Cinc propostes se sotmetran a la votació popular en els pressupostos participatius de 2019
Ahir va tindre lloc la reunió de juny de l'Agenda 21 de Vilamarxant, convocada per este fòrum i per la Regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Vilamarxant.
En la cita es van explicar quines han sigut les propostes dels veïns i veïnes de Vilamarxant per als pressupostos participatius de 2019 que han passat l'avaluació tècnica municipal, tant pel que fa a criteris de viabilitat com als econòmics, després d'una primera fase de selecció duta a terme per les persones assistents a l'Agenda 21 del mes passat.
Esta selecció se sotmetrà a la votació veïnal per triar a quina iniciativa es destinarà una inversió mà xima de 60.000 euros del Pressupost de 2019.
Finalment, el veïnat podrà triar entre les següents opcions:
â Recuperació del refugi de la Guerra Civil de la Replaça.
â Itinerari escolar segur.
â Treballs de rehabilitació i millora a la plaça del Pilar.
â Accés per a ciclistes i vianants des del casc urbà fins al PolÃgon Industrial Arxilagar del Rullo.
â Neteja i treballs de millora del Barranc de Teulada al seu pas pel poble.
Avaluació tècnica
Durant la reunió, el president de l'Agenda 21, Andreu Casañ, va enumerar les propostes més votades per les persones assistents a l'anterior reunió d'este fòrum i que van passar la primera fase de tria (com està estipulat en les bases que regixen este sistema participatiu). Mentre que la regidora de Participació Ciutadana, Amparo GarcÃa, donava compte de les valoracions fetes pel personal tècnic municipal.
En primer lloc, es va detallar la proposta de recuperació del refugi de la Guerra Civil de la Replaça. La iniciativa ha rebut el vist i plau de diferents departaments municipals que han calculat que caldria actuar en una superfÃcie de 500 m2, amb un pressupost de 22.000 euros. En l'explicació de la iniciativa es detalla que a Vilamarxant hi ha almenys 4 refugis construïts durant este perÃode per protegir la població de les possibles bombes llançades per l'aviació. La proposta consistix en recuperar el que hi ha a la Replaça, alliberant un dels accessos. Una actuació que està plantejada perquè no afecte l'activitat habitual que té lloc a la Replaça.
En segon lloc, es va analitzar la realització d'un itinerari escolar segur. Esta iniciativa també compta amb una valoració favorable del personal tècnic que calcula que caldria invertir entre 10.000 i 12.000 euros en senyals, adhesius i pilons de seguretat. Per dur-la endavant, segons les dues propostes presentades sobre esta temà tica, caldria implantar mesures de seguretat com ara tallar determinats carrers mitja hora abans de l'entrada i l'eixida als centres escolars, no deixar estacionar els vehicles sobre les voreres, guiar els xiquets i xiquetes amb marques al sòl, la implicació dels col·legis, dels agents municipals, dels comerços locals i fins i tot comptar amb Apps o voluntaris i voluntà ries que s'encarreguen de vetlar per la seguretat dels menuts en el seu trajecte a l'escola.
Els experts no han definit cap recorregut concret i basen les seues estimacions en altres projectes semblants duts a terme per la Direcció General de Trà nsit (DGT) a altres localitats.
També ha passat esta fase de selecció la proposta de fer treballs de restauració i millora a la plaça del Pilar. S'ha avaluat la incorporació de 8 bancs, millorar algunes infraestructures i la renovació de la gespa de la pista esportiva, amb una quantitat estimada de 23.000 euros. No s'hi han incorporat al projecte altres suggeriments com ara eliminar arbres i elements de jardineria, perquè no ho permet la llei; augmentar l'alçà ria de les tanques de la pista de futbet, perquè tampoc estaria permés, o incorporar més rampes d'accés, perquè no estarien situades en llocs normatius.
Una altra proposta que se sotmetrà a la votació popular és la neteja i adequació del Barranc de Teulada al seu pas pel poble, des de l'entrada de Cheste. Els treballs de neteja i desbrossament es farien en una superfÃcie de 18.000 m2 i costarien 9.300 euros.
En la reunió també es va aprovar sotmetre a la votació, si el pressupost ho permet, construir un accés per a ciclistes i vianants des del casc urbà de Vilamarxant fins al PolÃgon Industrial Arxilagar del Rullo. Es tractaria d'un camà d'uns 300 metres des del carrer de Sant Bernad (al costat del Camp de Futbol municipal) fins a l'entrada al polÃgon, elaborat amb saorra o calç.
En un primer moment, el personal tècnic ho havia descartat perquè el consistori ha demanat una subvenció a Conselleria per construir una passarel·la d'accés al polÃgon que també solucionaria la problemà tica de les persones que es desplacen per este itinerari a peu o en bici; però els assistents a la reunió d'ahir van acordar incloure la proposta, sempre que la valoració econòmica de la mateixa no supere els 60.000 euros que hi ha com a quantitat mà xima per invertir en els pressupostos participatius.
El personal tècnic municipal ha determinat excloure dues de les propostes que havien quedat entre les mes votades en la darrera reunió de l'Agenda 21.
Es tracta de l'actuació per fer diferents obres al camà que creua el Barranc des del Molà Roser al "Colaor" o assenyalar els marges d'este camÃ, com a mesures per augmentar la seguretat en este espai. Esta iniciativa no ha estat valorada per no ser de competència municipal, sinó de la Confederació Hidrogrà fica del Xúquer.
Tampoc se sotmetrà a votació estudiar de quina forma s'abastien d'aigua els habitants del Castell. Esta actuació hauria de dur-se endavant i valorar-se una vegada fets els treballs de prospecció arqueològica de les restes d'esta construcció i de la plaça del Castell, triats en els pressupostos participatius de 2016 i que la Universitat de València està a punt de  començar. Sense esta prospecció prèvia i general, no és possible avaluar l'actuació concreta de l'origen dels recursos hÃdrics.
La regidora de Participació Ciutadana, Amparo GarcÃa, va explicar que  es podria dur a terme més d'una actuació, sempre que siguen les més votades pels veïns i veïnes de Vilamarxant i fins a arribar a eixa quantitat mà xima de 60.000 euros. A més, va recordar que "totes les propostes presentades han sigut avaluades i analitzades, i el consistori les tindrà en compte. En cas de determinar que alguna d'elles siga especialment necessà ria pels veïns i veïnes de Vilamarxant, l'Ajuntament pot dur-la endavant encara que no haja sigut la triada per la població".
PerÃode de votació
Estes cinc propostes estaran en fase d'informació pública per a la seua consulta i presentació de possibles al·legacions del 16 al 20 de juny. Durant este perÃode, l'Ajuntament de Vilamarxant té un acord amb l'App local Baandú perquè les persones que hagen fet les propostes seleccionades puguen donar-les a conéixer a través d'este mitjà de comunicació local.
El perÃode de votació ciutadana tindrà lloc del 21 de juny a l'1 de juliol, a través de la pà gina web http://participacio.vilamarxant.es/ (no estarà activa fins a les 00 h del 21 de juny)
Cal recordar que el procés de votació està obert a tots els veïns i veïnes de Vilamarxant, a partir de 16 anys, i empadronats al municipi. El vot serà individual i intransferible. El trà mit podrà ser telemà tic en la mateixa web de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Vilamarxant o a les dependències municipals de forma presencial portant el DNI (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h).
Els resultats es publicaran el dia 5 de juliol a la pà gina web de l'Ajuntament de Vilamarxant i es traslladaran als diferents mitjans de comunicació d'à mbit local, comarcal i autonòmic.