“Camins escolars” cap a un poble més segur i respectuós amb el medi ambient
La iniciativa Camins escolars a Puçol, que s'aplicarà durant este curs, pretén condicionar els camins que es dirigixen als centres educatius perquè els alumnes puguen desplaçar-se a peu, en bicicleta o reunits en pocs cotxes. La idea, impulsada per l'equip Bicicoleando, té com a meta convertir el camí casa-escola en un lloc segur, agradable, educatiu i respectuós amb el medi ambient.
A pesar d'estar sostingut econòmicament per l'empresa AVSA i recolzat per l'Ajuntament, el projecte requerirà la conscienciació i implicació de professors, familiars, tècnics municipals, ampas, voluntaris i, sobretot, dels estudiants: “el curs escolar estarà esguitat d'activitats formatives i informatives sobre el tema, tant en els centres escolars com en la via pública”, assegura l'equip Bicicoleando.
La iniciativa, abans d'aplicar-se definitivament, passarà per una fase prèvia d'actuació, durant la qual, es formalitzarà la creació d'un grup implicat i s'estudiarà la viabilitat per a remodelar els camins per mitjà de l'ampliació de voreres, la implementació de la xàrcia peatonal i l'edificació de noves tanques, entre altres mesures de seguretat.
Després d'estes mesures prèvies d'actuació, es pretén passar a l'execució pràctica i, després, s'avaluaran els resultats del projecte, que se espera que siguen molt positius a l'hora de disminuir els impactes negatius del trànsit, com la contaminació, i l'excessiva circulació de vehicles en els nostres carrers, a més de fomentar l'autonomia dels jóvens d'entre 8 i 13 anys d'edat, aproximadament.
“Creiem que el trajecte de casa a escola ha de ser un espai d'aprenentatge perquè els xiquets amplien la seua comprensió del món”, assegura Juanjo Manzaneque, regidor de Mobilitat i Medi Ambient que hi ha encapçalat el projecte des de l'Ajuntament junt amb la regidora d'Educació, Mery Cortell.
Els xiquets i jóvens han de poder disfrutar dels nostres espais, segons sostenen els regidors implicats en el projecte, que consideren que “es tracta d’una ferramenta per a la gestió eficient i sostenible de la mobilitat, que ha d'encaminar-se cap a una cultura respectuosa amb el medi ambient i que ajudarà a fer de Puçol un poble més amable”.