VALENCIA PROVINCIA | SUCCESSOS

Així ha despertat aquest dissabte la zona afectada per la DANA: l'emergència continua mentre s'intensifiquen les labors de rescat i suport

ELPERIODIC.COM - 09/11/2024

A primera hora del matí, el Centre de Coordinació d'Emergències ha emés un balanç actualitzat sobre les accions en marxa

La situació d'emergència a la província de València continua sent crítica després de les devastadores pluges provocades per la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA). Les autoritats mantenen el Pla d'Inundacions en nivell 2, la qual cosa implica una mobilització massiva de recursos per a protegir la població, restaurar les zones afectades i atendre les múltiples incidències generades per les inundacions.

Aquest nivell d'emergència obliga a una intensa coordinació d'efectius, equips i mitjans, especialment en les àrees de major afectació. A primera hora del matí, el Centre de Coordinació d'Emergències ha emés un balanç actualitzat sobre les accions en marxa, destacant la presència de milers d'efectius de rescat i seguretat, així com la col·laboració internacional per a recolzar en les tasques d'emergència.

Un total de quasi 2,450 efectius de bombers de més de 40 organismes i 8,000 militars, entre ells 52 bussejadors especialitzats en rescat, romanen desplegats sobre el terreny en les àrees més afectades. Aquests equips treballen de manera contínua per a fer front a les inundacions, socórrer als afectats i mantindre la seguretat en les zones de risc. A més, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han mobilitzat a 9,700 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, sumats a 130 efectius de la Policia de la Generalitat, els qui s'encarreguen de vetlar per l'ordre i la protecció ciutadana, recolzant en les labors d'evacuació i control d'accessos en les àrees d'alt perill. La intensitat de les pluges i l'extensió dels danys han exigit una intervenció sense precedents en l'àmbit de seguretat i rescat.

Les labors de cerca de possibles víctimes continuen actives, especialment en zones crítiques com el riu Magre, la Rambla del Pedrís, la desembocadura del riu Túria i en el litoral. Per a aquestes tasques, s'estan utilitzant equips avançats de rastreig, com el georradar i tecnologia de batimetría, que permeten realitzar cerques profundes en l'aigua, particularment en àrees com l'Albufera. La situació demanda no sols recursos humans, sinó també l'ús de tecnologia especialitzada per a rastrejar zones de difícil accés i verificar que no hi haja persones en perill. Davant la magnitud del desastre, el Govern ha sol·licitat al Centre Nacional d'Emergències (CENEM) l'activació del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, amb la finalitat d'incorporar equips de bombament d'alta capacitat i experts d'assistència tècnica que puguen enfortir les tasques de recuperació i estabilització de les zones afectades.

Precaucions sanitàries

Des de l'àmbit sanitari, les autoritats han emés recomanacions per a la protecció de la salut en el context de les inundacions, instant la població a prendre precaucions en manipular aigua estancada o llot. Les persones que es desplacen a les zones afectades han d'usar màscara, guants, botes, roba de mànega llarga i protecció ocular per a evitar infeccions i problemes respiratoris. Així mateix, el Centre de Coordinació d'Emergències ha alertat sobre el risc d'utilitzar bombes de buidatge d'aigua amb motor d'explosió en espais tancats, com a garatges, a causa de la possibilitat d'intoxicació per monòxid de carboni, una amenaça que podria agreujar-se si no es prenen les mesures de ventilació necessàries.

L'esforç ciutadà també ha sigut clau en aquestes labors d'emergència. La Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, a petició dels ajuntaments, ha coordinat a 1,400 voluntaris diaris per a aquest cap de setmana, amb l'objectiu de recolzar en les tasques de neteja i assistència en els municipis més perjudicats. Per a facilitar el transport d'aquests voluntaris, s'han habilitat 27 autobusos diaris. A més, s'ha posat en marxa una Unitat d'Assistència Psicològica amb 10 punts d'atenció en municipis com Albal, Alfafar, Benetússer, Catarroja i altres afectats. En localitats de la Ribera, Utiel i Requena, l'atenció psicològica es brinda a través de les unitats de Salut Mental dels Departaments de Salut, buscant oferir suport emocional a aquells que han experimentat pèrdues i estrés degut a la catàstrofe.

Per a protegir l'espai aeri de la intervenció d'equips de rescat i evitar riscos addicionals, s'han implementat restriccions en l'ús de drons. Els vols de drons privats estan prohibits en les àrees afectades, i qualsevol altre vol ha de comptar amb autorització del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI). A més, les autoritats han imposat restriccions de mobilitat en diversos municipis, incloent-hi Aldaia, Alaquàs, Sedaví i Paiporta, que es mantindran vigents fins a les 23.59 del diumenge. Aquestes restriccions busquen facilitar l'accés de maquinària pesant i altres recursos necessaris per a les labors d'emergència i recuperació.

Estat de les carreteres

Les condicions de les carreteres en la Comunitat Valenciana continuen sent difícils, amb diverses vies encara intransitables. Segons informa la Direcció General de Trànsit (DGT), hi ha 31 carreteres tallades, incloent-hi importants trams com l'A-7 entre Quart de Poblet i Torrent, i la CV-33 a Torrent. No obstant això, algunes línies de tramvia han représ el seu servei, la qual cosa proporciona una certa mobilitat en àrees on el transport públic estava interromput. Per a facilitar la mobilitat i reduir la congestió en les carreteres, es recomana a la població optar pel teletreball i evitar l'ús del vehicle privat en la mesura que siga possible.

En un esforç per fer costat als damnificats, el govern ha disposat tres oficines mòbils per a l'expedició de documents d'identitat a Alfafar, Sedaví i Benetússer, i es preveu instal·lar tres oficines addicionals a Xiva, Utiel i Paiporta en els pròxims dies. Aquesta mesura pretén ajudar a aquells ciutadans que han perdut o vist danyats els seus documents durant les inundacions, facilitant-los els tràmits perquè puguen reprendre les seues activitats amb normalitat.

Entre els municipis més afectats, el llistat provisional inclou Alaquàs, Albal, Alcàsser, Aldaia, Benetússer, Catarroja, Torrent i València (en les seues pedanies del sud), entre altres. La magnitud de la DANA ha deixat un rastre de devastació en aquestes àrees, afectant tant les infraestructures com a la vida quotidiana dels seus habitants. Les autoritats han informat que el pròxim CECOPI, el comité de coordinació operativa, es reunirà a les 13.00 hores per a avaluar la situació actual i planificar els següents passos en la resposta a aquesta emergència climàtica. València roman en alerta, mentre equips d'emergència, voluntaris i serveis de salut treballen incansablement per a fer front a les conseqüències de la DANA i assistir als ciutadans que han patit els seus efectes devastadors.