Puig, a favor de modificar la llei del 'només sí que és sí' pels seus efectes negatius
El Botànic defensa que les lleis no són “fotos fixes” i s'han d'adaptar a les circumstàncies que es presenten
La llei del 'només si és si' està permetent que es rebaixen les penes de presó moltes persones condemnades per delictes sexuals, algunes de les quals ja han ixit fins i tot de la presó. Una situació totalment contrària a què buscava el Govern central amb la seua aprovació i que ha generat una onada de crítiques i un dur enfrontament entre el Govern central i els jutges.
Aquests defensen que ja van avisar que podrien rebaixar-se algunes condemnes en unificar-les si s'aprovava la llei, mentre que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, acusava ahir els jutges que havien rebaixat les condemnes d'alguns presos de “masclistes”.
La polèmica ha arribat també a la Comunitat Valenciana, on totes les parts intenten evitar-la encara que no donen suport exprés a les paraules d'Irene Montero. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha convidat a “actualitzar, raonar i prendre decisions” en funció d'allò que passa.
El cap del Consell considera que si una llei amb uns objectius que comparteix té uns efectes negatius, cal prendre decisions: “Ací es tracta de protegir les víctimes, les dones, i en aquesta llei com en altres cal tenir en compte que el problema més greu és la violència de gènere i l'assassinat de dones”.
Puig s'ha mostrat disposat a modificar-la, mentre que consellera d'Igualtat, Aitana Mas, es mostra partidària de dialogar perquè les lleis no són fotos fixes. En aquest sentit esquiva el debat argumentant que és “cosa que hauria d'escapar de les qüestions partidistes” encara que s'obre que els diferents poders de l'estat col·laboren perquè tots busquen el mateix objectiu: “Les lleis no són fotos fixes, necessitem diàleg i voluntat de discutir entre tots i jo apel·le a aquest diàleg”.