Mig centenar d'escoles participen en el disseny del 9é Calendari Ambiental de la Diputació de València
Més de 3.000 alumnes de 44 municipis han format part de la seua elaboració
El calendari ja està disponible en la web ‘Repensar el futur’ de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València
L'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha editat el seu nové Calendari Ambiental amb la participació d'un total de 54 escoles de 44 municipis pertanyents a 13 comarques valencianes. Amb lemes com ‘Sé conscient i feix un ús eficient’, 3.297 alumnes i alumnes han participat en el disseny del calendari, que ja està editat i també disponible en la web ‘Repensar el futur’.
La iniciativa convida a la reflexió des de l'aula i a la creació artística d'un disseny sobre la base d'una problemàtica ambiental. “Per al 2023 s'ha triat la petjada ecològica, que indica la superfície que cada persona o territori necessita per a obtindre els recursos que consumix (aliments, materials, energia, aigua...) i assimilar els residus que genera (deixalles, emissions…). És un concepte que qüestiona el model de producció-consum i que permet prendre consciència de l'impacte que el nostre estil de vida té sobre l'entorn”, ha explicat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l'àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.
Una escola per comarca ha sigut seleccionada per a la realització d'un taller ambiental. Les escoles premiades són el CRA Rincón de Ademuz d'Ademuz; el CRA Castell de la Carbonera d'Otos; el CEIP Navarro Darás de Carcaixent; el CRA La Pineda de Alcublas; el CEIP Lluís Vives de Puçol; el CEIP Isidro Girant d'Ayora; el CEIP Magraner de Tavernes de la Valldigna; el CEIP Vicente Blasco Ibáñez de Montesa; el CEIP Vicent Ricart Bonillo de Benetússer; el CEIP San José Calasanz de Navarrés; el CEIP La Pau de Casinos; el CEIP El Deixant de Sinarcas i el CEIP Vicente Aleixandre de Siete Aguas.
El taller ambiental consistirà a dissenyar i pintar un mural col·laboratiu in situ i calcular la petjada, reduir-la i compensar-la, ja que l'objectiu és donar protagonisme al propi alumnat com a motor del canvi.
A més, al llarg de 2023 s'aniran utilitzant idees de l'alumnat per a la creació dels cartells dels dies de major rellevància ambiental, com per exemple el Dia de les Muntanyes, el Dia de l'Aigua o de l'Estalvi energètic, entre altres.
L'enginy a l'escola porta a crear eslògans tan útils com ‘Quan apagues les llums, COâ redueixes’ o ‘Veus al col·le amb bicicleta per a ajudar al planeta’. Els xiquets i les xiquetes aporten missatges centrats en el “ara” i són conscients de tota la problemàtica ambiental actual amb missatges com a ‘Gota a gota, que l'aigua s'esgota’ o ‘Sigues conscient i fes un ús eficient’.
L'any vinent serà la desena edició i, per esta raó, s'està preparant una convocatòria especial, molt més participativa i plena d'experiències, amb l'objectiu de consolidar un programa que ha vingut demostrant, en els últims anys, un gran acolliment.