Arranca la campanya de neteja de platges de la Diputació de València
ELPERIODIC.COM - 06/03/2024El diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, visita a Sueca a l'equip encarregat de mantindre les platges dels municipis adherits al servici de la Diputació
La Diputació de València ha iniciat ja la campanya de neteja de platges 2024, per als quinze municipis de costa adherits al servici de presta l'àrea de Medi Ambient de la institució provincial: Puçol, El Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Massalfassar, Foios, Meliana, Sueca, el Mareny de Barraquetes, Tavernes de Valldigna, Rafalcaid-Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles.
El diputat provincial de Medi Ambient, Avelino Mascarell, s'ha desplaçat a la platja del Mareny Blau, a Sueca, junt al regidor de Serveis Municipals, Joan Carles Vázquez, on han pogut conéixer insitu les característiques dels treballs que ja s'estan duent a terme en la costa valenciana.
Mascarell ha explicat que “per a esta campanya millorarem el servici que s'oferix als ajuntaments, adquirint nous vehicles i maquinària, i allargant la temporada de neteja fins al mes d'octubre”.
A més, indica el diputat de Medi Ambient, “la Diputació assumirà el cost de gestió dels residus, per la qual cosa a partir d'enguany formaran part dels servicis inclosos per als ajuntaments associats; tot això sense incrementar la taxa, que hem congelat respecte a la de l'any passat”.
En este sentit, cal destacar que la institució provincial assumix el 93% dels gastos, assumint les arques municipals el 7% del cost estimat dels treballs de neteja.
Dos fases
Els treballs de neteja de platges s'organitzen entorn de dos períodes diferenciats. Així, la campanya de primavera, que comença el mes de març i acaba al juny, permet una neteja més profunda de l'arena, amb cribratges en els quals s'oxigena l'arena per a eliminar virus, bacteris i fongs. Així mateix, en este primer període adquirix especial rellevància l'atenció a les zones de nidificació per a contribuir a la recuperació d'espècies declarades com a vulnerables en el Catàleg Valencià d'Espècies Fauna Amenaçada.
Els mesos de juny a setembre s'incrementa la freqüència dels treballs a sis dies a la setmana, per ser l'època en la qual hi ha més usuaris, i per tant, més residus es generen. Quant al mes d'octubre, enguany com a novetat, es faran dos passades per setmana.
Fora d'estos períodes, el servici de Medi Ambient s'encarregarà de la retirada de canyes o d'altres restes que puguen generar-se amb l'arribada de temporals, en qualsevol època de l'any.
Més de 500 metres cúbics de residus
Els 15 municipis adherits al servici provincial de neteja de platges suposen un total de 21,7 quilòmetres lineals de costa, i 429.175 metres quadrats de superfície de neteja, gestionada a través de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.
Durant la campanya 2023, la secció de Platges de la institució provincial va gestionar més de 500 metres cúbics de residus, incloent-hi restes vegetals, plàstics, paper, cartó i arena, entre altres que es traslladen a plantes de classificació i valoració.
Així mateix, cada any sorgixen necessitats especials a les quals la Diputació també dona resposta, com és la retirada de canyes depositades per temporals o animals morts, especialment cetacis i tortugues. També es procedix, si es dona el cas, a la gestió de posidònia i altres fanerògames i d'algues; amb la pertinent autorització prèvia de la Generalitat Valenciana i seguint els protocols de devolució a la mar per a l'equilibri dels ecosistemes.