elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSPV exigeix el canvi de nom de les escoles que encara mantenen referències al franquisme

El PSPV exigeix el canvi de nom de les escoles que encara mantenen referències al franquisme
  • La diputada Ana Besalduch adverteix que continuar amb noms com Villar Palasí, General Urrutia o Primo de Rivera contravé la llei de memòria històrica i recorda que pot suposar la retirada de les ajudes públiques

La portaveu socialista d'Educació a les Corts valencianes, Ana Besalduch, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per eliminar qualsevol referència que enaltisca el franquisme en els centres educatius valencians. En l'actualitat encara hi ha una desena de col·legis o instituts que mantenen el nom de José Luis Villar, ministre valencià durant la Dictadura, General Urrutia, que va ser un dels revoltats al costat de Franco el 1936 i posteriorment va ser nomenat capità general de València, o Primo de Rivera, fundador de Falange Espanyola i referent del feixisme a Espanya. Besalduch adverteix que aquestes nomenclatures contravenen la Llei de Memòria Històrica de 2007 i insta a canviar el nom.

La diputada socialista lamenta que després de 39 anys de democràcia "encara queden exaltacions públiques del període de la dictadura franquista". "En cap país democràtic del món s'entendria que un col·legi públic portés el nom de qualsevol personatge, fora de la ideologia que fos, opressor o impositor de les seves idees a través de les armes o la repressió", explica la portaveu socialista d'Educació en el Parlament valencià. No obstant això, lamenta, "a la Comunitat encara queden vestigis així". En aquesta situació es troben set centres educatius que mantenen el nom del ministre franquista Villar Palasí, a València, Sagunt, Quart de Poblet, Paterna, Xirivella, Burjassot i Oriola; 2 que porten el nom de José Antonio Primo de Rivera, a Crevillent i Callosa de Segura, i un amb el del General Urrutia, a València.

Per Besalduch, "un dels majors honors que pot tenir una persona és que el col·legi públic, institut o universitat del seu municipi porti el seu nom perquè són llocs que ajuden els ciutadans a créixer lliures i a formar-se per al futur". No obstant això, "no és admissible que a la Comunitat hi haja centre educatius que porten el nom de persones que tingueren un comportament poc lloable", ha indicat la diputada per Castelló. D'una banda, perquè "no és ètic", i de l'altra, "perquè la llei 52/2007, en l'article 15 ho prohibeix expressament".

En la PNL presentada cita la norma que estableix que "les administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de l'alçament militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura ", i recorda que, segons la llei," entre altres mesures es podrà incloure la retirada de subvencions o ajudes públiques ".

Amb tot, el grup socialista insta al Consell que exigisca als centres educatius de la Comunitat, que encara tenen el nom de persona, lloc o fet relacionat amb el franquisme, al fet que comencen el procés per substituir el nom "i així, complir la llei que pretén "l'esperit de reconciliació i concòrdia, de respecte al pluralisme i la defensa pacífica de totes les idees".

Pujar