Una 'pífia' urbanística del PP condemna a l'Ajuntament del Puig a pagar 3 milions d'euros a una constructora
El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha condemnat a l'Ajuntament del Puig de Santa Maria a pagar 2.962.764,07 euros a l'empresa Construcciones Urbanas Teresa SLU La sentència resol un recurs de segona instància en què li dóna parcialment la raó a l'empresa demandant i obliga l'Ajuntament a indemnitzar-la per dany emergent.
Per contemplar la possible execució de la sentència, l'equip de govern s'ha vist obligat a afegir per llei la previsió de despesa en els pressupostos municipals de 2019. La modificació va tenir lloc en el ple municipal celebrat el passat dijous 31 de gener amb la vot favorable de PSOE, PP i Compromís.
Des de l'Equip de Govern de l'alcaldessa Luisa Salvador, format per PSPV i Compromís, s'assenyala que "no compartim les argumentacions en base a les quals s'ha produït l'estimació parcial de la sentència, per la qual cosa seguirem defensant l'interès general dels habitants del poble per les vies legals que siguin procedents. Això no evita que, davant la previsió d'haver de complir-la, ens hàgim vist obligats a modificar els pressupostos generals de 2019 per incloure-hi aquesta despesa tan enorme que, en el cas de no tenir més remei que fer-lo efectiu, infringiria un dany considerable ".
"Si el PP no hagués comès aquesta pífia tan típica de la seva manera de governar, avui no estaríem davant d'aquesta situació tan perjudicial per als interessos de la ciutadania", afegeixen.
Salvador assenyala
L'origen del litigi es remunta a l'any 2002. En aquell moment la corporació, encapçalada per l'alcaldessa María Alfonsa Vázquez, del Partit Popular, va decidir vendre mitjançant subhasta a Construcciones Urbanas Teresa SLU una parcel·la a la platja inclosa en una àrea pendent de desenvolupament i urbanització i li va atorgar una llicència urbanística per a actuar en aquest terreny.
Més endavant, el 2004, l'alcalde socialista Joan Francesc Garcia va anul·lar la llicència després de comprovar que contemplava una volumetria major a la permesa. L'empresa va recórrer la decisió davant els tribunals i un jutge va dictar una sentència recolzant la decisió de la corporació local.
Però en 2009, sent alcalde José Miguel Tolosa, del Partit Popular, va tornar a concedir una llicència urbanística a Construcciones Urbanas Teresa SLU per la mateixa parcel·la.
Tres anys més tard, el 2012, en plena expansió de l'efecte de l'explosió de la bombolla immobiliària, l'empresa va renunciar al seu projecte urbanístic argumentant que la parcel·la tenia una servitud per part d'una línia de mitja tensió que li impedia fer-ho . Interpretant que l'Ajuntament, llavors governat pel Partit Popular, era a qui li hauria correspost eliminar aquesta servitud, i no a ella com adjudicatària o la propietària de la línia de mitja tensió, Construcciones Urbanas Teresa SLU va acudir als tribunals per demandar-i reclamar-li una quantitat milionària de diners per danys i lucre cessant.
Després de diverses sentències en què es desestimava la petició de la part demandant, la Secció 1a de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana finalment li ha donat parcialment la raó a Construcciones Urbanas Teresa SLU i condemna l'Ajuntament a indemnitzar-la amb el pagament de 2.962.764,07 euros.