elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

«Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol

«Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol
    MÉS FOTOS
    «Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol - (foto 2)
    «Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol - (foto 3)
    «Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol - (foto 4)
    «Cointra, essència viva», la història de la factoria que va canviar Puçol - (foto 5)

    La regidora Mar Mazo, l'alcaldessa Lola Sánchez i un vídeo realitzat pels alumnes de l'institut van ser els protagonistes de l'acte de presentació del llibre Cointra, essència viva, divendres passat, 1 de desembre, en la Casa de Cultura, davant d'un públic que omplia la sala i que estava format en gran manera per extreballadors de la factoria, els que han col·laborat en l'elaboració del projecte a través d'una mesa de participació ciutadana.

    A mitjan segle XX, Cointra va ser la fàbrica que va marcar un abans i un després en la vida de Puçol, ja que va propiciar el creixement de la població per mitjà de l'arribada de multitud de famílies que acudien a la recerca de treball i finalment es quedaven a viure ací. Un augment que a més va generar la multiplicació dels serveis municipals i el creixement urbanístic del poble, per la qual cosa el seu impacte, a més d'econòmic, va ser social i cultural.

    A través de les seues distintes etapes, la factoria va anar canviant el tipus de productes que fabricava, per a acabar a principis del segle XXI amb calfadors i, finalment, en 2013, la desaparició definitiva de les seues instal·lacions, de les que hui només queda un solar buit en el nucli urbà.

    Cointra, essència viva intenta contar la història d'esta factoria a partir de les declaracions i fotos aportades pels veïns que en el seu dia van treballar en la fàbrica o els familiars dels que el van fer fa sis dècades.
    «M'agradaria destacar que eixe treball no ha consistit només aportacions fotogràfiques, sinó que han sigut moltes reunions, entrevistes i intercanvis d'opinió», va explicar Mar Mazo en la seua intervenció. «L'articulació dels treballs s'ha realitzat a partir d'una mesa de participació formada per jubilats, majors, prejubilats, exalumnes de l'escola d'aprenents, dones treballadores, personal d'oficines, sindicalistes, tècnics i veïns del barri del Vallet: en total, unes 80 persones que de forma altruista han sigut fonamentals per a esta publicació».

    Una mesa que hi ha actuat de forma totalment independent per a aconseguir eixe objectiu fonamental del projecte: la cohesió social entre tots els sectors de la població, inclosos els majors.
    El torn d'intervencions el va tancar Lola Sánchez, el qual va destacar el treball realitzat per la regidora de Benestar Social i tot el seu departament al llarg d'enguany, «per a aconseguir que este projecte siga una realitat, no sols el llibre sinó també les distintes actuacions per a millorar la convivència en el barri que es realitzen en els últims mesos amb el suport econòmic del Fons Social Europeu i la Generalitat Valenciana».

    Finalitzada la presentació oficial, els participants en el llibre van poder arreplegar gratis el seu exemplar en la mateixa Casa de Cultura. La resta d'interessats a aconseguir Cointra, essència viva poden fer-ho en les papereries de la població (Amparo, Rosmar i Copy Puçol), amb un donatiu de deu euros per exemplar.

    Pujar