elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els ajuntaments de Castelló de Rugat i Albaida es canvien de postura i obren noves vies d’oposició als macroprojectes fotovoltaics

Els ajuntaments de Castelló de Rugat i Albaida es canvien de postura i obren noves vies d’oposició als macroprojectes fotovoltaics
  • L’Ajuntament de Castelló de Rugat ha aprovat una moció per a demanar la recuperació de competències municipals que permeten fer front als projectes d’especulació

  • El tinent d’alcalde d’Albaida ha manifestat el seu compromís amb les demandes del veïnat contra els 4 projectes de macroplantes en tramitació del terme d’Albaida

L’Ajuntament de Castelló de Rugat ha aprovat en seu últim ple, celebrat el passat divendres 18 de novembre, la moció que demana al Consell que torne a les administracions locals les competències que van ser preses i que estan fent-se servir per a impulsar macroprojectes especuladors de plaques solars sense respectar l’autonomia municipal.

La moció acorda sol·licitar a la Generalitat la derogació de l'article 9, apartats 1, 2 i 3 del Decret Llei 14/2020 i la part de l'article 19, en tant que considera que el sòl no urbanitzable protegit dels municipis és compatible amb instal·lacions fotovoltaiques. La iniciativa va ser presentada a proposta de Compromís i va eixir endavant amb el suport del grup municipal socialista i el vot en contra del Partit Popular. D’aquesta manera, Castelló s’uneix a la llista de municipis que, com Montesa, Barxeta i Moixent, ja han aprovat aquesta moció.

Al mateix temps, a Albaida es va celebrar un acte que pretenia fer que distints actors socials abordaren les circumstàncies que envolten aquests macroprojectes especulatius. Hi van participar Alejandro Quilis, regidor d’Educació, Urbanisme i Projectes Estratègics; Òscar Arnau, portaveu de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Renovables; Irene Solé, física ambiental, i Guillem Soler, ambdos membres de l'assemblea veïnal d'Albaida; així com Javier Ferri, enginyer agrònom i expert en energies renovables.

Durant l’acte es va fer palés que els vora 70 assistents compartien tant el desconeixement sobre l’impacte d’aquests projectes com la certesa de que aquestes instal·lacions afectarien greument al conjunt de la població. Alejandro Quilis, també tinent d’alcalde, es va comprometre a investigar les vies per a poder aturar els projectes i a modificar el PGOU per a evitar el desenvolupament de nous casos. A més, l’Ajuntament ha renunciat a la construcció de polígon de Sandón, pel que la subestació que va prometre la multinacional IM2, una de les impulsores d’aquests projectes, ja no té cap sentit ni utilitat.

A l’acte es va fer evident, d’una banda, que existeix una forta oposició a nivell comarcal front a aquests projectes i, de l’altra, que la Vall d’Albaida té potencial per generar energia verda, respectuosa amb l’entorn i sostenible sense haver de sotmetre’s a aquest tipus de projectes desproporcionats executats per multinacionals alienes al poble.

Més municipis s’uneixen a la protesta

La Plataforma en Defensa del Territori de la Vall d’Albaida segueix treballant per donar visibilitat a aquesta problemàtica i informar el veïnat de la comarca. En aquesta línia, ja s’està gestant un nou moviment d’oposició veïnal i institucional als pobles de Benissoda i Agullent.

El proper 4 de desembre s’ha organitzat un esmorzar informatiu a l’àrea recreativa de la Font de l’Olivera on es compartiran les dades disponibles sobre la les macroplantes projectades a Agullent i Benissoda. A més, també s’ajudarà el públic assistent que ho desitge a redactar les al·legacions pertinents al projecte, que es troba ara en termini d’informació pública.

Pujar