elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Puig demana "superar partidismes" per aprovar el nou model de finançament

Puig demana "superar partidismes" per aprovar el nou model de finançament
  • El tema del finançament monopolitza un debat de les Corts que a penes s'ha centrat en la pandèmia

MÉS FOTOS
Puig demana "superar partidismes" per aprovar el nou model de finançament - (foto 2)
Puig demana "superar partidismes" per aprovar el nou model de finançament - (foto 3)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat l'anunci del Govern d'Espanya d'utilitzar la població com a criteri fonamental per al nou model de finançament autonòmic i ha instat a tots els grups polítics a "mirar més enllà de partidismes i pensar en els ciutadans i en la justícia distributiva ", per arribar a un acord ampli que permeta aprovar al Congrés el nou model.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció a la sessió de control de les Corts, en què ha recordat que ha incidit en la necessitat d'aconseguir una "aliança" que permeta obtenir una majoria suficient perquè el nou model de finançament "estiga basat en les persones ".

Durant la seua intervenció, el president ha destacat els avenços aconseguits fins el moment per fer possible la reforma del model de finançament i ha assenyalat que hi ha "dos espais de discussió" del nou model, d'una banda el Consell de Política Fiscal i Financera i, de l'altra, al Congrés dels Diputats, que és on ha de ser aprovat el model de finançament.

Despesa en serveis públics fonamentals

De la mateixa manera, Puig ha assegurat que mentre arriba el nou sistema de finançament, és fonamental que la inversió i la despesa en serveis públics fonamentals a la Comunitat Valenciana convergixquen amb els de la resta de comunitats autònomes. "Aquesta és la carta de presentació d'un govern que aspira a mantenir l'estat de benestar i a demanar, ara i sempre, el finançament just que es mereixen els valencians", ha assenyalat.

En aquest sentit, el president ha assegurat que mentre el 2013 la inversió per càpita de l'anterior Consell en serveis públics fonamentals va ser un 9,8% menor que la mitjana d'Espanya, actualment la despesa en aquests serveis fonamentals ja se situa en la mitjana del conjunt de comunitats autònomes, en concret en el 100,2%: "Això suposa que les valencianes i els valencians han deixat d'estar maltractats i tenen accés a la sanitat, l'educació o els serveis socials en igualtat de condicions que a la resta de Espanya perquè invertim el mateix ", ha manifestat.

El cap del Consell també ha assegurat que haver aconseguit la convergència en la despesa en serveis públics fonamentals també ha suposat per a la Comunitat Valenciana haver augmentat el seu deute, i ha reivindicat que aquest deute siga assumit per l'Estat espanyol ja que està provocada per la " falta de finançament en igualtat de condicions ".

Canvi d'indicadors

El president ha explicat que hi ha hagut un "canvi de direcció" per part de Govern d'Espanya que ha suposat aplicar indicadors objectius en la distribució dels fons addicionals, com és el criteri poblacional.

Per això, la Comunitat Valenciana ha rebut el 2020 un total de 1.486 milions d'euros procedents de Fons COVID no reemborsable, és a dir el 11% en els trams que no estaven vinculats directament amb l'impacte directe de la pandèmia. A més, ha destacat que procedents dels Fons React s'han rebut 1.254 milions, el que representa el 12,5% de total, i 190 milions per sobre del que hagués suposat el pes poblacional.

Així mateix, el president s'ha referit a la línia d'ajudes a empreses i autònoms per 2021, per a la distribució ha sol·licitat a la ministra d'Hisenda que s'aplique el mateix criteri poblacional utilitzat en el repartiment dels fons React, el que suposarà per a la Comunitat Valenciana 650 milions d'euros per a les empreses i els treballadors valencians.

D'altra banda, Puig ha explicat que fa a Fons COVID per al 2021, dotat amb 13.500 milions d'euros, que seran distribuïts amb els mateixos criteris aplicats en la distribució de l'any passat, tal com ha anunciat la ministra.

Durant la seva intervenció, el president també s'ha referit a una altra mesures de suport adoptades pel Govern d'Espanya, com la supressió de les regles fiscals i l'establiment d'un dèficit de referència de l'1,1%, "el que ha permès en els mesos de març i abril pagar 700 milions d'euros a empreses ia proveïdors de la Generalitat ", ha assegurat.

Finalment, el president ha destacat que els pressupostos generals de l'Estat per a 2021 han estat "els primers a molts anys que han atès la nostra realitat poblacional".

Superar la pandèmia i reactivar l'economia

En el transcurs de la seua intervenció, el president ha assenyalat que "estem clarament enfocats a la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica, i esperem que d'aquesta crisi surti la cohesió social més important".

Així, respecte a la situació epidemiològica, el president ha destacat que actualment la Comunitat Valenciana presenta la incidència més baixa d'Espanya, gràcies "a l'esforç de tota la societat valenciana" i a la "extraordinària" resposta de el sistema sanitari valencià i de tots els seus professionals .

Pel que fa a la reactivació econòmica, ha detacado que el teixit productiu valencià està donant mostra de la seua capacidad de recuperació, i com a mostra d'això s'ha referit al creixement de el comerç exterior, experimentat el passat mes de gener, i que arriba al 2,8%, enfront de la caiguda de l'11,4% de la resta d'Espanya, i ha assegurat que això és fruit de la feina de les empreses, però també "de l'estabilitat que s'està produint el Consell".

Mesures per facilitar l'accés a l'habitatge

Pel que fa a l'accés a l'habitatge, el president ha assegurat que constitueix una de les prioritats de Consell del Botànic, des del primer moment, i en aquest sentit ha detallat les iniciatives posades en marxa per garantir aquest "pilar fonamental de l'estat de benestar".

Entre les principals mesures per garantir aquest dret als valencians, el president s'ha referit a l'aprovació de la Llei de la Funció Social de l'Habitatge, que contemplava mesures contra els desnonaments, serveis de mediació, eines per treure a mercat a preus assequibles bosses d'habitatges buits, o l'Índex de preus de Referència del Lloguer.

Sobre aquest últim, el president ha explicat que es tracta d'una eina que serveix de guia per orientar, des de l'Administració, preus de lloguer de referència, amb l'objectiu que els propietaris que lloguen els seus habitatges a aquests preus puguen accedir a beneficis fiscals i estalviar-se fins a un 5% del tram autonòmic de l'IRPF, amb un màxim de 3.000 euros anuals.

Aquesta mesura ha suposat que 1.500 famílies hagen pogut accedir a un habitatge en zones tensionades, a preus assequibles, perquè els propietaris van poder mantenir els preus gràcies a la bonificació fiscal de la Generalitat.

Puig ha assegurat que el Consell està realitzant un "enorme esforç" en matèria d'habitatge, com mostra el fet que la inversió en habitatge per habitant ha augmentat un 430% entre el 2015 i 2020; la inversió en ajudes a l'lloguer s'ha multiplicat per 12 i el nombre d'ajudes per 10; i s'ha ampliat el parc públic de la Generalitat fins a les 14.695 habitatges.

Finalment, el president ha conclòs assenyalant que durant 2020 s'han atès les necessitats habitacionals de 22.380 famílies, 9 vegades més que les de l'últim any de legislatura de l'anterior Govern, i que se seguirà treballant en aquest sentit, amb noves mesures com les previstes en el decret que està ultimant la conselleria d'Habitatge i que permetrà treure a el mercat 19.000 habitatges de grans propietaris.

Pujar