Una xicoteta història del Club d'Història Puçol
En el seu segon any de vida, el Club d'Història Puçol ja compta amb una programació estable: una xarrada mensual i una visita guiada trimestral a llocs emblemàtics de la Comunitat Valenciana. Després de parlar de temes com el gòtic, Jaume I, el port romà de Puçol o els Borja, en este mes de març té programades dos activitats entorn de Sagunt: la xarrada el dia 22 i l'excursió el dissabte 24. Tot això gratis, naturalment.
L'associació cultural Club d'Història Puçol va nàixer a finals de 2016 amb l'objectiu de difondre la història en sessions gratuïtes, sense seguir un orde cronològic, basant-se en temes atractius i d'actualitat per qualsevol motiu, tant a nivell general com a local.
Les tres primeres sessions es van realitzar en l'Espai Jove, amb el mateix esquema: primer una explicació acompanyada d'il·lustracions, a continuació la projecció d'un documental i finalment un col·loqui entre els assistents. El gòtic a València, Cervantes i el Segle d'Or i, ja al gener, La primera volta al món van ser els títols oferits.
Al març de 2017 les sessions del Club d'Història Puçol es van traslladar a un lloc més cèntric i accessible, l'Espai Social La Barraca: «Amb el canvi vam perdre qualitat de projecció i de so», assegura el seu president Isi Lucas. «Però guanyem proximitat, facilitat d'accés i un espai més xicotet, perquè en general és un grup reduït de persones el que s'acosta a les xarrades».
Reduït inclús en La Constitució de Cadis de 1812, la convocatòria de març.
Però a l'abril de 2017 el públic va començar a créixer: Monjos guerrers es va iniciar amb 40 assistents i, al final de la tertúlia, hi havia 60 espectadors (alguns arribats des de València) disposats a continuar debatent sobre Templers, hospitalaris i altres ordes medievals.
Una introducció històrica al paper de l'Església al llarg dels segles, una cronologia de les Croades i una anàlisi del Temple com a orde més significativa va ser el contingut d'una xarrada que també es va passejar per temes d'actualitat i va deixar en el tinter un recorregut més ampli per altres ordes. Tot això acompanyat de tres fragments de documentals de la sèrie Templers, així com imatges dels films El codi Da Vinci, El regne del cel i Templer.
La varietat, el dinamisme, distintes fonts documentals, un llenguatge accessible i el suport continu de mitjans audiovisuals marquen des de llavors el camí per a les xarrades del club.
«Amb l'experiència adquirida, en 2017 hem canviat l'estructura de les xarrades, per a fer-les més dinàmiques: ja no és una llarga explicació inicial i una llarga projecció darrere, procurarem combinar capítols breus —sempre il·lustrats amb Powerpoint perquè siga fàcil seguir el tema—, amb xicotetes projeccions, tant documentals com de ficció: és important que siga amé i que ajude a entendre la història», finalitza el president.
Tot això combinat amb un afany divulgatiu, d'arribar a tots, de ser útils per a difondre la història sense renunciar a llegendes, mites i altres elements que ajuden a fer que entendre de què estem parlant.
Paral·lelament, l'associació continua compartint articles d'interés a través del seu Facebook, recomanant lectures disponibles en la biblioteca de Puçol o inclús pel·lícules útils per a comprendre determinats períodes de la història.
Tot això atrau a un grup fidel entre 40-50 persones a les xarrades, no sols veïns de la població sinó també amants de la Història que troben un lloc on disfrutar de temes exposats de forma amena i on el debat final amb el públic també forma part de cada exposició mensual.
Després de l'estiu de 2017, el segon curs del club ha portat tres novetats importants: més ponents, els vídeos originals i les excursions trimestrals.
Als fundadors de l'associació local (degudament registrada i amb el CIF que la identifica) s'han sumat en els últims mesos veïns de Puçol i amics de València interessats no sols a escoltar, sinó també a exposar, el que està permetent augmentar la varietat de temes i de ponents, fins al punt que la pròxima xarrada (el 22 de març, sobre Sagunt) serà impartida per tres ponents, cada un a càrrec d'una part de la història: José M.ª Tortajada, Isi Lucas i José León.
Unit a eixe afany d'ampliar, ara ja no s'utilitzen només vídeos documentals o fragments de pel·lícules, amb la xarrada sobre el port romà de Puçol es van incorporar els vídeos originals, gravats in situ per a il·lustrar alguns capítols del tema: José Mª Tortajada va apostar per la idea i va funcionar a la perfecció. Des d'eixe dia és una activitat que s'ha repetit al parlar de la Inquisició a València i es mantindrà en futures cites, com la Mare Petra a l'abril, on es projectaran imatges inèdites gravades en 1983 durant l'exhumació del seu cos, que havia estat soterrat 47 anys en un camp agrícola de Puçol.
Finalment, la novetat que més està ajudant a unir llaços entre els participants és l'excursió trimestral: a l'octubre de 2017 va ser a la València medieval, com a complement a la xarrada sobre Jaume I (Memòries del rei Conqueridor); este segon trimestre serà el 24 de març, completant la xarrada sobre Sagunt amb una visita als seus monuments romans, àrabs, jueus i cristians; i per al tercer trimestre l'objectiu és el Museu Viu de València, a finals de maig, en col·laboració amb l'Associació d'Amics del Museu Històric Militar.
En tots els casos, les visites compten amb guies oficials que acompanyen als 30 components del grup pels llocs triats.
I ja hi ha nous projectes per al pròxim curs, encara que això serà després del descans estiuenc. Els interessats a contactar amb l'associació poden fer-ho a través del Facebook Club d'Història Puçol.
PRÒXIMES ACTIVITATS
- Dijous, 22 març: Sagunt, suma de cultures. Ponents: José Mª Tortajada, Isi Lucas i Jose León.
- Dissabte, 24 març: Excursió a Sagunt. Guies: Alicia Laps, José Mª Tortajada i Cèsar. Preu: 1 euro (entrada als recintes romans).
- Dijous, 26 abril: El misteri de la Mare Petra (47 anys soterrada en un camp de Puçol). Ponents: José Mª Esteve i Sabín. Col·laboracions especials i vídeos inèdits.
- Dijous, 24 maig: La guerra de Cuba. Ponents: Isi Lucas i Jose León.
- Dissabte, 26 maig: Excursió al Museu Viu de València. En col·laboració amb Museu Històric Militar i Associació d'Amics del Museu.
- Dijous, 28 juny: La Seda a València. Ponent: Alicia Laps.
- Juliol i agost: No hi haurà sessions.
- Setembre: La Llotja de València. Ponent: José Mª Tortajada.
ACTIVITATS REALITZADES FINS HUI
- Octubre 2016: El Gòtic a València. Ponent: Sabín.
- Novembre 2016: Cervantes i el Segle d'Or. Ponent: Rubén Vaquero.
- Gener 2017: Elcano i la primera volta al món. Ponent: Isi Lucas.
- Febrer 2017: Monjos guerrers (Templers, hospitalaris i altres ordes). Ponent: Sabín.
- Març 2017: Constitució de 1812 (Ferran VI, el sufragi universal i la Pepa). Ponent: Isi Lucas.
- Maig 2017: Guerra d'África (El desastre d'Annual). Ponent: Isi Lucas.
- Juny 2017: És el Sant Calze de València el llegendari Sant Grial? Ponent: Sabín.
- Setembre 2017: L'Islam (Història dels musulmans). Ponent: Isi Lucas.
- Octubre 2017: Jaume I (Memòries del rei Conqueridor). Ponent: Roberto Martínez.
- Novembre 2017: El papa Luna i el castell templer de Peníscola. Ponent: Sabín
- Desembre 2017: Puçol, port romà? Darrere de les empremtes. Ponent: José Mª Tortajada.
- Gener 2018: La Inquisició a València. Ponent: Isi Lucas.
- Febrer 2018: Els Borgia (Quan en el Vaticà es parlava valencià). Ponent: Sabín.