VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

Els Celia Amorós premien l'atenció a les dones més vulnerables a la violència masclista en la pandèmia

ELPERIODIC.COM - 18/12/2020

El reconeixement en esta V edició dels premis de la Diputació en la lluita contra la violència de gènere és per a la Unitat de Violència de la Delegació del Govern i el grup Gama de la Policia Local

La Diputació de València ha celebrat este divendres l'acte de lliurament dels V Premis Celia Amorós, en una edició especial marcada per l'impacte de la pandèmia. Estefanía Navarrete, coordinadora del grup Gama de la Policia Local de València, i Mª Ángeles Merino i Carla Mercé, de la Unitat de Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern a la Comunitat, han recollit el seu premi i se sumen a la nòmina de persones i col·lectius el treball dels quals contra la violència de gènere ha sigut reconegut per la corporació provincial.

La diputada d'Igualtat, Eli García, ha explicat que l'edició d'enguany ha sigut concebuda com “un premi extraordinari a entitats i persones que han dut a terme una atenció a les dones més vulnerables en risc de violència en la situació de pandèmia”. Amb esta premissa, el comité d'expertes de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació ha triat “molt encertadament” a estes tres dones que lluiten cada dia contra la barbàrie masclista.

Estefanía Navarrete és comissària de la Policia Local en el districte valencià de Russafa, té a un centenar d'agents al seu càrrec i és la directora operativa del grup Gama, una unitat pionera a Espanya per a actuar policialment en la protecció de les víctimes de violència de gènere i domèstica. Un terç dels detinguts a la ciutat ho és per agressions masclistes i durant el confinament es van incrementar en un centenar les valoracions de risc al mes. Estefanía Navarrete coordina esta acció específica contra la xacra, que tracta de cobrir de la millor manera possible les necessitats de les víctimes i les seues filles i fills.

“Hem viscut els moments més durs de les nostres vides professionals durant esta pandèmia”, ha manifestat la coordinadora de Gama, que actualment protegix a prop de 700 dones a la ciutat i ha prestat assistència a més de 10.000 des de 2003. Estefanía considera la pandèmia “una prova de foc que ens ha deixat situacions molt complicades a nivell humà, social i sanitari que han tret el millor de nosaltres mateixos i que demostren que totes i tots som importants per als altres”.

Per part seua, Mª Ángeles Merino i Carla Mercé, caps d'unitat en la Delegació del Govern, realitzen funcions de coordinació i col·laboració institucional que garantixen una eficient resposta en l'atenció a les dones víctimes de la violència masclista i les seues filles i fills, així com a les víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual i les dones sotmeses a altres formes de violència.

Les premiades en representació de la Unitat de Violència sobre la Dona de la Delegació del Govern se senten reconfortades al saber que amb el seu treball contribuïxen “a fer una societat més justa per a les dones”. Mª Ángeles Merino i Carla Mercé han fet extensible este reconeixement “a totes les persones i col·lectius que lluiten contra la violència de gènere, moltes vegades amb recursos limitats”.

El seu esforç per a conéixer la realitat del confinament en la vida de les dones en contextos de violència domèstica, inclòs un sistema de control estadístic diari durant l'estat d'alarma, i el seu treball per a resoldre dubtes sobre la mobilitat territorial de les víctimes durant estos mesos, així com la seua participació en la difusió de les normes i mesures aprovades pel Govern, els ha valgut el reconeixement de la Diputació de València.

Una lluita de totes i tots

Estefanía, Mª Ángeles i Carla se sumen a l'elenc de les anteriors edicions dels Celia Amorós, que van premiar a personalitats destacades en este camp com la jurista Pilar Gil Cabedo, el magistrat José Luis Mendoza, la fiscal Rosa Guiralt i Julia Sevilla, primera dona professora titular en Dret Constitucional a Espanya.

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha donat l'enhorabona a les premiades i ha agraït profundament el seu acompliment en una societat en la qual “totes i tots tenim la responsabilitat de protegir a les víctimes i denunciar als seus maltractadors i assassins”. Gaspar, que cada mes aprofita el ple provincial per a insistir en el crit de ràbia contra la barbàrie masclista, ha assegurat que la institució que presidix “continuarà destinant els recursos i col·laborant amb els ajuntaments i altres administracions per a fer front a esta fosca realitat contra la qual no cap el silenci”.

L'acte l'ha tancat el mateix president Gaspar, qui ha lamentat no haver pogut congregar a totes les persones a les quals s'haguera volgut homenatjar o fer partícips, amb un missatge final carregat d'optimisme: “amb el treball de persones com vosaltres i iniciatives institucionals i socials, la violència masclista ho tindrà cada vegada més difícil i la llibertat total de les dones està cada dia més a prop”.

Per part seua, la diputada d'Igualtat, Eli García, ha destacat el protagonisme de les dones durant la pandèmia en “treballs essencials com a serveis sanitaris, de neteja, alimentació, residències i tasques de cura i dependència”, però també ha alertat de les “tràgiques conseqüències a nivell sanitari, social i econòmic que estan aprofundint encara més les desigualtats, i sobre eixa altra cara del confinament que ha suposat un augment del perill per a les dones que s'han vist obligades a confinar-se amb el seu agressor”.

Les tres guardonades han recollit elles mateixes el seu premi en un acte amb totes les mesures de seguretat anticovid, en el qual a més dels responsables provincials ha acudit com a convidat el subdelegat del Govern en la Comunitat, Rafael Rubio; el seu antecessor en el càrrec, José Roberto González Cachorro; el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano; l'ex diputada d'Igualtat, Isabel García; i el vicepresident de la Diputació Carlos Fernández Bielsa.

Des de 2016 han sigut reconeguts amb el Celia Amorós de la Diputació per la seua labor contra la violència de gènere els ajuntaments de Quart de Poblet, Xirivella, Xàtiva i Picassent; les associacions de Dones Separades i Divorciades de València, CAVES, Alanna i Per la Coeducació; els programes Ser Mujer.es i Sororidad Serranía del col·lectiu Hilando Vidas, i la comissió per a la sensibilització contra la violència de gènere de l'Hospital La Fe.

MÉS FOTOS