Què fem amb el fem? Imprescindible una implicació ciutadana amb campanyes de conscienciació
Amb motiu de la campanya «Primavera a la Costera: Què fem amb el fem?>, Acció Ecologista-Agró Horta Nord va organitzar el passat dijous, 9 de maig, un col·loqui a Puçol sobre gestió de residus. La cita va comptar amb la participació de Miquel Aguilar, membre de la Comissió de Residus d’AE-Agró; Sara Aunés, tècnica en implementació de la gestió de la fracció orgànica; i Mikel Vela, tècnic en gestió de residus a l’Ajuntament d’Aiora i en el Consorci de Residus València 5, que agrupa a les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Aiora-Cofrents.
Com va exposar Miquel Aguilar, la Unió Europea (UE) ha marcat com a objectiu que només el 35% del fem que generem acabe en l’abocador. I per a assolir este repte resulta imprescindible que implantem la separació de la fracció orgànica en l’arreplegada selectiva de residus.
Actualment portem a l’abocador el 60% del fem, tal com va explicar el nostre company de la Comissió de Residus d’Acció Ecologista-Agró, qui va comentar que esta xifra es vol reduir dràsticament amb el nou Pla Integral de Residus (PIR) de la Generalitat Valenciana i amb la Llei d’Economia Circular, actualment en fase de tràmit parlamentari.
Per la seua part, Sara Aunés, tècnica en implementació de la gestió de la fracció orgànica i membre de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró, va descriure la iniciativa pionera a casa nostra impulsada la passada legislatura per l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València).
Com va explicar, este consistori ha sigut un dels primers a iniciar l’arreplegada selectiva de la fracció orgànica, una pràctica que per a funcionar correctament necessita la implicació i conscienciació de la ciutadania.
Finalment, Mikel Vela va exposar el treball en este camp desenvolupat durant els darrers anys per l’Ajuntament d’Aiora (La Vall d’Aiora-Cofrents, València), on treballa com a tècnic en la gestió de residus. A diferència de Sagunt, on l’arreplegada de la fracció orgànica s’ha implantat amb la instal·lació del cinqué contenidor, a Aiora s’ha apostat pel model del porta a porta.
Este model, com va exposar el també tècnic del Consorci de Residus València 5, que agrupa a les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Aiora-Cofrents, s’està aplicant també en altres municipis, com és el cas de Carrícola.
Siga amb la instal·lació del cinqué contenidor o amb el porta a porta, la pròxima legislatura, si volem complir els objectius fixats per la UE, els municipis de L’Horta Nord hauran de començar a separar la fracció orgànica.
Esta va ser la principal conclusió del col·loqui «Què fem amb el fem?». Però, també va quedar clar que, per a separar amb èxit la fracció orgànica (i aconseguir així un compost de qualitat), caldrà una implicació ciutadana que només serà possible amb campanyes de conscienciació per fomentar este imprescindible hàbit entre els veïns i veïnes de la comarca.