elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 18 i el 19 d'octubre, ampli desplegament de mesures de seguretat davant les fortes pluges

El 18 i el 19 d'octubre, ampli desplegament de mesures de seguretat davant les fortes pluges
    MÉS FOTOS
    El 18 i el 19 d'octubre, ampli desplegament de mesures de seguretat davant les fortes pluges - (foto 2)
    El 18 i el 19 d'octubre, ampli desplegament de mesures de seguretat davant les fortes pluges - (foto 3)
    El 18 i el 19 d'octubre, ampli desplegament de mesures de seguretat davant les fortes pluges - (foto 4)

    Policia Local, Protecció Civil i Brigada Municipal, coordinats pel regidor de Protecció Civil i Emergències i l'alcaldessa, han format el dispositiu posat en marxa per l'Ajuntament de Puçol davant les pluges previstes en la població. Reunions, mesures preventives i atenció immediata davant els efectes de l'aigua han permés que el divendres 19 a la vesprada la normalitat siga la tònica tant als carrers com carreteres i serveis municipals.

    El dijous 18 d'octubre, a les 8 del matí, s'obrien les desembocadures de l'estany i de la platja, al mateix temps que es posava en marxa una turbina per a recollir aigua del terme i evacuar com més aigua millor. Eren els primers passos del primer dia clau de les pluges.

    «El primer problema que detectarem és que al migdia, en la inspecció que vam fer el regidor i el coordinador de la brigada, comprovarem que la gola de l'estany s'havia tancat per l'efecte d'arrossegament de l'aigua, per la qual cosa vam tornar a obrir-la abans de la reunió amb la resta d'efectius que realitzem a les 13 hores», recorda Juan Miguel Bayarri, regidor de Protecció Civil i Emergències.

    A les 13 hores, la reunió de coordinació, va comptar amb representants de tots els cossos: Policia Local, Brigada Municipal i Protecció Civil, a més del regidor i l'alcaldessa Lola Sánchez.

    Les primeres mesures van ser immediates: l'estat d'alerta taronja va motivar un edicte d'Alcaldia pel qual quedaven «suspeses les classes en tots els col·legis de la localitat, així com les activitats en el Poliesportiu Municipal i al parc Josep M. Ribelles». Mesures que es van fer efectives a partir de les 14.30 hores del dijous i durant tot el divendres. Un bàndol, el WhatsApp i les xarxes socials municipals es van encarregar de la difusió de la notícia.

    En els punts crítics que podien implicar inundacions puntuals i talls de trànsit es van habilitar tanques, es van obrir els embornals i es va buidar d'obstacles tots els punts que podien ajudar a evacuar l'aigua. En cada zona de previsible dificultat es va deixar una persona encarregada d'atendre qualsevol emergència i tots tenien clar el seu paper dins del protocol d'actuació.

    A les 17.30 hores del dijous es va muntar dispositiu experimental de prova en la zona de la caserna de la Guàrdia Civil, el punt en el qual majors inundacions es produeixen: per a ajudar a evacuar aigua dels embornals del Camí La Mar, es va instal·lar una bomba capaç d'expulsar mil litres per minut i, mitjançant una canonada, l'aigua s'enviava a una séquia situada darrere de la caserna, per a evacuar-la al barranc del Puig.

    «El dijous vesprada no va fer falta posar-lo en marxa perquè no va ploure molt, encara que en les inspeccions detectarem que novament s'havia tancat la gola de l'estany, per la qual cosa l'obrirem i vam mantindre la turbina en marxa retirant aigua», continua el regidor.

    A les 6.45 del divendres, la bomba accionada mitjançant un tractor va començar a extraure aigua de l'entorn de la caserna. Va funcionar perfectament en els primers aiguats. En pujar el nivell després de successives trombes, al voltant de les 10 del matí, la bomba addicional va patir una avaria, per la qual cosa el trànsit va estar tallat en el Camí La Mar durant mitja hora, al mateix temps que es van distribuir efectius de la Brigada Municipal, Protecció Civil i Policia Local en els punts estratègics davant els previsibles talls de trànsit en alguns accessos a la població.

    Puntualment també es va tallar l'avinguda Mancomunitat per la caiguda d'un arbre, que va ser retirat durant el matí per la brigada. I els 75 litres per metre quadrat caiguts en la població van arribar a obstruir les canonades de les urbanitzacions, per la qual cosa l'aigua baixava per les avingudes Alfinach i Molí de Vent cap al nucli urbà, seguint el llit dels antics barrancs que en elles hi havia.

    «Cal destacar que l'evacuació de l'aigua en l'avinguda Molí de Vent ha funcionat a la perfecció amb les noves obres finalitzades el mes passat, per la qual cosa no hi ha hagut que tancar-la en cap moment, malgrat la quantitat d'aigua que baixava per l'avinguda. En canvi, en Alfinach hi ha hagut un tancament puntual al llarg del matí, el mateix que ha succeït en el Camí Fons cap al Port de Sagunt, en el Camí Fons de Rafelbunyol i en el Camí Llíria, aquest últim s'ha començat a descongestionar al migdia gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament del Puig, ja que la zona tallada correspon al seu terme municipal», finalitza Bayarri.

    I a la vesprada del divendres, neteja general dels carrers i avingudes, amb especial atenció a embornals, desguassos i tots els punts necessaris per a evacuar l'aigua. Paral·lelament, bombers, brigada i Protecció Civil continuen atenent casos puntuals de despreniments, arrossegaments de l'aigua i sol·licituds dels veïns.

    Puçol segueix en nivell de preemergència, però els accessos oberts i els serveis funcionant correctament. Ha sigut, sens dubte, un gran treball en equip.

    Pujar