elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Puçol participa en un estudi pilot de la Diputació per a combatre els perills de les noves tecnologies

Puçol participa en un estudi pilot de la Diputació per a combatre els perills de les noves tecnologies
    MÉS FOTOS
    Puçol participa en un estudi pilot de la Diputació per a combatre els perills de les noves tecnologies - (foto 2)
    Puçol participa en un estudi pilot de la Diputació per a combatre els perills de les noves tecnologies - (foto 3)

    Durant aquestes setmanes, l'alumnat de primer d'ESO de l'institut de Puçol està rebent tallers relacionats amb els perills associats a les xarxes socials. Es tracta d'una de les accions d'un programa formatiu dirigit a l'últim curs de primària –a què, per primera vegada, s'ha fet extensiu–, l'educació secundària i els joves de major edat sobre addiccions a noves tecnologies i els perills que comporten. Les actuacions formen part del programa de prevenció d'addiccions i drogodependència de la Diputació de València, entitat que ha elegit Puçol per a un estudi pilot que servirà tant per a dur a terme una investigació sobre dades de consum de noves tecnologies com per a desenvolupar nous programes de forma efectiva.

    Des de 2002, el departament de Joventut ha efectuat el programa de prevenció d'addiccions i drogodependència de la Diputació de València i hi ha treballat amb joves de l'institut, així com amb altres col·lectius com a pares, mestres i monitors de temps lliure.

    Gràcies a la llarga tradició de col·laboració, el bon treball i la trajectòria del departament en aquests 15 anys, «la Diputació ha reconegut l'esforç continuat i per això s'ha accedit a l'estudi pilot», detalla Xavier Alcácer, regidor de Joventut. «Ens han destinat més recursos, i les conclusions d'aquest pla marcaran els camins que es prendran en els pròxims cursos i tallers; ja que el món de la tecnologia és ràpid, i és necessari conéixer els nous tipus de consum i les formes d'addicció per a realitzar una intervenció adequada».

    La proposta de Diputació suggereix accions formatives amb l'objectiu de detectar nous patrons de consum de noves tecnologies. «Per primera vegada, el programa no sols s'ha dut a terme en l'institut, sinó que s'ha estés al sext curs de primària de tots els centres públics de la localitat», assenyala Xavier.

    Per tant, en aquesta ocasió, hi ha tres cicles de formació. En els col·legis de primària aprenen sobre l'ús dels mòbils i Internet –accions que es van dur a terme entre novembre i desembre del 2017–, mentre que l'alumnat d'ESO se forma en xarxes socials i els joves de més edat tracten les addiccions a videojocs.

    Les psicòlogues Marta Marcos i Claudia Calpe –aquesta última, especialitzada en addiccions–, i l'enginyer de telecomunicacions i tècnic superior en telecomunicacions i sistemes informàtics Miguel López, van repartir un test previ a l'alumnat de secundària a finals de l'any passat i, després de dos sessions de dues hores que realitzen posteriorment, distribueixen entre els joves un test posterior per a comprovar quins canvis es produïen.

    «Hi ha coses que sí coneixen, però altres les aprenen durant el taller», explica la psicòloga Claudia Calpe al relatar la seua experiència amb els alumnes. A través de demostracions pràctiques i visuals, els professionals adverteixen de la necessitat d'assegurar-se que les persones amb qui parlen són qui diuen ser, així com de ser conscients «de l'abast i la repercussió que té pujar una fotografia a la xarxa, ja que la configuració de privacitat de cada un» no marca la diferència en els perills a què s'exposen els usuaris: la configuració de les persones que es tenen agregades també intervenen, entre altres factors.

    Així mateix, en relació a açò, es tracta «el risc que suposa exposar la vida per Internet». En l'aula, també s'ha posat èmfasi en les inseguretats associades a parlar amb desconeguts o termes com el grooming, en el que s'al·ludeix a un pederasta o pedòfil que es fa passar per un menor amb l'objectiu de guanyar-se la confiança d'un altre menor. Quant a com actuar davant de l'assetjament, «sempre cal avisar als pares».

    Les captures d'imatge són un altre assumpte en què es consciencia als joves; perquè, «encara que s'elimine la foto en qüestió del dispositiu original, no saps qui la pot tindre», instrueix Claudia. La formació dóna els seus fruits, ja que ja hi ha hagut alumnes que li han comunicat a la psicóloga, després de la seua intervenció, que «han canviat la configuració de perfil d'alguna de les seues xarxes i han eliminat un muntó de gent».

    «Amb què ho pensen, ja és un avanç. El problema no és la ferramenta, sinó l'ús», reflexiona el regidor de Joventut. «No cal tindre por a les noves tecnologies, perquè estan ací i els xiquets naixen amb la tecla davall el dit, però és necessari estar al tant dels perills que comporten».

    «És important que xiquets i joves tinguen informació, per a poder gestionar-la. Han de prendre les seues decisions, però informats», finalitza Xavier.

    Pujar