elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nit astronòmica a la Sala Blava: coneixent el Sistema Solar i les seues joies naturals

Nit astronòmica a la Sala Blava: coneixent el Sistema Solar i les seues joies naturals
  • Els secrets de l'Univers s'aproximaran al cel de Puçol el 25 de juliol, amb una activitat d'observació astronòmica per a tots els públics a càrrec de l'especialista local Amadeo Aznar

  • El lloc? La Sala Blava, un nou espai concebut per a fomentar el pensament científic i mediambiental. En este cas… Sobre les meravelles del Sistema Solar

MÉS FOTOS
Nit astronòmica a la Sala Blava: coneixent el Sistema Solar i les seues joies naturals - (foto 2)
Nit astronòmica a la Sala Blava: coneixent el Sistema Solar i les seues joies naturals - (foto 3)
Nit astronòmica a la Sala Blava: coneixent el Sistema Solar i les seues joies naturals - (foto 4)

Júpiter, les quatre llunes de Galileu, les bandes equatorials… Són molts els astres que es podran contemplar durant la tard-nit del 25 de juliol amb els telescopis i explicacions d'Amadeo Aznar, astrònom local administrador del Grup d’Observatoris Astronomia Per a Tots (ATP): «La divulgació de la astronomia acosta el coneixement de l'Univers a xicotets i majors».

En col·laboració amb l'Ajuntament, ATP ha preparat una nit astronòmica en la platja de Puçol per a observar el firmament mitjançant telescopis. L'activitat està dirigida a tots els públics. Serà el dissabte 25 de juliol a la Sala Blava, un nou espai d'interpretació científica i mediambiental en l’Espai Voramar, al costat de l'Oficina de Turisme.

La primera part començarà a les 19.30 hores, amb una xarrada a la Sala Blava sobre el Sistema Solar. En ella, s'explicarà quins objectes forman el nostre veïnat galàctic —quins astres el componen, quines característiques tenen, quins es poden observar mitjançant telescopis... —. Tindrà una duració de 45 minuts. Per descomptat, amb màscara obligatòria.

En la xarrada s'aborden aspectes com: què dimensió té el Sistema Solar? Quins són els seus límits? Quina diferència hi ha entre els planetes interiors i els exteriors? Amés de planetes, quins altres astres poblen el Sistema Solar? Què característiques tenen els planetes gegants? Com observar-los?

Observant el firmament

Després d'un descans per a sopar, a les 22.00 hores començarà la segona part: una fascinant sessió d'observació astronòmica. Per a això, si instal·laran dos telescopis en la plaça Rosa dels Vents orientats cap a Júpiter.

«Durant estos dies el gegant gasós està en oposició, per la qual cosa és el moment idoni per a observar-lo», apunta Amadeo Aznar: «S'observarà el disc del planeta, les quatre llunes de Galileu i les bandes equatorials». I si la nit ho permet, també s'observarà Saturn amb el seu anell gegant, segons l'astrònom.

A més, en un enclavament com la platja de Puçol s'ajunten tots els requisits per a realitzar activitats lúdiques relacionades amb l'observació del firmament, gràcies a unes instal·lacions dissenyades per a xarrades i conferències, exposicions fotogràfiques i instal·lació de telescopis per a l'observació del cel.

L'objectiu d'Astronomia Per a Tots és «fomentar el pensament científic entre els xiquets i reactivar l'interés per les ciències naturals entre els adults», comenta l'especialista, que amb més de 20 anys d’experiència observacional, ha col·laborat amb centres d'investigació com l'Institut d'Astrofísica de Canàries-IAC, l'Institut d’Astrofísica d'Andalusia-IAA, CSIC o l'Observatori  d’Arecibo (NASA, Puerto Rico), entre altres.

Mesures de seguretat

L'ús de màscara serà obligatori durant la xarrada i l'activitat d'observació astronòmica, així com la distància de seguretat de dos metres entre cada unitat familiar. Especialment en les cues.

A més, els responsables recomanen que cada família porte de casa  un cartó fi, per exemple, el que porta el paper higiènic, retallat a una grandària de sis centímetres. Això permetrà evitar el contacte directe amb l'instrumental d'observació i així minimitzar el risc de contagi.

I cada observador deurà utilizar la solució hidroalcohólica que aporta l’Ajuntament per a desinfectar les seues mans en l'instant previ a l'observació mitjançant telescopi. De totes maneres, l'instrumental serà higienitzat després de cada ús.

Pujar