elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mesures preventives davant el primer albirament d'una caravel·la portuguesa a la platja de Puçol

Mesures preventives davant el primer albirament d'una caravel·la portuguesa a la platja de Puçol
    MÉS FOTOS
    Mesures preventives davant el primer albirament d'una caravel·la portuguesa a la platja de Puçol - (foto 2)
    Mesures preventives davant el primer albirament d'una caravel·la portuguesa a la platja de Puçol - (foto 3)

    El mes d'abril, els albiraments puntuals d'una espècie de medusa, la caravel·la portuguesa, en el Mediterrani van començar a produir-se en el sud de la Comunitat Valenciana i han anat repetint-se de forma esporàdica en sentit nord. Des de l'1 de juliol es van prendre mesures preventives a la platja de Puçol: bandera groga i bandera de precaució per meduses. Dimecres passat 4 de juliol, lamentablement, va haver-hi un incident amb una caravel·la portuguesa i es va activar immediatament el protocol de seguretat. La normalitat a la nostra platja ha tornat, però les mesures preventives continuaran en marxa uns dies.

    Generalment, les meduses del nostre mar creen escasses molèsties. Però este estiu ha creuat l'estret de Gibraltar la caravel·la portuguesa, un exemplar de picades més doloroses, habitual d'aigües més fredes i que, presumiblement, desapareixerà de les nostres costes quan la temperatura de l'aigua supere els 25 graus.

    «Les primeres mesures han sigut de tipus preventiu i hem aconsellat suspendre les visites a la platja que tenien previstes els campus esportius i l'Escola d'Estiu», explica Xavier Alcácer, regidor responsable de la platja. «A més, tenim la bandera groga al costat de la de meduses de forma permanent; amb ella no indiquem que l'aigua estiga en males condicions, sinó que cal estar atents per si arribaren meduses a la nostra platja».

    Una bandera que durant la vesprada del dimecres 4 va ser roja, perquè un veí de la població va entrar en contacte amb una caravel·la portuguesa i les seues picades són més doloroses que les d'altres espècies. Es va activar el protocol per a estos casos: atenció al veí afectat, retirada de la medusa, avís al 112 i al Seprona.

    S'ha reforçat la vigilància amb la revisió diària a peu d'arena i des del mar amb vehicle aquàtic. En cas de no observar-se la presència d'exemplars es mantenen les banderes grogues i de meduses per precaució.

    Esperem que en uns dies desaparega este contratemps. Però mentre arriba eixe moment, els serveis de salvament i socorrisme continuaran revisant minuciosament l'arena i l'aigua abans de col·locar la bandera cada matí, i continuarà sent groga fins que la temperatura de l'aigua haja acabat amb este tipus de meduses i no s'espere la seua arribada a les nostres costes.

    Si algun usuari de la platja descobrix qualsevol tipus de medusa ha de recordar les mesures bàsiques: no tocar-les ni en l'aigua encara que estiguen mortes en l'arena; avisar al socorrista més proper perquè prenguen les mesures oportunes; les zones al costat d'espigons poden ser més propenses a la presència d'esta espècie; i l'ús de crema solar i de roba lleugera ajuda a prevenir picades directes en la pell.

    Si malgrat tot algú patix una picada ha de procedir seguint estos consells: no et grates, perquè augmenta l'efecte molest; acudix immediatament davant un socorrista; si això no és possible, llava't només amb aigua de mar, no amb aigua dolça; no tires sobre la ferida amoníac o vinagre, millor fred, però si uses gel que no estiga en contacte directe amb la pell, embolica-ho amb un mocador o tela; acudix al centre de salut si notes nàusees o ganes de vomitar; i desinfecta la ferida diverses vegades al dia amb alcohol iodat.

    Pujar