elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Inaugurada la Sala Blava: un espai on rendir culte al medi ambient i la cultura local

Inaugurada la Sala Blava: un espai on rendir culte al medi ambient i la cultura local
  • El dimarts 7 de juliol es va inaugurar la Sala Blava, un nou espai d'interpretació mediambiental situat en les instal·lacions de l'Espai Voramar

  • Encara que la seua comesa principal és rendir culte a les joies naturals i a l'entorn de Puçol, també deixa espai per a la cultura i el patrimoni local

  • Per exemple, amb l'exposició de peces arqueològiques mil·lenàries que ja es pot visitar en l'horari del centre

MÉS FOTOS
Inaugurada la Sala Blava: un espai on rendir culte al medi ambient i la cultura local - (foto 2)
Inaugurada la Sala Blava: un espai on rendir culte al medi ambient i la cultura local - (foto 3)

La Sala Blava és, sens dubte, la novetat de l'any a la platja de Puçol. Situada en l'Espai Voramar, al costat de l'Oficina de Turisme i el centre mèdic de la platja, el dimarts 7 de juliol va ser inaugurada en un acte que va comptar amb la presència del govern municipal i representants del Club Trotafons, implicats en diferents activitats previstes per a l'aula.

La seua comesa és oferir diferents xarrades, exposicions, concursos... La majoria, relacionats amb el medi ambient i els espais naturals locals. Especialment a la platja.

Però més enllà de tot açò, «es proposa com un espai ideal per a una altra mena d'activitats no necessàriament relacionades amb la platja», apunta Elena Camarero, regidora de Turisme, per a «desestacionalizarla Sala Blava i poder utilitzar-la tot l'any».

D'esta manera, la poden gaudir tots els turistes i veïns de la platja de Puçol, on cada vegada viuen més persones durant tot l'any, afig Paz Carceller, alcaldessa: «Es proposa com un edifici més de l'Ajuntament que els veïns puguen gaudir com a espai multiusos».

Però l'estiu convida a connectar amb la platja, la mar i les meravelles que habiten en ell. Naturals... O no. Per això, des de la seua obertura, la Sala Blava recull una exposició permanent de colls d'àmfora romana; peces de 4.000 anys d'antiguitat que en una altra vida van servir per al transport mercaderies, i que fa 17 anys van ser rescatades pel bussejador local Ximo Huerta.

Després d'un llarg procés de restauració i anàlisi amb especialistes, el mes de juny passat les va cedir a l'Ajuntament en un acte de defensa pel patrimoni històric. «A casa de qualsevol perden tot el seu valor», comenta el bussejador: «La idea és mostrar al nostre poble que la platja no és només un passeig marítim amb restaurants, sinó que en la mar hi ha molta vida i tot un món per descobrir».

Així, la Sala Blava permet traure a la llum «una cosa que estava totalment oblidat i que ara forma part de la cultura de Puçol», assegura orgullós el responsable del Club Trotafons, entitat que, a més, ha cedit a l'Ajuntament una selecció de fotografies marines en les aigües de Puçol, que s'exposaran pròximament.

Però la sala també deixa espai a la participació dels propis veïns. Per exemple, amb el concurs de fotografia mediambiental Foto Natura Puçol 2020, que pretén crear i exposar un fons documental local amb imatges dels espais naturals de Puçol: la Costera, la platja, la mar, la Marjal dels Moros i la seua reserva d'ocells, l'Estany...

De totes les presentades —fins a un màxim de quatre per participant—, un jurat de l'Ajuntament realitzarà una selecció de 30 fotografies, que s'exposaran a la Sala Blava per a elegir la guanyadora per votació popular.

Totes estes exposicions i la resta d'activitats de la Sala Blava es poden visitar en l'horari del centre: de dimarts a divendres, de 17 a 20 hores, i els caps de setmana, de 10 a 14 hores.

En definitiva, un espai on fomentar la conscienciació mediambiental i contemplar les meravelles naturals i culturals que brinda l'entorn de Puçol. Dins... I fora de l'aigua.

Pujar