Jorge Luis Rodríguez presenta «Una metxa per encendre: València 1663»
Nascut al Puig, però veí de Puçol, Jorge Luis Rodríguez és un historiador ben conegut en l'àmbit acadèmic que, amb l'ajuda de l'editorial L'Eixam, de Taverques Blanques, ha fet el salt a la novel·la històrica amb un tema molt volgut per ell: la València del segle XVII, «que no és ni molt menys un segle de crisi».
Escrita en valencià, respectant en comptades ocasions les variacions de la llengua i el vocabulari propi de l'època, la novel·la pretén ser un recorregut per «el paisatge i els veïns de València i els seus voltants en el segle XVII», explica Jorge Luis Rodríguez. «Un catàleg ampli de personatges que viuen i sobreviuen en unes condicions molt dures».
En la presentació va fer un repàs a alguns d'eixos personatges, perquè el protagonisme és col·lectiu, encara que va dedicar en la presentació un capítol per a la funció de la dona, escassament valorada en aquella època, ja que pràcticament quedava reduïda «als papers d'esposa, amant i prostituta, com succeïx amb algun personatge que forma part del bordell més famós d'Europa en aquella època, el de València».
Jorge Luis és llicenciat en Geografia i Història, enginyer de telecomunicacions i expert divulgador de la història d'El Puig i Puçol, com ha reflectit en les seues publicacions anteriors: La construcció del grup escolar Pare Jofré: El Puig a l'època de la Segona República, La vil·la romana de Publius Caecilius Rufus al Puig i El motí de Puçol el 16 de juny de 1680: Una revolta de subsistència al Regne de València.
Per a l’autor ha sigut un desafiament ampliar les seues publicacions amb la seua primera novel·la històrica, en la qual el rerefons i els fets clau són reals, però hi ha una trama ficcionada que permet el desenvolupament de la novel·la, la presentació de la qual la va realitzar, en companyia de l'editorial L'Eixam, el divendres 21 de març, a la sala d'usos múltiples de la Casa de Cultura de Puçol.