VALENCIA PROVINCIA | MEDI AMBIENT

Més de cent municipis han participat en les jornades de Divalterra sobre el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

ELPERIODIC.COM - 17/05/2018

L’empresa pública de la Diputació de València, Divalterra, continua amb el seu cicle de jornades formatives dirigides a responsables municipals de la província de València per a explicar les claus del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia, iniciativa europea que té l'objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de 2030 i de la qual la Diputació de València, a través de la seua àrea de Medi Ambient, actua com a coordinadora territorial.

Així, la empresa pública ha organitzat trobades en les comarques de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, Requena-Utiel, los Serranos, el Rincón de Ademuz, la Vall d'Albaida, la Costera, la Safor, la Canal de Navarrés i el Camp de Morvedre.

En estes visites, tècnics de l’àrea de Medi Ambient han explicat les claus del Pacte i les primeres accions a realitzar per a l'elaboració dels diferents documents que comporta aquesta iniciativa.

Igualment, s'ha informat sobre la ruta de dotze jornades anunciades per la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, que aprofundiran en aspectes com la mobilitat elèctrica, l’autoconsum, la transició i la pobresa energètica.

Així, el diputat Josep Bort explica que “encara que el canvi climàtic és una problemàtica global, els municipis són els que poden emprendre accions per a fer-li front. Per açò és important fer-los arribar tota la informació i les eines necessàries perquè es complisquen els compromisos que implica l'adhesió el Pacte”.

En aquest sentit, la gerent de Divalterra, Agustina Brines, subratllava en la reunió celebrada a Gandia que “el més important és que tots, administracions i ciutadania, siguem conscients que la suma de moltes accions pot exercir de motor per a fer front a aquest desafiament” i va mostrar la seua satisfacció per haver passat “de les 15 adhesions al pacte de 2015 a les 222 que hi ha en l'actualitat, la qual cosa demostra que la implicació dels municipis és real”.

Dues fases: recopilació de dades i estudi

En una primera fase, es recopilaran en cada població les dades referents als consums d'energia en el municipi, que permetrà l'elaboració de l'Inventari d'Emissions de Referència (IER).

En l’IER, s'avaluen els consums d'electricitat i combustible, tant del sector municipal —instal.lacions públiques, enllumenat, flota municipal i transport públic— com del no municipal —instal·lacions i equipaments del sector terciari, edificis residencials i transport privat i comercial— per a establir mesures que permeten reduir consums d'energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar el canvi climàtic.

En una segona fase es realitzarà l'estudi d'Avaluació de Riscos i Vulnerabilitats de cada municipi per a reduir els possibles danys derivats del canvi climàtic sobre població i infraestructures. De manera paral·lela, s'elaborarà un catàleg de mesures, concretes i adaptades a cada municipi, per a reduir el consum d'energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar els efectes del canvi climàtic.