elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El SIHAP informa sobre com procedir en casos de clàusules abusives relacionades amb hipoteques

El SIHAP informa sobre com procedir en casos de clàusules abusives relacionades amb hipoteques
    MÉS FOTOS
    El SIHAP informa sobre com procedir en casos de clàusules abusives relacionades amb hipoteques - (foto 2)
    El SIHAP informa sobre com procedir en casos de clàusules abusives relacionades amb hipoteques - (foto 3)
    El SIHAP informa sobre com procedir en casos de clàusules abusives relacionades amb hipoteques - (foto 4)

    El Servei d'Intermediació Hipotecària de l'Ajuntament de Puçol (SIHAP) va oferir el passat dimarts 28 de novembre, en l'Espai Social Martínez Coll, una jornada informativa en què es va posar al dia als assistents sobre les novetats legislatives en reclamació de gastos per constitució d'hipoteca. La xarrada va explicar detalls referits a gastos de taxació i aranzels notarials i registrals, declarats clàusules abusives; i sobre l'impost d'actes jurídics documentats, considerat una clàusula no abusiva.

    La conferència, referida a la devolució de gastos generats per constitució d'hipoteca, es va centrar en les novetats de la sentència del 21 de novembre de l'Audiència Provincial, secció novena. L'advocada del SIHAP Olga Ortiz va comentar que, «fins al moment, era el consumidor qui pagava el 100% dels honoraris de la taxació de l'immoble objecte del préstec», va detallar.

    L'audiència va considerar abusiva aquesta clàusula, junt amb la d'aranzels notarials i registrals, relacionats amb la constitució, modificació o cancel·lació d'hipoteca; i, per això, «aquest tipus de gastos de què es responsabilitzava el consumidor, com la taxació o la cancel·lació anticipada, són quantitats que haurà d'assumir l'entitat bancària».

    Quant a l'impost d'actes jurídics documentats, «l'import del qual sol ser de major quantia», s'ha declarat que siguen els consumidors aquells que seguisquen pagant-lo, en compte del banc en qüestió, perquè l'audiència la va interpretar com una clàusula no abusiva. El tribunal va argumentar que «no era competent a resoldre sobre un impost, que és matèria d'Hisenda, i la llei de l'impost apunta que el subjecte passiu és el consumidor», va relatar Olga. No obstant, l'advocada va assenyalar que «caldrà esperar a la resolució del Tribunal Suprem» respecte a aquest tema.

    Per a reclamar les quantitats abusives, l'advocada va recalcar la importància de «fer una reclamació prèvia per la via amistosa al banc», va assenyalar. Així mateix, va fer insistència en la necessitat «guardar les factures, amb l'import clar, per a poder reclamar».

    A més, Olga va advertir que, si la cancel·lació de la hipoteca va tindre lloc fa més de 4 anys, per ara no seria possible reclamar aquests gastos, ja que haurien prescrit. No obstant això, encara s'està a l'espera de les resolucions dels alts tribunals, per la qual cosa hi ha la possibilitat que el termini de prescripció augmente en el futur.

    La regidora de Benestar Social, Mar Mazo, va assenyalar respecte a aquesta jornada, que va organitzar la seua àrea, que «la gent tenia molts dubtes, però es van anar aclarint i explicant els passos que havien de donar-se; què coses poden fer-se i què haurà d'esperar segons es vagen resolent les sentències», va indicar.

    «Si en el futur considerem convenient explicar algun altre tema o novetats respecte d'això, realitzarem una nova xarrada», va finalitzar l'edil.

    Pujar