VALENCIA PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Bastida de les Alcusses reunix a 500 persones en les seues jornades iberes

ELPERIODIC.COM - 23/09/2024

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l'Ajuntament de Moixent van organitzar la proposta cultural i lúdica ‘Viu un cap de setmana amb els ibers’ per a donar a conéixer les seues formes de vida

Unes 500 persones s'han acostat este cap de setmana fins a La Bastida de les Alcusses, a Moixent, per a viure les seues XVII Jornades festives ‘Viu un cap de setmana amb els ibers’, que han donat a conéixer les formes de vida de l'època ibèrica mitjançant visites dramatitzades, tallers i activitats lúdiques i didàctiques.

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l’Ajuntament de Moixent van oferir una programació especial al llarg del dissabte 21 i diumenge 22 de setembre. Una programació per a tots els públics que, amb el títol ‘Les grans troballes’, va organitzar visites als escenaris de tres descobriments arqueològics singulars realitzats en La Bastida de les Alcusses des de 1928. Els visitants van recórrer el jaciment mitjançant itineraris guiats molt especials amb personatges caracteritzats de l'època i de la mà de l'equip d'investigació pensades per a difondre el patrimoni arqueològic i la cultura d'època ibèrica.

Així mateix, des del Museu Arqueològic Municipal de Moixent es van preparar tres activitats complementàries a les jornades: la Yincana de l'aventura del guerrer, visites a Moixent i al seu museu arqueològic i tallers didàctics sobre la cultura ibera i el Guerrer de Moixent.

La directora del Museu de Prehistòria de la Diputació de València, María Jesús de Pedro, ha apuntat que en les jornades de La Bastida de les Alcusses “sempre s'ha volgut atorgar un component lúdic a l'oci cultural, destacant la importància de les excavacions realitzades, la investigació i la conservació del patrimoni però des d'una òptica lúdica, integrant visites teatralitzades”.

“Als visitants -continua la responsable del MUPREVA- se'ls oferix una informació de primera mà de nivell científic però amb una presentació molt animada, amb personatges caracteritzats vestits d'època ibèrica que interpreten moments determinats de la seua vida quotidiana, com a rituals funeraris, bodes, activitats comercials i de treball al voltant del vi o del cereal”.

Quant a esta última edició, de Pedro destaca que s'ha oferit un recorregut pel jaciment “a través de tres troballes molt importants realitzades ací, recreant tres escenes: el descobriment d'una cadena d'or vinculada a l'abandó del poblat; una celebració lligada a la reconstrucció d'una de les portes d'entrada al poblat en un ritual de dipòsit d'ofrenes; i també una activitat quotidiana com era moldre el cereal o la fabricació d'oli i vi, així com l'activitat comercial que es genera al voltant d'este treball, que es traduïx en un plom ibèric que representa un text de caràcter comercial”.

MÉS FOTOS