elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides

Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides
    MÉS FOTOS
    Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides - (foto 2)
    Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides - (foto 3)
    Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides - (foto 4)
    Donacions de sang a Puçol... Tot un referent salvant vides - (foto 5)

    Només quatre localitats estan federades en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV). Entre elles, Puçol, que troba a l'altura de València, Alacant, i Ontinyent en el que a donacions de sang es refereix. Tot, gràcies a un considerable nombre de donants que cada mes realitzen una de les expressions de solidaritat més nobles que existeixen: salvar vides. I ho fan amb l'ajuda i atenció d'un grup de voluntaris locals que des de fa dècades es desviuen per la causa.

    «Puçol és extraordinari», apunta amb fermesa Antonia Tamarit, presidenta de l'Associació de Donants de Sang i voluntària des de fa més de dues dècades: «Ara mateix rondem una mitjana de 90 donants mensuals», la majoria d'ells, veïns que ja han integrat a la seua rutina acudir al Centre de Salut el primer diumenge de cada mes. Els homes, cada tres mesos, i les dones, cada quatre.

    I el número creix. «Tenim una mitjana de cinc donants nous tots els mesos». La majoria són joves, cada vegada més nombrosos, encara que també hi ha moltíssims adults de mitjana edat i fins i tot persones majors, a pesar que només es permet donar entre els 18 i els 65 anys.

    Fins i tot durant els mesos de confinament, quan més de 80 persones van acudir a donar sang malgrat el respecte que donava —i continua donant— la situació: «Va vindre moltíssima gent, i això que estàvem confinats i, encara que enviem cartes per a tranquil·litzar-los, molts es van quedar a casa perquè tenien por», explica Tamarit, que assegura que les normes de seguretat es complien i es compleixen rigorosament. «Tranquil·litzem a alguns i, al final, va haver-hi molta gent».

    Molts dels majors estarien disposats a continuar col·laborant fins i tot superada l'edat màxima. «I s'enfaden quan els diuen que no poden seguir». De fet, un dels voluntaris va continuar fins als 67 anys «perquè portava tota la vida, no estava medicat i tenia molt bona salut, així que els metges li van permetre continuar dos anys més».

    En definitiva, sembla que ajudar a salvar vides enganxa. Tant donant sang, com col·laborant amb l'associació. De fet, Antonia, infermera de professió i donant des dels 18 anys, va assumir el càrrec de presidenta després d'una vida sencera veient com els seus pares realitzaven la labor. Amb paciència i moltes ganes d'ajudar. «Van estar 25 anys al càrrec, i van viure èpoques en les quals Puçol era líder de donacions de tota la comunitat».

    Però es van fer majors i Toñi va agafar el relleu. Li ho va proposar també a dues amigues de confiança, Loli i Pilar, que segons ella, són una meravella. I sense dubtar-ho es van unir a la causa. «Ara semblem els tres mosqueters», fa broma Antonia, que després de 25 anys continua acudint cada primer diumenge de mes al Centre de Salut per a preparar tot i recollir després, donar suport als metges, rebre als donants, atendre'ls durant l'extracció, oferir-los beguda i menjar en finalitzar...

    «Han d'anar desdejunats, no en dejú com molts pensen, perquè si no, corres el risc de patir una lipotímia», destaca la responsable. I, en acabar, passar per l'avituallament de la meta: refrescos, aigua, entrepans... «Sempre ens reben amb un somriure i de bon humor, ens pregunten què ens abelleix per a reposar... Son una meravella de persones», comenta Sandra Segura, donant local.

    Una gran labor... Voluntària

    El fet d'estar federats en el CTCV implica que els voluntaris han d'acudir a les reunions que es realitzen regularment amb la resta de col·laboradors i responsables de la Comunitat Valenciana. «Comentem què s'està fent, opinem sobre què fer amb els diners que aporta la comunitat...», normalment, destinat al menjar, beguda i detalls de regal per als donants. «No hi ha vacances en açò».

    Però les tres mosqueteres i els seus companys d'extraccions no són els únics voluntaris de l'associació local: uns altres treballen des de l'anonimat, coordinant cada esdeveniment amb l'Ajuntament, penjant i retirant cartells, sol·licitant espais públics per a realitzar extraccions puntuals —com les dels mesos d'estiu, que es realitzen a la platja—.

    «La veritat és que les comunicacions amb l'Ajuntament són àgils», apunta Jaime Sanchis, voluntari que s'encarrega de totes aquestes gestions, juntament amb la resta: Mª Dolores Guerrero, Pilar Barchín, Francisco Ruixo, Enrique Torres... «I la jefaza, Antonia», destaca entre riures: «és una gran satisfacció, però després de deu anys carrega molt; l'ideal és que això fora una roda i cada cinc anys hi haguera una nova directiva, nous voluntaris... Perquè tot això va en benefici de tots».

    Puçol és líder, però encara fan falta donants

    I és que, encara que Puçol siga un dels quatre líders de la Comunitat Valenciana, sempre són benvinguts els nous donants. «Quanta més gent millor, perquè a tots ens pot fer falta en algun moment de la nostra vida, o a qualsevol persona de la nostra família...», apunta la presidenta: «Nosaltres manegem tot, però els donants són la peça fonamental: Sense ells, tampoc estaríem».

    «Ho faig perquè sé que estic ajudant a gent que ho necessita... I caus en el compte d'això quan et fa falta a tu», explica Sandra Segura, que va començar a col·laborar després que al seu marit li salvara la vida un donant de sang anònim. «És molt important».

    A més, és molt còmode, segons la veïna de Puçol, «perquè ni tan sols has d'estar pendent: t'envien un SMS i un correu electrònic per a avisar-te que aqueix mes et toca». I per a rematar, reben un document després de l'extracció amb informació rellevant sobre el seu estat de salut. «Se'ls informa sobretot en cas d'haver detectat alguna alteració, així que, si tens alguna cosa, perquè t'assabentes», assegura Antonia Tamarit.

    Uneix-te a la causa

    La pròxima data per a donar sang és el diumenge 7 de juny en l'Espai Social la Barraca —centre d'extraccions habilitat des de la declaració de l'estat d'alarma—. Vols sumar-te a la causa? Pots fer-ho si tens entre 18 i 65 anys, pesos més de 50 quilos i no has pres ibuprofeno durant els set dies previs. Tan sols cal acudir al centre d'extracció i indicar que és la primera vegada que dones sang —si ho és—. En tal cas, hauràs d'emplenar un qüestionari.

    S'ha de desdejunar bé primer! Si et fa por marejar-te, no et preocupes: Estaràs atés durant tot el procés. A més, al final podràs menjar i beure el necessari per a recuperar les forces. I segurament amb algun detallet per a casa.

    En definitiva, «tenim uns veïns molt solidaris a Puçol», conclou Jaime Sanchis, orgullós de veure cada mes com quasi una centena de donants acudeixen al seu centre de salut per a realitzar una de les expressions solidàries més nobles que existeix. Tot un referent salvant vides.

    Pujar