Nova campanya sobre la gestió de residus: entre tots, un poble més net
L'incompliment de les normes del servei de recollida d'estris i el mal ús dels contenidors de residus urbans és molt comú i constitueix importants problemes per al municipi. Especialment, quan es tracta de residus perillosos. Estes pràctiques són sancionables, però quan no s'identifica a l'infractor, suposen un elevat cost econòmic per a l'Ajuntament que, al final, repercuteix sobre tots els veïns.
Les normes per a la recollida d'estris són molt clares: Cridar entre setmana a l'Ajuntament, indicar on es depositaran, traure les andròmines el diumenge nit i el camió els recollirà el dilluns pel matí. El número de telèfon al qual s'ha de cridar és el 961 421 303, amb horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.
L'incompliment d'estes normes pot suposar sancions d'entre 300 i 600 euros. No obstant això, és cada vegada més comú trobar en diferents punts del municipi estris i fins i tot residus d'obra.
«Si no s'identifica a l'infractor, estem consentint que tots paguem les conductes incíviques», apunta Paco Salavert, regidor de Residus Sòlids. Incíviques… «i fins i tot perilloses, perquè estos objectes poden ser objecte de trencament i alliberar fibres d'amiant, o trossos de cristall que poden provocar lesions, especialment a l'estiu, que moltes persones van amb xancletes».
En estos casos, la gestió dels residus —i per tant el cost— és fins i tot més car, i en lloc de l'infractor, és l'Ajuntament el que s'encarrega de cobrir les despeses, és clar, amb els diners de tots els veïns. Tant dels que compleixen les normes, com dels que no. «Al final ho paguem entre tots», afig Salavert.
A l'incompliment de les normes del servei de recollida d'estris se suma el mal ús dels contenidors. Normalment, perquè:
- S'aboquen els residus en els contenidors directament, sense bossa, o amb una bossa mal tancada —una pràctica que exerceixen molts dels responsables d'alguns bars i restaurants—.
- Es deixen caixes i peces de cartó fora del seu contenidor. Se han de plegar i introduir-les o, en cas que no càpien, portar-les al punt net o ecoparc metropolità, situat al carrer Teixidors, número 4 —en el polígon industrial Camp Anníbal—. Està obert de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i de 16 a 18 hores, a més dels dissabtes al matí.
- No se separen en origen —a casa— els diferents tipus de residus que són recollits selectivament —paper-cartó, vidre, envasos lleugers…— que s'aboquen habitualment en el contenidor per a residus orgànics i la resta, és a dir, el marró.
- No es respecten els dies ni els horaris de recollida d'estris domèstics, no es dona avís a l’Ajuntament o s'abandonen en la via pública residus no acceptats pel servei de recollida —persianes, aparells sanitaris, enderrocs, elements de fusteria…—.
- S'aboquen residus en el contenidor equivocat. Això suposa que l'esforç de tots no servisca per a res, ja que es contamina i resta qualitat als residus recollits correctament. Per exemple, joguets de plàstic que no són envasos o guants de plàstic en el contenidor d'envasos lleugers —groc—.
En relació amb este últim punt, cap recordar quin tipus de residus s'han de depositar en cada contenidor:
- Groc: Llandes, briks —suc, llet…— i envasos de plàstic. Aerosols, productes de neteja, gels, bosses de plàstic…
- Verd: Vidre —botelles, flascons de colònia i cosmètica, pots de reserves…—. MAI: Restes de vaixelles, bombetes o cristalls trencats.
- Blau: Paper i cartó —caixes de sabates, galetes, periòdics, llibres, oueres, bosses de paper…—. MAI: Briks, paper d'alumini, tovallons bruts…
En estos tres contenidors es recullen envasos identificats amb el punt verd —a excepció de revistes, periòdics, i paper, que no són envasos, però van al blau—. La resta de residus es corresponen amb el marró.
- Marró: Residus orgànics —i actualment, la resta de residus que no es corresponen amb altres contenidors—: restes d'aliments, pells de fruites, corfes, serradures, vegetals…
En un futur pròxim l'Ajuntament espera afegir el contenidor gris, on s'hauran de depositar tots aquells residus que no tinguen un sistema específic de recollida —fracció reste—.
«I també tenim el servei gratuït de l'Ecoparc Metropolità, on hem de portar tots els residus que no són admesos pels serveis de recollida de fem i estris», afig el regidor.
«Moltes vegades rebem queixes i protestes, però necessitem que els veïns col·laboren amb l'Ajuntament i la Policia per a poder identificar a l'infractor i retirar els residus», destaca Paco Salavert.
És necessària la col·laboració de tots, apunta Paz Carceller, alcaldessa: «per molt que l'Ajuntament implemente el servei, si els veïns no respecten i no compleixen amb els horaris i els espais determinats, no servirà de res i transmetem una pèssima imatge del poble».
En definitiva, l'Ajuntament de Puçol insta als veïns a respectar les normes dels serveis de recollida de residus urbans i a cuidar la localitat, «que és la casa de tots», conclou l'alcaldessa.