La Romeria al Cabeçol subratlla el paper de la Mare en el nostre dia a dia
Com tots els anys, l'últim diumenge d'agost la Romeria al Cabeçol marca l'inici oficial de les Festes Populars i Patronals de Puçol. A les 6.30 del matí, les campanes dels Sants Joans han començat el volteig per a anunciar que començava la festa. Després de la benedicció de les cintes de la Mare de Déu, els romeus han iniciat el camí a peu fins a la muntanya del Cabeçol, on s'han imposat els mocadors als batejats en l'últim any i, a continuació, una missa en el lloc on va ser trobada la imatge de la patrona de Puçol.
Fins fa uns anys a la parròquia dels Sants Joans s'acudia per a iniciar la romeria a peu al Cabeçol, la muntanya situada en el terme municipal d'El Puig on el venerable Pere Munyoz va descobrir la imatge de la patrona de Puçol en plena Edat Mitjana.
No obstant això, en el present segle ha arrelat una tradició per a potenciar el concepte de “romeria”, és a dir, de camí realitzat a peu: consistix en la benedicció d'unes cintes i també dels propis romeus, de manera que aquells que fan el camí caminant són els que complixen amb la tradició i per això porten el distintiu en el pit.
Ismael Ortiz ha sigut l'encarregat de la benedicció, que també ha arribat als festers com a encarregats d'organitzar les festes patronals i inclús Cristian Corbín, el cap dels festers enguany, ha ajudat en la benedicció…
I després tots a peu abans que el sol comence a fer-se notar.
La cerimònia en el Cabeçol ha tingut dues parts: en la primera, els festers anaven cridant a cadascun dels xiquets batejats en l'últim any, per a ser presentats a la patrona, a més de lliurar-los un diploma i imposar-los un mocador en record d'aquest dia…
Aspecte aquest últim que no sempre és rebut amb la mateixa alegria per tots els xicotets, per la qual cosa ho dos sacerdots presents, Ismael Ortiz i Vicente Gozálvez, han hagut d'enginyar-li-les perquè almenys posaren uns segons amb la tradicional panyoleta per a les fotos.
La segona part ha consistit en una missa oficiada pels sacerdots de les dos parròquies de Puçol, Santa Marta i els Sants Joans.
La cerimònia ha prestat especial atenció al paper exercit per la Mare, tant en el nostre dia a dia (en la família, en els moments feliços, en els moments tristos) com en el cas de la Mare de Déu i la seua presència en tots els moments clau de la vida de Jesús.
Com és habitual, els júniors han amenitzat l'acte amb les seues cançons en directe.
Al finalitzar, novament a peu a casa… i a descansar una estona perquè la festa seguix: la Ruta de la Tapa està sempre en marxa i enguany, per primera vegada en molt de temps, coincidixen la romeria al matí i l'acte de presentació dels festers a la nit, pel que caldrà anar preparant-se.