Albaida aposta per la Qualitat Turística amb l’impuls de la Cultura
El Museu Internacional de Titelles d’Albaida i la Tourit Info renoven les dues Q de Qualitat i sumen el distintiu SICTED per la seua excel·lència.
Per tercer any consecutiu els departaments de Turisme i Cultura han treballat de la mà per a renovar el reconeixement que suposa la “Q de Qualitat” per tercer any consecutiu. Tant el Museu Internacional de Titelles d’Albaida, MITA, com la Tourist Info, han passat l’auditoria d’AENOR amb nota d’excel·lent per l’atenció que reben les persones que ens visiten, així com per les instal·lacions i acomplir amb els exhaustius protocols que estableixen les normes internacionals UNE-ISO 14785:2015 i UNE-ISO 302002:2018. Per tant ambdues instal·lacions compten amb el màxim reconeixement que promou l’Institut de Qualitat Turística Espanyola pel compliment d’altes exigències i que en el cas dels museus només en són 23 reconeguts amb la “Q de Qualitat” a Espanya, pel que fa al MITA va ser dels primers museus a obtenir-la a tot l’Estat i suposa adoptar un sistema de gestió orientada a l’atenció ciutadana i a la millora continuada.
Per a l’Alcalde d’Albaida, Alejandro Quilis, “el Turisme ha de ser una ferramenta transversal que ens ajude a millorar la ciutat al mateix temps que la fem més amable tant per a la ciutadania com per a qui ve a visitar-la” i és que “des treballem per un model turístic basat en la Cultura i el Patrimoni com a eixos vertebradors de la proposta”. Mentre que el regidor de Cultura i Turisme, Josep Manuel Juan, ha manifestat “el meu orgull davant el treball d’excel·lència que es realitza des del MITA i el departament de Turisme per a oferir la millor de les experiències i generar activitats i nous reptes pràcticament a diari, així com adaptar-se a tot tipus de públics des dels més menuts als més grans”.
Dins de l’objectiu que la regidoria de Turisme i Cultura s’ha marcat cap a l’excel·lència turística i del MITA també aquest any s’ha treballat junt amb la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida per aconseguir integrar-se dins del projecte Sistema Integral de Qualitat Turística en Destins conegut per les seves sigles com a SICTED. El Comité de Distinció depenent de la Secretaria d’Estat de Turisme del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va atorgar aquest distintiu a les 23 empreses i serveis turístics de la Vall d’Albaida. La directora del MITA, Julia Rodríguez, ha explicat que “Tant en el museu com a la Tourist Info apostem per la qualitat i l’excel·lència en l’atenció qui ens visita. Volem ser un referent en aquest sentit i és per això que seguim treballant com demostra la certificació SICTED”.
Tot un any on la Cultura ha estat el principal punt d’atracció a la ciutat, on més de 22.000 persones van visitar i participar de les activitats del MITA, i més de 5.000 s’han endinsat dins del món d’Empar Claramunt gràcies a l’exposició retrospectiva que el museu ha realitzat per a celebrar els seus 25 sent referent en la conservació i divulgació de l’art del titella. “Empar Claramunt. L’ànima dels Titelles” és una exposició que parla d’Igualtat, Diversitat i la renovació del llenguatge que va dur a cap la titellaire de Puçol, impulsora dels titelles d’objectes on s’apropaven reflexions molt adultes i madurades a tots els públics repletes de valors i lluites, així com l’ús de materials reciclats molt abans que la seua necessitat dominés el discurs públic. Des del Mita a més s’ha impultsat un documental que a patir del dia 15 que tanque l’exposició passarà a viatjar centres educatius i culturals d’arreu del país, així com una curada guia didàctica que explique la figura clau de Claramunt com a la titellaire valenciana més important del segle XX.
Un any on des d’Albaida s’han arrancat, a més a més, fites tan rellevants com la Declaració de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per al Toc Manual de Campanes, impulsada pel Ministeri de Cultura i on Campaners d’Albaida ha estat l’ànima mater per a fer-ho realitat. El qual potencia el turisme relacionat amb els patrimonis UNESCO i el reconeixement a VIII segles de tradició ininterrompuda a la ciutat d’Albaida.
A més, s’ha treballat en la transformació de l’oferta cultural de la ciutat amb el Pla Municipal d’Acció Cultural, PMAC, i el Pla de Línies Estratègiques i Usos Culturals del Palau d’Albaida, PLEUC, que venen a posicionar la ciutat com un enclavament europeu de difusió de la Cultura convertint el Palau en un centre d’arts vives i multidisciplinari, ambdós fulls de ruta de planificació estratègica han estat enllestits pel tècnic en Gestió Cultural Josep Valero, d’Essent Creativa. El que posiciona Albaida en un lloc d’eixida molt rellevant dins del Turisme Cultural que cada vegada és més demandat i pot servir per a la recuperació del sector després de la forta crisi de la COVID-19. Com bé s’ha demostrat amb les últimes accions del MITA com l’arribada de la ‘Bruja Avería y los Electroduendes” on s’ha comprovat un augment de les reserves a hostaleria i les visites a la ciutat, amb l’exposició d’Empar Claramunt o la represa de les visites guiades al Campanar d’Albaida.
Així com dins del Pla d’Inversions de la Diputació de València la ciutat ha decidit apostar per una renovació dels parcs i jardins, especialment la Font de la Vila on hi haurà una remodelació i adequació total de l’espai. Una aposta per posar bonica la ciutat i que compagine els usos de la ciutadania amb les necessitats de les persones que la visiten.