-hi”. Albert també ha lamentat que “utilitzar l’argument de la manca de participació, quan a l’oposició se li va explicar amb detall l’esborrany de pressupost, dos setmanes abans de la Comissió i tres setmanes abans del Plenari, indicant-los que feren les aportacions que hi consideraren, i fins hui el Partit Socialista no ha aportat cap proposta, cap ni una”. I per si no fos poc “en la Comissió prèvia al Plenari, no varen manifestar cap opinió, ni aportació, esperant al Plenari públic per a marcar una posició de caràcter polític”, conclou Josep Albert que “no sembla ser una voluntat massa participativa, més bé un posat victimista”. La participació no és anar a casa de cadascun dels regidors de l’oposició per a saber què volen incloure al pressupost, és tasca de totes i de tots, des de Compromís per Albaida al govern s’han establert òrgans formals com la Junta de Portaveus, tenen les portes obertes dels serveis tècnics de l’Ajuntament per fer consultes, així com les dels regidors i regidores de l’Equip de Govern, però lamentablement no han fet.
El pressupost de 2020 marca un canvi significatiu respecte als pressupostos anteriors perquè per primera vegada es dedica el 5% del total del pressupost a posar en marxa mecanismes de participació i de planificació estratègica. Un fet que serveix per a dibuixar, comptant amb els veïns i veïnes, com han de desenvolupar-se els pressupostos del futur. “És la primera passa, necessària, per a posar en funcionament els mecanismes de participació, perquè en 2020 es pretén dissenyar-los, i això està dins del pressupost, com hem explicat als socialistes i populars en la Junta de Portaveus, per això se’ns fa molt estrany que s’utilitzen arguments de tecnicisme i continuïtat per part d’aquest grup de l’oposició”, conclou l’alcalde Albert.