El pintor José Saborit visita la inauguració de l'exposició artística de Caxton College
El pintor, poeta i catedràtic de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València, José Saborit, va ser el convidat d'honor en la inauguració de l'exposició Generació Z amb la qual el col·legi britànic Caxton College va posar en relleu els treballs que al llarg del curs acadèmic han realitzat els seus alumnes de Batxillerat i últim curs de l'ESO.
La circumstància històrica que tots els joves artistes que van participar en esta VI edició del cicle d'exposicions de la Young Caxton Artists nasqueren en el segle XXI es reflectix en la narrativa plàstica de les seues obres. Una estètica que, en bona mesura, recull les seues inquietuds, els seus somnis i les seues referències socials, entre tants altres aspectes de la seua personalitat.
Esta nova generació mostra una actitud davant la vida més tolerant, més multicultural i més preocupada per temes socials i ambientals que les anteriors. Referent a això, durant la trobada que el pintor José Saborit va mantenir amb els artistes, va afirmar que «la pintura ens ajuda a prendre consciència de la realitat que ens envolta. Pintar és com un exercici de gimnàstica que ens permet prestar major atenció a la naturalesa».
Exemples d'este tipus no van faltar en esta exposició anual on, entre altres temes d'actualitat, els alumnes van tractar la falta de llibertat d'expressió de la dona àrab, la identitat de gènere o el dolorós món de la immigració i de les desigualtats socials.
Després d'un recorregut per l'exposició, Amparo Gil, directora del col·legi britànic, va assegurar que «la creativitat és desbordant en cadascun dels treballs d'estos joves artistes, que es despullen sensorialment deixant al descobert el seu compromís vital amb enorme llance i valentia. És admirable com tots ells intenten allunyar-se dels camins estandarditzats per a caminar, no sense risc, per terrenys inexplorats on trobar la seua veritat artística».
Saborit va apreciar la labor dels professors del departament d'art per inspirar obres tan enlluernadores en alumnes que no es dediquen a una especialitat artística i que no cursaran Belles Arts. «Ací veig llenços que podrien ser d'alguns dels meus alumnes de primer de carrera», va concloure el pintor.