elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tardor de natura, platja i marjal a Puçol: Impulsem un turisme respectuós amb el medi ambient

Tardor de natura, platja i marjal a Puçol: Impulsem un turisme respectuós amb el medi ambient
  • El passat diumenge, 8 de novembre, finalitzava la quarta edició de la campanya Tardor a la platja de Puçol amb una visita guiada a la Marjal dels Moros

  • Amb motiu d’esta campanya, impulsada per Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Puçol, s’han programat cinc visites: tres a la marjal i dos a la platja de Puçol

  • Més de 130 persones han participat en estes cinc activitats organitzades amb el suport del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de València

MÉS FOTOS
Tardor de natura, platja i marjal a Puçol: Impulsem un turisme respectuós amb el medi ambient - (foto 2)
Tardor de natura, platja i marjal a Puçol: Impulsem un turisme respectuós amb el medi ambient - (foto 3)
Tardor de natura, platja i marjal a Puçol: Impulsem un turisme respectuós amb el medi ambient - (foto 4)

Una tardor més, la Marjal dels Moros i la platja de Puçol han demostrat el seu potencial com a destí per a activitats de turisme de natura. De fet, les 150 places de les cinc visites guiades de la campanya Tardor a la platja de Puçol es van esgotar la primera setmana que es van publicar. Concretament, el divendres 2 d’octubre ja no quedava cap plaça lliure de les 30 que vam oferir inicialment per a cada convocatòria.

La primera activitat va ser el diumenge 4 d’octubre, quan vam visitar la Marjal dels Moros, un xicotet però valuós aiguamoll que forma part de la Xarxa Natura 2000. Durant esta visita, que vam repetir el  diumenge 25 d’octubre i també el passat 8 de novembre, vam passejar per la zona litoral de la marjal, on vam observar les seues aus, la seua vegetació i explicarem el seu patrimoni hidràulic.

A més a més, durant estes tres visites també hem parlat de les activitats humanes que posen en perill la conservació del fràgil equilibri natural de la Marjal dels Moros. Este és el cas, per exemple, de l’erosió litoral provocada pel port industrial de Sagunt, la manca d’un mínim cabal ecològic d’aigua, la pressió dels polígons que l’envolten o l’acumulació de residus en sèquies, canals i a vora mar.

Amb motiu de la campanya Tardor a la platja de Puçol també hem organitzat una visita per a conèixer la fauna i flora marina d’esta localitat de L’Horta Nord. Concretament, el diumenge 18 d’octubre. En esta activitat, durant la qual vam descobrir els habitants submarins i les aus marines d’este racó del nostre litoral, ens van acompanyar els membres del Club de Submarinisme Trotafons.

Destacar que també s’ha convocat una visita per a explicar el projecte de restauració dunar d’Acció Ecologista-Agró en la platja de Puçol. Esta visita, celebrada el diumenge 1 de novembre, ens va servir per a difondre els beneficis ambientals d’esta iniciativa, que ha permés reduir l’erosió litoral, i mostrar les espècies de flora dunar que ho han fet possible. A més a més, vam aprofitar per a realitzar una sembra de llavors de vegetació dunar.

Una de les novetats d’enguany de la campanya ha sigut el punt d’inici de les cinc visites. Concretament, la nova Sala Blava de l’Espai Voramar, equipada amb una exposició permanent d’àmfores i fauna i flora submarina i on també estava instal·lada, amb motiu de la campanya, l’exposició del concurs Foto Natura Puçol 2020.

Finalment explicar que, per l’actual context del coronavirus, els 30 participants en cada visita s’han dividit en dos grups de 15 persones i, per descomptat, s’han respectat sempre les mesures de seguretat (carasseta, distància interpersonal, gel hidroalcohòlic…). De fet, l’aforament de l’última visita a la Marjal dels Moros es va reduir a només 6 persones per grup per les últimes restriccions per la Covid-19.

Esta campanya, impulsada per AE-Agró Horta Nord i l’Ajuntament de Puçol, ha comptat com en les tres edicions anteriors amb el suport del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de València. El seu objectiu era aprofitar els recursos naturals de la platja de Puçol per a diversificar i ampliar la seua oferta turística durant la tardor.

I, per descomptat, poder gaudir i connectar amb la natura en l’actual context de pandèmia que estem vivint.

Pujar