Puig reclama la negociació urgent de la reforma del model de finançament
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat que s'inicie de forma "urgent" de la negociació política per a la reforma del sistema de finançament autonòmic i que es complisca així el mandat de l'última Conferència de Presidents per tancar els termes del nou model en 2017.
Així mateix, ha manifestat que aquesta discussió pot ajudar a "posar damunt de la taula la gran reforma que exigeix el moment històric, que és la reforma de la Constitució". En aquest sentit, Puig ha recalcat que aquesta tasca cal abordar-la "des del rigor, la temprança i la serenitat", fugint de el "mal entès emocionalisme" que "provoca la pèrdua de la raó".
Així s'ha expressat en la clausura del seminari 'Una lectura coral de l'informe de la comissió d'experts per a la revisió del finançament autonòmic', organitzada per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
Puig ha reiterat el seu agraïment tant als participants del seminari, com al professor Francisco Pérez, el representant de la Comunitat Valenciana en el grup d'experts per a la revisió del sistema de finançament autonòmic, per tot el treball "intens, generós i compromès" que ha desenvolupat durant els últims mesos.
Quant al document que recull les conclusions de la comissió d'experts, el cap del Consell ha explicat que es tracta d'un informe "profundament important per a avançar en la solució política" i que ha permès traslladar al "terreny del rigor" alguns plantejaments sobre l'organització territorial.
El president ha destacat que l'informe incideix en qüestions com el problema de la insuficiència financera, que "castiga a l'Estat del benestar", o la mutualització del deute valencià, que ha considerat irrenunciable si es vol buscar un tracte igualitari.
"Tal com destaca el document, és evident que cal canviar i revisar les regles del joc", ha declarat Puig, qui també ha al·ludit a la necessitat de "deixar un espai obert a la cooperació i a una reflexió que vaja més enllà de la casuística de cada comunitat autònoma", amb l'objectiu d'evitar plantejaments "parcials".
En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat no fa un plantejament "particularista ni segmentat" sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, sinó que planteja una solució per a tot el país, però que també puga partir "des d'un àmbit de coparticipació" i no "solament des del centralisme".
Així mateix, el president també s'ha referit a la ineficàcia dels anteriors models de finançament de 2002 i 2009, que "han quedat ancorats en uns plantejaments de 'statu quo' que no podem compartir" i que "no han donat solució al problema".
Igualtat entre ciutadans, singularitat entre territoris
És per això que ha insistit que la reforma ha de contemplar "un principi amb el qual és difícil que algú puga estar en desacord, que és que hem de buscar la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre els territoris".
"Espanya té un problema territorial i té un problema de desigualtat entre ciutadans", ha afegit Puig, qui ha fet una crida a buscar una solució "enfocada cap a una visió federal". "És evident que la solució del problema del finançament forma part de la solució integral del problema territorial a Espanya", ha manifestat.