Celebració del dia de l’arbre 2021 al CEIP Severí Torres
Com a símbol de lluita i adaptació contra el canvi climàtic, s'ha plantat un exemplar de Cupresus Dupreziana al CEIP Severí Torres de Castelló (a la Ribera Alta) per celebrar el dia de l'arbre.
Plantar Cupressus Dupreziana en el seu àmbit de distribució natural té poques possibilitats d'èxit, per les condicions climàtiques extremes, doncs es calcula que cauen entorn a 30 litres anuals a més de que el sobrepastoreig evita que les plàntules prosperen.
Aquestes condicions l'han fet guanyar-se la fama de l’arbre més amenaçat del món, limitant les opcions a la plantació d'exemplars ex-situ en arboretums o jardins botànics per garantir la viabilitat de l'espècie. Cal recordar que en el seu àmbit natural de distribució sols queden entorn a 230 exemplars vius - alguns entorn als 2000 anys d’antiguetat - relictes d’un temps on les condicions climàtiques eren més favorables, i per tant, els dupreziana formaven boscos més extensos.
Este arbre pot servir d'inspiració tant per als alumnes com per als professors, acostant-los al món de la reforestació. Açò permet escalar la quantitat de persones que participen activament en projectes per a millorar el medi ambient.
Un bon exemple és el fòrum https://repoblacionautoctona.mforos.com, del que Josep Vidal, autor de la proposta i membre d'AVAMET, n'és un membre actiu.
Cada vegada més gent té interés en aportar el seu granet d'arena, criant plàntules en xicotets vivers a casa per a plantar-les en diversos projectes de micro-reforestació.
També obri la porta a desenvolupar projectes entorn a aquesta enigmàtica espècie, des de com es reprodueix mitjançant ‘apomixis masculina’ fins a la viabilitat de les llavors en funció de les variables climàtiques.
Per últim, els hem explicat a l’alumnat de 5é de Primària, de manera didàctica, com ha canviat el clima i com s'adapten les espècies per sobreviure, així com hem resolt els dubtes que els han sorgit sobre espècies autòctones, invasores, tipus de climes i sòls, necessitats de les plàntules, sobre com les persones transformen els paisatges o l’importància dels projectes de micro-reforestació.