El curs d'agricultura ecològica arriba a la seua fi amb una entrega de diplomes
El curs d'agricultura ecològica que va tenir lloc entre febrer i juny d'enguany a Puçol es va clausurar ahir a la Costera amb el repartiment de diplomes als seus 24 inscrits. L'activitat, realitzada en col·laboració amb la Diputació de València, oferia tallers puntuals centrats en temes com la planificació de cultius o el tractament contra plagues als usuaris a qui els havien assignat un hort en el paratge natural municipal, encara que estaven oberts a tots els públics.
“L'objectiu d'aquest tipus de tallers és facilitar que les persones que utilitzen els horts disposen d'orientació i fomentar la conscienciació mediambiental”, va explicar Juanjo Manzaneque, regidor de Medi Ambient. De cara al futur, la seua àrea de l'Ajuntament està pensant en la possibilitat de “fer una compostera per millorar la formació que ofereixen aquests cursos”.
L'edil va voler recordar als veïns que Puçol disposa de parcel·les de camps i va animar que les utilitzaren; “si hi ha molta demanda, s'ampliaria el nombre d'horts disponibles”. “Dins del paratge de la Costera, és un aspecte més que tenim ací dalt i una mostra del treball que fa la gent”.
L'activitat d'enguany ha consistit en una sèrie de “tallers puntuals relacionats amb l'agricultura ecològica”, va detallar Paco Morcillo, tècnic d'agricultura ecològica de l'associació Sembra en Saó. Entre els temes tractats, es troben la planificació de cultius –el calendari i les quantitats que han d'aplicar-se, entre altres matèries–, el tractament ecològic de plagues i la visita a un camp ecològic de l'agrupació a Godella.
Actualment, hi ha unes 20 parcel·les dedicades a aquestes activitats, en les quals se sembra una àmplia varietat de cultius i flors. Els veïns que desitgen que se'ls assigne un hort han d'apuntar-se a l'Ajuntament, on entraran en una llista d'espera. Una vegada disposen d'ell, comptaran amb un període de dos anys per utilitzar-lo; després, els usuaris del terreny tornaran a canviar. Tot i que els tallers es dirigien a ells, estaven oberts al públic, va afegir Paco.
L'agricultura ecològica es caracteritza per no utilitzar productes químics de síntesi, que “causen els problemes mediambientals de l'agricultura intensiva”, va detallar Paco. “Aquest tipus d'agricultura és conscient dels problemes que se li pot causar al medi ambient i té en compte la salut del sòl a l'hora d'aplicar adobs, així com la de l'aigua”, va agregar.
Els participants han descrit els tallers com “una activitat amena”, i han assenyalat la seua utilitat “per haver-los guiat en coses sobre les quals no tenien ni idea”, ja que cadascú cultivava el seu hort d'una manera. En definitiva, una lúdica però instructiva experiència que advoca per la sostenibilitat i el respecte a la naturalesa.