Premis Vila de Puçol: l'aposta per la literatura i la música en valencià
El divendres 26 d'abril es va celebrar la presentació dels dos llibres guanyadors dels premis Vila de Puçol 2023, a càrrec dels seus autors: Jesús Girón Arraque amb «De Dèus efímers» i Joan Francesc Dalmau i Llagostera amb «El mirall de Kalanos». El regidor José María Esteve va ser l'encarregat de presentar l'acte, que va finalitzar amb un concert a càrrec de Va de Dones, una rondalla tradicional composta únicament per dones.
Des de fa quasi quatre dècades, els premis Vila de Puçol s'entreguen entorn del 9 d'octubre i són l'aposta de l'Ajuntament per donar suport a la cultura en valencià. A més del premi, una part important és l'edició dels dos llibres guanyadors… que es presenten al públic a l'abril, entorn del Dia del Llibre.
El divendres 26 d'abril, en la sala d'actes de la Casa de Cultura, el regidor de Cultura José María Esteve va ser l'encarregat de conduir el doble acte destinat a celebrar els premis Vila de Puçol: la presentació dels llibres que van guanyar el mes d'octubre passat l'edició de 2023 i un concert en valencià a càrrec de Va de Dones, una rondalla íntegrament femenina, de la qual forma part Maribel Crespo, professora de música i responsable de l'associació Escola de Folklore de Puçol.
El regidor de Cultura i Promoció del Valencià va recordar en la seua introducció que «els premis compten amb la col·laboració de la Diputació de València i els llibres premiats l'octubre de 2023 han sigut publicats per l'editorial Onada».
Jesús Girón Arraque, autor nascut a Calles, i guanyador en la categoria de poesia amb «De Dèus efímers», va agrair el treball de promoció de la poesia i, sobretot, en valencià i va aprofitar la seua intervenció per a destacar les il·lustracions del acurat llibre i per a llegir alguns poemes, on el món grec és el protagonista.
Per part seua, l'ilerdenc Joan Francesc Dalmau i Llagostera, desplaçat des de Lleida per a presentar el seu llibre «El mirall de Kalanos», va subratllar la curiosa coincidència entre tots dos premis, perquè el seu també té la Grècia clàssica com a teló de fons, encara que la trama transcorre en l'actualitat.
Sense tot just descans, les set dones que formen Va de Dones van pujar a l'escenari i van començar a interpretar temes originals (diversos d'ells compostos per Maribel Crespo) i també tradicionals, sempre amb els instruments de la rondalla tradicional i les veus com a protagonistes.